De ce ți se îngrașă părul și ce să faci să nu se mai întâmple

1
2841

E clar: e super jenant să ai păr gras. Indiferent ce faci, uneori pare că pur și simplu nu ai ce face să eviți asta. Din păcate, e și o chestie foarte comună, de aceea probabil că te-ai întrebat des: „De ce mi se îngrașă părul?“. Iată răspunsul.

„Părul se îngrașă din cauza hiperactivității glandelor sebacee“, spune David Adams, co-proprietarul salonului FourteenJay. „Glandele sebacee sunt niște glande exocrine microscopice din piele care secretă o substanță uleioasă și ceroasă, cunoscută sub numele de sebum, pentru a ne lubrifia și impermeabiliza pielea și părul“. Fața și scalpul au mai multe astfel de glande, motiv pentru care zonele astea tind să fie mai grase decât, spre exemplu, brațele sau picioarele.

Totul poate influența această secreție, de la o dietă nesănătoasă până la stres, moștenirea genetică sau chiar cât de des te speli pe cap. Contează până și tipul de păr pe care-l ai. De exemplu, părul gros are mai multe glande sebacee și produce mai mult ulei, dar părul subțire poate părea mai gras decât cel gros (chiar și cu aceeași rată de producție a sebumului) pentru că uleiul trebuie să acopere mai puțin păr.

Bineînțeles, poți să folosești o pălărie, dar asta nu prea e o soluție pe termen lung. În loc să încerci să combați efectele părului gras, cel mai bine ar fi să abordezi problema în mod direct. Spre exemplu, exercițiile fizice zilnice și un consum mai mare de legume pot ajuta la reducerea stresului care cauzează secrețiile de sebum și la încetinirea producției de ulei.

Atenție la produsele pe care le folosești. Și produsele pe bază de cremă și ulei pot crește cantitatea de grăsime. Adams recomandă evitarea produselor cu silicon, pentru că acestea pot acumula și atrage ulei și murdărie, făcând părul să arate mai unsuros.

Dacă folosești șampon uscat pe post de soluție rapidă, s-ar putea să faci mai mult rău. „Șampoanele uscate pur și simplu înfundă scalpul și foliculele și creează o problemă și mai mare”, spune Adams. „Acestea se combină cu uleiul și provoacă o acumulare pe scalp care seamănă cu mătreața și poate duce la cojire.”

Schimbarea șamponului poate ajuta la reducerea grăsimii, dar poate fi dificil să îți dai seama cât de des ar fi cel mai bine să te speli pe cap. „Deși oamenii cu scalp uleios trebuie să-și spele părul mai des, dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să o faci zilnic”, spune Adams. „De fapt, spălarea prea frecventă a părului stimulează glandele sebacee să producă mai mult ulei și, astfel, ciclul vicios continuă. Încearcă să alegi șampoane fără sulfați aspri și concentrează-te, mai degrabă, pe curățarea scalpului decât pe spălarea părului.”

Frecvența spălării părului diferă de la om la om, așa că s-ar putea să dureze câteva săptămâni până când găsești varianta cea mai bună. Dar dacă părul gras e o problemă constantă pentru tine, experții spun că merită să experimentezi cu produsele și stilul tău de viață pentru a rezolva problema. „Cel mai rău lucru pe care-l poți face”, spune Priano, „e să te prefaci că nu e uleios.”

Adaptare: Casa de Traduceri

SHARE

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here