De ce ti-e atat de frica?

0
328

Daca nu mergi regulat la doctor, vei primi în curînd o veste proasta. Iata cum poti evita un eventual soc.

Am cunoscut odata o famiie in care barbatii se fereau de stetoscoapele medicilor ca vampirii de usturoi. Mezinul nu mai vizitase un doctor de la vîrsta de 20 de ani. Iar fratele sau mai mare a luat în rîs avertismentele familiei cu privire la nodulul ciudat care-i aparuse pe gît. Nodul care devenea din ce în ce mai mare. Peste cîteva luni, omul nostru s-a îndurat sa mearga la doctor, care i-a indicat sa faca imediat o biopsie. Era vorba de un limfom (cancerul sistemului limfatic), care se raspîndise si în zonele învecinate.

A murit dupa numai o saptamîna. Iar doctorii care i-au stat la capatîi au spus ca ar fi putut scapa daca venea mai repede la control. Asemenea întîmplari trebuie sa ramîna exceptiile care confirma regula. si totusi… doua treimi din barbati nu-si fac un control anual. Urineaza sînge si constata aparitia unor tumori testiculare, dar le e teama sa mearga la medic. Chiar si tinerii mor uneori din cauza ca ignora semnalele de avertisment ale organismului lor. Asa ca am preluat controlul situatiei si am decretat ca nu mai ai nici o scuza. Mai mult, o sa-ti arat si cum sa profiti la maximum de o vizita la cabinetul medicului.

Sint sanatos. De ce sa merg la doctor?

De unde stii ca esti sanatos? O treime din atacurile de cord se petrec fara un avertisment prealabil. Iar majoritatea barbatilor asteapta sa aiba probleme serioase înainte de a se programa pentru un consult.

Recomandarea medicului

Stiu ca nu-ti plac examinarile de acest gen, asa ca cel mai bine ar fi sa-ti gasesti un medic internist (specializat în medicina interna) pe placul tau, pe care sa-l respecti si cu care sa te simti în stare sa discuþi orice. Pentru asta, ar fi bine sa faci un mic studiu de piata. Întîlneste-te cu mai multi medici din cartierul tau si “ia-le pulsul”. În general, e bine sa-l alegi pe cel care îti pune cele mai multe întrebari despre trecutul medical personal. Pasul urmator e sa decizi, împreuna cu el, frecventa cu care îti vei face controlul medical general, pe baza mostenirii genetice si a factorilor de risc.

Profita la maximum de vizita la doctor

Asistenta îti va lua tensiunea imediat ce vei lua loc pe scaun, dar e posibil ca rezultatul sa nu fie cel corect. Însa daca te relaxezi timp de 15 minute, înainte sa intri în cabinet, cifrele vor fi mult mai aproape de adevar. Scopul tau este sa te afli sub valoarea de 120/80 mm Hg. Daca tensiometrul de acasa îti arata 115/75, dar la consult îti iese 140/90, cere-i asistentei sa te lase în pace cîteva minute si apoi sa-ti ia din nou tensiunea.

Ma simt ciudat cînd fac asta.

Daca tu crezi ca un examen de prostata e cel mai umilitor lucru din lume, gîndeste-te la faptul ca nici medicii nu sînt foarte încîntati de perspectiva asta. Dar numai asa poti preveni o boala îngrozitoare, care în cele din urma duce la deces. O altã scuza o constituie bolile cu transmitere sexuala. Barbatii stiu cînd sufera de o asemenea boala, pentru ca ea se manifesta printr-o urinare dureroasa, însotita de senzatii de usturime. Chestii “grele”, care oricum nu trec în lipsa unui tratament adecvat.

Recomandarea medicului

Testarea nivelului de PSA (antigen prostatic specific) intra în categoria analizelor de sînge, deci nu are un caracter deranjant. Iar cît priveste examenul digital al rectului, afla ca doctorii nu fac glume cu privire la “dotarile” fiecãrui mascul care le trece prin mîna. În primul rînd, e o chestiune de confidentialitate. În al doilea rînd, e o chestiune de alegere: durerea si moartea versus zece secunde de rusine. Iar cît priveste bolile cu transmitere sexuala, chiar nu ai de ce sa-ti faci griji. Toata procedura se rezuma la colectarea unor probe de urina, pe care medicul le va trimite la laboratorul de analize. Iar pîna vin rezultatele, îti va prescrie un antibiotic oral care acopera toata gama de afectiuni, de la gonoree, la chlamydia si sifilis.

Profita la maximum de vizita la doctor

Spune-i daca iei Propecia, un medicament prescris împotriva caderii parului, care poate scadea nivelul de PSA daca este administrat pentru un timp îndelungat. Asta nu înseamna ca scade si riscul de cancer la prostata. Dimpotriva, unele cercetãri de data recenta arata ca o scadere artificiala a nivelului de PSA poate indica prezenta unor afectiuni.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here