De ce tușești

0
893

De Julie Stewart. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustrație de Peter și Maria Hoey. 

Folosește ghidul nostru pentru a scăpa de acest simptom zgomotos.

Când răcești, secrețiile nazale abundente și strănutul dispar după câteva zile. În schimb, tusea se încăpățânează să persiste. Spre deosebire de alte simptome ale răcelii, tusea continuă să se manifeste la șapte din zece bolnavi, potrivit studiilor conduse de dr. Peter Dicpinigaitis de la Centrul Medical Montefiore din New York, SUA. „Dacă ai și dureri la nivelul pieptului, febră ori sângerări sau dacă ai tușit mai mult de două luni, mergi neapărat la doctor“, spune dr. Dicpinigaitis. În caz contrar, tusea este un simptom trecător. Și o poți învinge dacă știi cum funcționează. „Tusea este un act reflex, asemenea unei mâncărimi“, spune el. Iată cum să o calmezi.

1/ Traheea și căile respiratorii inferioare

Aceste pasaje conțin receptori sensibili. Virusurile irită și inflamează receptorii, iar această iritație persistă uneori chiar și după ce sistemul tău imunitar elimină infecția. Într-un studiu publicat în revista Medicine, persoanele care și-au spălat întotdeauna mâinile înainte de a mânca, după ce au folosit toaleta și după ce au venit acasă de la activități sociale, au fost capabile să-și reducă semnificativ șansele de a se îmbolnăvi de gripă – o cauză frecventă a tusei.

2/ Nervul vag

Receptorii iritați din trahee și căile aeriene trimit semnale creierului prin intermediul fibrelor acestui nerv important.

3/ Centrul medular al tusei

Creierul tău are o zonă pe care o poți manipula. Este vorba despre o regiune care coordonează acțiunile involuntare. Când centrul tusei primește un semnal de la nervul vag, se declanșează reflexul de tuse. Poți opri mecanismul cu dextrometorfan, un supresor al tusei care se eliberează fără rețetă medicală și funcționează prin „amorțirea“ centrului tusei. „Ai nevoie de cel puțin 30 de miligrame pentru a reuși, însă majoritatea produselor au efect slab“, spune dr. Dicpinigaitis. Nu uita să verifici interacțiunile cu alte medicamente: dextrometorfanul este periculos în asociere cu unele antidepresive, de exemplu.

4/ Toracele

Centrul tusei de la nivelul creierului trimite ­semnale mușchilor abdominali și ­diafragmei să se contracte când inhalezi aer. Vine tusea! Toracele tău împinge în sus mucusul, deși ­majoritatea ­formelor de ­tuse care apar după răceli sunt uscate. ­Eliminarea în mod constant a unor vâscozități poate fi un semn de bronșită ori o afecțiune cronică numită bronșiectazie. Mergi la doctor dacă tusea persistă.

5/ Cavitatea bucală și gâtul

Ți se deschide epiglota (intrarea în trahee) și forțezi ieșirea aerului pe calea gâtului și a gurii. Tusea poate irita terminațiile nervoase de la nivelul gâtului, care trimit semnale prin nervul vag pentru a declanșa din nou întregul proces. Pentru a calma acei nervi irascibili, înghite o lingură de aliment lipicios și dulce, cum ar fi mierea. Sau suge o bomboană cu mentă, care poate desensibiliza receptorii din regiunea gâtului.

Articol preluat din ediția de februarie 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here