Descifrează zgomotele ciudate ale corpului

0
1522

De obicei, sforăi noaptea
Acest zgomot e produs de către țesutul moale al gurii și gâtului care vibrează în timp ce respiri. „Spray-urile nazale sau benzile sunt de ajutor, dar scăderea în greutate e și mai bună“, spune dr. Stacey Ishman, medic ORL-ist.
Mergi la doctor dacă te sufoci în timpul nopții, te trezești transpirat sau te simți obosit ziua. E posibil să suferi de sindromul de apnee în somn, care îți crește riscul de diabet și accident vascular cerebral. Ai putea avea nevoie de un aparat care te ajută să respiri mai bine datorită unui influx de aer sub presiune. Dacă ești slab și nu ai apnee, opțiunile antisforăit includ implantul palatin sau reconstrucția căilor aeriene.

Trosniturile și pocniturile genunchilor și gleznelor
„Aceste sunete sunt, de obicei, produse în trei circumstanțe: tendoanele lovesc articulația, se sparg bulele de gaz din lichidul articular sau articulația alunecă ușor din poziția sa“, spune David Geier, director de medicină sportivă la Medical University, Carolina de Sud.
Mergi la doctor „dacă ți se umflă, te doare sau ți se blochează articulația, ori simptomele limitează activitatea fizică sau sportivă“, spune dr. Geier. Durerea genunchiului poate fi semnul afectării meniscului, iar durerea gleznei se poate datora artrozei sau lezării unui tendon. Zgomotele de clic sunt mai puțin întâlnite la tineri, dar, dacă le ai, ele vor deveni mai frecvente cu timpul.

Bolboroseli, gâlgâieli sau chiorăieli ale stomacului
Toate se datorează intestinelor care se mișcă încontinuu. „Între mese, tractul digestiv trece printr-o serie de contracții intense, deseori zgomotoase, la fiecare două ore, pentru a elimina deșeurile“, spune dr. William Chey, editor la American Journal of Gastroenterology. Dar borborismele nu semnalează vremea gustării: dacă nu îți e foame, așteaptă să vină ora mesei.
Mergi la doctor în caz că intestinele turbulente sunt acompaniate de durere sau auzi chiorăieli când apeși pe burtă. În situații rare, intestinele se pot contracta prea tare sau prea încet ori ai putea avea o obstrucție, care necesită intervenție chirurgicală.

Bâzâieli, vâjâieli sau țiuituri în urechi
Țiuiturile și piuiturile care încep și se termină rapid sunt cunoscute drept tinitus. De fapt, ele se produc în capul tău. „Creierul interpretează, în mod eronat, niște semnale electrice parazite drept sunete“, explică Samuel Selesnick, medic ORL-ist. Factorul declanșator ar putea fi afectarea urechii interne, așa că folosește dopuri de protecție când te afli în zone zgomotoase.
Mergi la doctor atunci când tinitusul e permanent și doar într-o ureche. Ar putea însemna o  afecțiune a urechii interne. Însă „majoritatea cazurilor nu au explicație“, spune dr. Selesnick. Medicul îți va recomanda strategii care te vor ajuta să trăiești cu aceste țiuituri.

Mandibula pocnește sau trosnește
Dacă zgomotul este puternic și ascuțit, articulația temporomandibulară (care unește mandibula cu maxilarul) ar putea fi dizlocată. „Dar aceasta nu e neapărat o problemă“, spune dr. James Van Ess, profesor de chirurgie maxilofacială la Clinica Mayo.
Mergi la doctor dacă ți se blochează mandibula și nu mai poți deschide sau închide gura. Dacă scrâșnești din dinți noaptea, fă-ți o gutieră pentru a limita stresul asupra articulației, care ar putea duce la deteriorarea sa și la durere. Dacă ai probleme, prote­jea­ză-ți mandibula: evită guma de mestecat sau alte chestii de ronțăit (covrigei, dropsuri ori friptură arsă).

Un șuierat ușor pe nas
„Cauza e mișcarea aerului prin spațiul prea îngust din nasul tău“, spune dr. Ishman. Probabil că e înfundat. Ar trebui să se rezolve dacă îți sufli nasul; altfel, așteaptă până ce nasul se decon­gestionează sau folosește o soluție salină (ca apa de mare) sau un spray nazal cu steroizi (cel mult trei-patru zile).
Mergi la doctor dacă șuieratul apare după o lovitură. „Un pumn în nas sau o lovitură îți pot perfora septul – făcând o gaură în peretele dintre nări –, ceea ce ar putea necesita intervenție chirurgicală“, spune dr. Ishman. Chi­rur­gul va folosi cartilaj din ureche pentru a construi un mic petic.

 

Ar trebui să iei suplimente cu probiotice?
E inutil să le înghiți zilnic, ca pe multivitamine, dar pot ajuta în prevenția problemelor stomacului și a diareei. Mai degrabă, ia-le când călătorești sau urmezi un tratament cu antibiotice.

Sursa: dr. Lynne McFarland, Universitatea Washington

 

Adaptare de dr. Oana Zărnescu. Ilustrație: Jacob Thomas, Jonathon Kambouris/Gallery Stock

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here