Desfunda filtrele

0
268

Sistemele astea elimină deseurile din corpul tau. Pastreaza-le curate si funcționale.

DE CÎTEVA ORI PE AN, ÎȚI BAGI MAȘINA ÎNTR-UN SERVICE. Inevitabil, mecanicul scoate filtrul de aer pentru a-ți arăta cît de murdar este. \\\\\\”Îl vezi?\\\\\\”, întreabă el cu o privire mai disperată decît a ta. \\\\\\”Ai face bine să-l înlocuiești\\\\\\”* Însă, cînd vine vorba despre corpul tău, nu-ți permiți un asemenea lux, deși plămînii respiră același aer ca motorul mașinii, iar ficatul și rinichii se pot înfunda la fel de bine ca orice filtru de ulei. Aceste organe, alături de tractul gastrointestinal și de sistemul limfatic, îți curăță sîngele și te scapă de reziduuri. Dacă însă nu le acorzi prea mare atenție, te poți alege cu o serie întreagă de afecțiuni, de la hipertensiune la astm. Sistemul limfatic se curăță singur, dar celorlalte patru le-ar prinde bine o mînă de ajutor. Pînă la urmă, e greu de găsit înlocuitori pentru ele.

FILTRUL NR. 1: FICATUL

Un multifuncțional performant

Crezi că ficatul se află în organism doar ca să abuzezi tu de el la bar? Protejează-l cît poți de mult, pentru că, pe lîngă faptul că procesează alcoolul, această glandă de 1,5 kg (cea mai mare din corpul tău) mai are cel puțin 250 de funcții. În primul rînd, filtrează sîngele de bacterii și alți poluanți. Apoi, produce fierea, o substanță vîscoasă care descompune grăsimile pentru a putea fi digerate și absorbite. \\\\\\”Aceste funcții sînt afectate atunci cînd consumi alcool peste măsură sau cînd ai o dietă ce permite acumularea de grăsime suplimentară în ficat\\\\\\”, spune dr. Paul Marin, șeful catedrei de hepatologie de la Universitatea Miami. Ficatul grăsos e asociat cu factorii de risc ai sindromului metabolic: obezitate, diabet și nivel ridicat de trigliceride.

Păstrează-l curat. 10 minute suplimentare de efort fizic în fiecare zi ajută la păstrarea ficatului în formă maximă. Conform unui studiu din 2009, persoanele bolnave de steatoză hepatică non-alcoolică care au lucrat la sală o oră în plus pe săptămînă, timp de trei luni, și-au redus nivelul celor patru enzime care indică faptul că ficatul are probleme. \\\\\\”Exercițiul fizic elimină grăsimea din ficat\\\\\\”, declară dr. Jacob George, autorul studiului, profesor de gastroenterologie și hepatologie la Universitatea Sydney.

Dar, dacă bei prea mult alcool, poți pierde tot ce ai cîștigat. O singură bere nu strică nimănui, însă nu consuma cinci sau mai multe pahare de băutură cu o singură ocazie. Și redefinește termenul \\\\\\”băutură\\\\\\”. O porție standard conține cam 17 ml de alcool, dar un studiu recent, efectuat în SUA, a demonstrat că vinul de la bar are cu 43% mai mult alcool, berea la halbă cu 22%, în timp ce cocteilurile sînt cu 32% mai tari. Prin urmare, chiar dacă bei mai puține pahare, poți ingera mai mult alcool decît crezi.

FILTRUL NR. 2: RINICHII

Stabilizatorii sîngelui

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here