Cum sa-ti refaci podoaba capilara

0
352

S-au scris destule articole despre cauzele caderii parului, atit la barbati, cit si la femei.

Vom atinge si acest aspect – despre care s-a vorbit inclusiv in Men\’s Health -, insa datorita progreselor semnificative din domeniul chirurgiei plastice vreau sa iti prezint pe larg in acest articol recuperarea podoabei capilare prin metoda transplantului de par. Este foarte important sa nu faci confuzia cu tehnica veche de implantare a parului, folosita pina acum pe scara larga si in urma careia aspectul noii “plantatii” arata asemenea parului folosit la papusile de cauciuc.

Daca te intrebi cum poate sa iti schimbe infatisarea acest nou tip de interventie chirurgicala, trebuie sa afli ca noua ta podoaba capilara nu va fi cu nimic diferita fata de parul dinaintea calvitiei. Transplantul este o interventie chirurgicala minora si sigura, cu traume minime, care in final duce la cresterea naturala a parului. Exista doua metode de transplant de par, si anume:

Metoda STRIP

Aceasta metoda presupune recoltarea unei fisii superficiale de piele de pe ceafa, cu fire de par care, genetic, nu sint afectate de calvitie. Procedeul nu este atit de dureros pe cit pare si beneficiaza, oricum, de anestezie locala. Separarea firelor de par in unitati foliculare si reimplantarea lor in zonele cu deficit reprezinta urmatorii pasi. Prin aceasta metoda, unitatile foliculare sint pastrate intacte in forma lor genetica si astfel se evita distrugerea foliculului de par individual. Fiecare unitate contine intre unul si pina la patru foliculi de par, media fiind de 2,2 foliculi/unitate.

Separarea unitatilor foliculare se face cu mare grija, cu ajutorul unui microscop cu fibra optica, pentru a evita degajarea caldurii asupra foliculilor. Dupa separare, unitatile foliculare sint pastrate intr-o solutie speciala, la o anumita temperatura, pina cind medicul specialist pregateste inciziile in regiunea numita “zona primitoare”.Se pot preleva pina la 4.000 de unitati foliculare daca zona donatoare permite.

Metoda FUE

Extractia unitatilor foliculare este metoda de transplant de par natural cea mai eleganta si de succes disponibila in prezent. Ea a fost inventata in 1994 de catre dr. Coen Gho din Olanda, om de stiinta de talie mondiala, specialist in bolile parului. Cea mai importanta diferenta intre metodele STRIP si FUE o constituie tehnica utilizata pentru extragerea unitatilor foliculare. Tehnica FUE foloseste un bisturiu rotund, cu diametru mai mic de 1 mm, care este utilizat pentru a extrage parul de pe scalp.

Comparind imaginile alaturate, poti face lesne diferenta intre separarea unitatilor foliculare prin metodele STRIP si FUE. La cea din urma, minibisturiul este plasat in piele, la o anumita adincime, pina cind se ajunge la radacina firului de par pentru a permite medicului specialist sa extraga foliculul din piele fara a cauza daune. Mica gaura lasata se va vindeca in urmatoarea saptamina. Aceasta noua metoda e oferita de un numar foarte mic de clinici de transplant de par din Europa. Asta, pentru ca foarte putini chirurgi stapinesc pe deplin tehnica destul de dificila.

Metoda FUE permite prelevarea a 800-1.000 de foliculi, fiind de un mare ajutor persoanelor aflate in stadiile initiale ale calvitiei, care ar avea nevoie doar de o densitate mai buna a parului deja existent sau de o acoperire a zonei temporale. Aceasta tehnica nu lasa cicatrici, singurul inconvenient fiind faptul ca trebuie sa te razi.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here