Cum se face resuscitarea cardiopulmonară

0
448

De Alex Gardner. Foto: Guliver/Thinkstock. Adaptare: Casa de Traduceri 

Stopul cardio-respirator intervine atunci când inima se oprește brusc, oprind fluxul sanguin către creier și alte organe. Dacă nu este tratat, poate provoca moartea în câteva minute.

De fapt, doar aproximativ 10 procente din persoanele care suferă un stop cardio-respirator în afara spitalului supraviețuiesc cu funcțiile cerebrale intacte, a constatat un nou studiu JAMA.

Dar dacă se acționează din timp, doamna cu coasa poate să mai aștepte: Atunci când victimele stopului cardio-respirator au fost supuse unor proceduri de resuscitare cardiopulmonară din partea trecătorilor, probabilitatea de supraviețuire cu prognoză favorabilă a fost mai mare, au descoperit cercetătorii.

Dar modul în care se realizează resuscitarea cardiopulmonară s-a schimbat în ultimii ani. Acum nu mai trebuie să-ți pui gura pe gura victimei.

De obicei, persoanele fără pregătire medicală care fac proceduri de resuscitare cardiopulmonară la adulți au o rată de succes mai bună dacă nu includ respirația gură la gură, spune medicul Vinay Nadkarni, purtătorul de cuvânt al Asociației Americane a Inimii (AHA).

Persoanele care realizează resuscitarea cardiopulmonară doar prin compresie fac acest lucru mai rapid și vor comprima pieptul de mai multe ori și cu mai puține întreruperi, potrivit unui raport AHA din Circulation.

Cum se face corect resuscitarea cardiopulmonară

Înainte de orice, sună la 112.

Apoi inițiază procedura de resuscitare doar prin compresie. Îngenunchează deasupra persoanei, punând podul palmei pe mijlocul pieptului victimei. Pune cealaltă mână deasupra.

Apoi împinge tare și rapid, în ritmul melodiei „Stayin’ Alive” de la Bee Gees.

Tempo-ul piesei este de 100 de bătăi pe minut, suficient de rapid pentru a asigura circulația oxigenului care se află deja în corpul pacientului, compensând practic bătăile inimii.

Resuscitarea cardiopulmonară este un exercițiu dificil și chiar o persoană atletică va începe să obosească după 2 minute, spune Dr. Nadkarni.

Dar nu încerca să reduci ritmul – compresiile rapide și puternice sunt esențiale. În schimb, încearcă să găsești un alt trecător care să preia de la tine până sosește salvarea – sau până ești gata să reiei tu procedura.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here