Da-o afara (halena – mirosul gurii)

0
266

Ai vazut ca de-o vreme incoace se ofilesc florile (si domnisoarele) in calea ta. Ai luat-o ca pe o recunoastere a faptului ca esti un tip mortal de cuceritor. Si ai fi continuat sa crezi si acum asta daca n-ai fi observat ca seful si colegii evita sa discute cu tine chestiuni care implica – intre tine si ei – o intimitate mai mare de jumatate de metru.

Daca te gindesti bine, parca esti si cam izolat. Biroul tau e ca o insula pierduta-n ocean, in timp ce ale colegilor sint aproape suprapuse. Ca sa n-o mai lungim atita… iti miroase gura. Si daca ti-a luat ceva timp sa constientizezi asta, e din cauza ca halena, pentru ca asta ii e numele, reprezinta una din afectiunile stomatologice ce nu se manifesta dureros.

“Din fericire”, iti spui tu. Da, dar, din pacate, atunci cind apare se mani-festa foarte neplacut olfactiv atit pentru tine, dar mai ales pentru persoanele cu care interactionezi. si ca sa fiu mai concis, as putea sa folosesc o expresie, pe care daca nu am spus-o atunci cind am simtit fenomenul, cu siguranta ca am gindit-o: “iti pute gura, omule” sau, mai elegant, “iti miroase gura”.

Exista si-o veste buna aici si anume ca, spre deosebire de restul tratamentelor stomatologice, tratamentul acestei afectiuni n-o sa-ti provoace nici o durere. Si poate ca nici macar n-ar trebui s-o numesc boala, pentru ca halena e o stare de fapt a cavitatii orale data de aerul cu miros insuportabil pe care il percepem mai ales in timpul expiratiei. De la distanta Ce efecte are aceasta afectiune asupra ta, dar mai ales asu-pra celor din jur? Sint aproape sigur ca si tu, la un moment dat, daca nu ai strimbat neaparat din nas, ai facut cel putin un usor gest de retragere, incercind sa maresti distanta “verbala”, in momentul in care ai simtit ca tuxul de aer expirat de catre cel cu care vorbeai avea un miros fetid.

Sau chiar reactia inversa, adica tu esti cel care face un pas-doi inapoi, observind ca cel cu care discuti evita sa te pri-veasca in fata, incercind sa-si schimbe pozitia capului sau chiar indepartindu-se usor pentru ca tuxul aerogen expirat de tine ii provoaca o senzatie de disconfort. Halena poate determina o atitudine de evitare, care afecteaza viata sociala a persoanei in cauza.

Tendinta e sa nu iei prea mult in seama acest fenomen, desi im-plicatiile sale sociale sint destul de grave – exista cazuri in care el poate duce la destra-marea unor cupluri. (in Talmud, ce dateaza de mai bine de de 2000 ani, termenii mariajului fac referire si la faptul ca in cazul in care una dintre parti sufera de afectiuni ale cavi-tatii bucale ce deranjeaza partenerul, aceasta constituie un motiv legal de divort.)

Pe linga disconfortul cauzat de miros, halena poate implica multe probleme de sanatate – asa-dar, ea reprezinta un semnal de alarma deloc neglijabil. Sutu vulcanic De unde provine? De ce apare? Cum poate fi prevenita? Cum o combatem? Sint intrebari care apar imediat ce halena isi face simtita prezenta. Respiratia neplacuta se datoreaza unor compusi volatili ai sulfului, produsi formati prin descompunerea microbiana a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor, a limbii, precum si din alte zone retentive aparute in urma patologiei dentare: carii simple sau complicate, afectiuni gingivale sau parodontale si ale osului de sustinere a dintelui (gingivite, abcese dentare, pungi parodontale).

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here