Dentist pentru o zi

0
1107

Urgentele – mai ales dentare – apar în cele mai nepotrivite momente. Vacantele sînt, de obicei, perioadele lor de glorie. Iatã cîteva dintre cele mai frecvente situatii de crizã și cum le pofli ameliora pînã ajungi pe înfricoșătorul scaun al stomatologului.

Coroana disclocata

Gindeste-te de doua ori inainte sa o fixezi la loc. “Au venit si pacienti cu coroanele montate invers”, afirma dr. Alexandru Andreescu, medic stomatolog la clinica Elite Medical. Foloseste adeziv pentru proteze dentare (Protefix) sau ciment temporar pentru o fixare mai sigura.

Dinte cazut

“Dintele trebuie pastrat cu grija intr-o compresa imbibata cu ser fiziologic”, spune tot dr. Andreescu. Pentru ca replantarea terapeutica sa dea rezultate, nu trebuie lezate ligamentele alveolo-dentare de pe dintele in cauza. Mergi la dentist – nu mai tirziu de 1-2 ore de la producerea traumatismului.

Plomba pierduta

Poti umple golul cu guma de mestecat fara zahar pentru a reduce sensibilitatea dintelui. La farmacie poti gasi si materiale speciale pentru plombe temporare.

Gingie dureroasa

Clateste-te cu apa de gura cu clorhexidrina. Dr. Andeescu sugereaza aplicarea de geluri cu clorhexidrina sau extract de aloe. Uleiul din cuisoare este si el recomandat pentru calmarea gingiilor sensibile. Niciodata sa nu frecati, in mod direct, gingiile cu alcool sau aspirina – pot produce arsuri ale tesutului

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here