De ce să-ți examinezi testiculele în fiecare lună – și cum se face asta!

0
3483
testicule

Foto: Pixabay; Adaptare: Casa de Traduceri

Una din cele mai terifiante experiențe pentru un tip e să simtă un nodul pe testicule. Dar dacă nodulul este într-adevăr cancer testicular, dacă îl identifici din timp ai putea să-ți salvezi viața.

Cancerul testicular este una din formele de cancer cu cea mai mare rată de vindecare, dar șansele tale să-l învingi scad considerabil dacă apucă să se răspândească înainte să fie diagnosticat.

De exemplu, 99 de procente din bărbații cu cancer testicular localizat – mai exact care nu s-a extins din testicul – supraviețuiesc peste 5 ani. Dar această rată scade la 74 de procente după ce cancerul se răspândește la organe îndepărtate, conform datelor din Programul de Supraveghere, Epidemiologie și Rezultate Finale (SEER) al Institutului Național al Cancerului.

Iată cum poți da dovadă de proactivitate în ceea ce privește sănătatea ta testiculară:

Ar trebui să îți palpezi cu regularitate testiculele?

În prezent, Unitatea Operativă de Prevenție din SUA nu recomandă auto examinările testiculare de rutină.

În mare parte, această recomandare se datorează opiniei că bărbații ar putea să se streseze fără motiv dacă identifică în timpul auto examinării lucruri pe care le consideră dăunătoare – dar nu sunt, spune Dr. Tobias Kohler, purtătorul de cuvânt al Asociației Urologice din America și profesor asociat de urologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Southern Illinois.

Este posibil ca anumite părți din anatomia testiculelor tale – să zicem cordul spermatic sau epididimul, tubul care face legătura între testicul și canalul deferent – să aibă suficiente asperități cât să te bage în sperieți, dar acestea sunt perfect normale, spune Dr. Kohler.

La următoarea vizită la doctor, roagă-l să îți arate care sunt acestea, ca să te obișnuiești cu consistența lor normală la palpare.

După ce ai eliminat aceste structuri, ar trebui să poți să identifici orice posibile modificări problematice ale testiculelor tale, spune Dr. Kohler.

Iată de ce mulți experți în urologie încă sunt de părere că este inteligent să îți palpezi punguța cu doi bani.

De fapt, Dr. Kohler și consultantul în urologie al Men’s Health, Dr. Larry Lipshultz, recomandă examinarea testiculelor o dată pe lună. Iată cum să începi.

Cum se realizează o auto examinare testiculară 

Cel mai bun loc unde poți să îți faci consultația este la duș.

Asta pentru că scrotul tău se va relaxa de la căldură, fiindu-ți astfel mai ușor să simți orice anomalie, spune Dr. Nicholas Cost, urolog și profesor asistent la Universitatea Colorado.

Începe cu partea de sus a testiculului stâng. Ține-l bine între degetul mare și degetele de la ambele mâini și rulează-l între degete pe măsură ce cobori. Repetă pe partea dreaptă.

Fii cu ochii în patru dacă descoperi umflături tari, umflături netede sau rotunjite sau modificări neobișnuite ale dimensiunii, formei și consistenței testiculare, spune Dr. Cost.

E posibil să nu reușești să palpezi efectiv o masă de țesut diferit, dar poate că testiculul ți se va părea foarte tare.

E posibil să te sperii dacă dai de ceva ciudat, dar trebuie să știi că nu toate asperitățile pe care le identifici în timpul auto examinării sunt semne definitive de cancer testicular, spune Dr. Kohler.

De exemplu, dacă singura descriere potrivită pe care ai găsi-o pentru testiculele tale este „sac de viermi”, e posibili să ai varicocel sau o dilatație a venelor din testicule.

E posibil să identifici umflături inofensive care sunt doar chisturi sau rezultatul unei torsiuni testiculare, care este o afecțiune dureroasă în care testiculul se răsucește și se umflă.

Însă doar doctorul poate pune diagnosticul corect. Așa că dacă observi o umflătură sau un nodul care se simte diferit la palpare, apare brusc sau doar te îngrijorează, programează-ți cât mai repede o consultație la urologie.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here