De ce ora de vară este de fapt periculoasă

0
441

De Christa Sgobba. Foto: Guliver/Thinkstock. Adaptare: Casa de Traduceri

Acea oră în plus de lumină ar putea avea o parte întunecată: Ajustarea orei după ora de vară poate crește riscul de accident vascular cerebral, sugerează o nouă cercetare din Finlanda. 

Oamenii de știință au analizat datele de spitalizare pe o perioadă de 10 ani și au descoperit că rata de ischemie cerebrală – varianta cea mai comună, atunci când un cheag blochează fluxul sanguin spre creier – crește cu 8 procente în primele 2 zile după tranziția la ora de vară. (Ora de vară începe duminică, pe 27 martie, la ora 3 a.m.)

Să dai ceasul înapoi sau înainte cu o oră pare lipsit de orice consecințe, dar e suficient pentru a perturba ritmul circadian al corpului tău – ceasul intern care îți controlează ciclurile de somn, spune autorul studiului, Prof. Dr. Jori Ruuskanen.

Acest lucru poate conduce la fragmentarea somnului, respectiv acel tip de odihnă în care te foiești și te întorci încontinuu de pe o parte pe alta. Cu cât mai mult timp petreci în acest stadiu, cu atât mai mare va fi riscul tău de accident vascular cerebral, spune Dr. Ruuskanen — deși echipa sa nu știe exact de ce somnul agitat afectează vasele de sânge din creier.

Lucrul bun este că riscul revine la normal la 2 zile după schimbarea orei, spune Dr. Ruuskanen.

Dar în timpul perioadei de tranziție trebuie să fii atent la orice semn care poate prevesti un accident vascular cerebral: slăbiciune sau amorțeală bruscă, confuzie, dificultăți de vorbire sau de înțelegere, amețeli sau pierderea echilibrului și o durere de cap severă fără o cauză evidentă.

Dacă prezinți aceste simptome, sună imediat la 112. Și nu te amăgi că e un risc doar pentru bătrâni: Aproape 1 din 5 pacienți cu accident vascular cerebral au sub 55 de ani, spun concluziile unor cercetări din jurnalul Neurology. 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here