Câteva știri despre sănătate pe care trebuie să le știi

0
834
sănătate

Adaptare: Casa de Traduceri; Foto: Unsplash

Zilnic, sunt publicate în jur de 6.800 de articole academice legate de sănătate. Știm, prea multe informații științifice prin care trebuie să treci – dar nu te agita.

Facem noi treaba pentru tine în această dimineață. Asta-i doza ta de informații din jurnalele, instituțiile de cercetare și presa din întreaga lume.

Nu bea dacă vrei să-ți treacă mahmureala

Nu, dacă dai pe gât încă o bere, nu o să îți treacă mahmureala, avertizează experții de la Centrul Medical Baptist Wake Forest. O să reușești doar să maschezi simptomele prin creșterea temporară a concentrației de alcool din sânge (CAS) – având în vedere că simptomele mahmurelii se simt cel mai tare atunci când concentrația scade la zero.

Odihna, hidratarea și calmantele te pot ajuta, dar singurul „leac” real pentru mahmureală este timpul. Asta înseamnă că nici cafeaua nu merge – tot ce faci este să te asiguri că simți efectele beției fără să adormi, spun experții.

Luptă împotriva gripei

Până acum, vaccinul împotriva gripei de anul ăsta a fost eficient în proporție de 48 la sută, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Asta înseamnă că vizitele la doctor legate de gripă au scăzut la jumătate. Deși activitatea gripei a fost moderată anul ăsta, încă nu am scăpat complet – se așteaptă ca activitatea să crească în următoarele săptămâni, anunță CDC.

Detectează cancerul de piele

În prezent, cancerele de piele pot fi diagnosticate doar prin intermediul unei biopsii. Dar acum, cercetătorii de la Institutul Național pentru Imagistică Medicală și Bioinginerie au creat o tehnică nouă care poate identifica precis cancerul de piele fără a mai fi nevoie ca pielea să fie tăiată.

Oamenii de știință folosesc un microscop cu laser pentru a analiza caracteristicile din mitocondriile celulelor, proces care poate identifica melanoame și carcinoame cu celule bazale.

Lasă-te de fumat

Cheia renunțatului la țigări ar putea fi gândurile despre o perioadă mai bună din viața ta – nu incitarea de frică prin imagini grafice sau campanii, sugerează cercetătorii de la Universitatea Michigan State.

După ce mai mulți fumători s-au uitat la reclame care evocă amintiri din copilărie și promovează nostalgia, aceștia au afirmat că tind să aibă o atitudine ceva mai negativă față de fumat. Iar acest lucru i-ar putea inspira să se lase de fumat.

Încă mai vrei să mesteci gumă?

Un aditiv alimentar foarte comun te-ar putea face vulnerabil în fața infecțiilor, sugerează un studiu realizat de Universitatea Binghamton.

Cercetătorii au descoperit că expunerea cronică la particule minuscule de dioxid de titan – un aditiv alimentar care se găsește în guma de mestecat și în pâine – afectează abilitățile celulelor din intestinul mic.

Acesta slăbește barierele celulelor, permițând patogenilor să intre cu mai multă ușurință, și afectează absorbția anumitor nutrienți.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here