Cum duce stresul la apariția herpesului

0
300

De K. Aleisha Fetters. Adaptare de dr. Silviu Zărnescu. Ilustrație de Andrew Grove.

 

1 / Virusul te atacă  

Deși veziculele apar când ești răcit, ele nu sunt de-clanșate de un virus gripal. Vinovatul e herpesul simplex tip 1. Probabil ai intrat în contact cu virusul când ai sărutat o persoană infectată. Mucoasa de la nivelul buzelor tale i-a permis accesul cu ușurință.

 

2 / Celulele tale sunt contaminate

După ce intri în contact cu virusul, acesta pătrunde în celulele pielii. Acolo, ADN-ul infractorului se multiplică în interiorul nucleilor celulelor, ceea ce permite răspândirea virusului în alte celule. Câteodată poate călători de-a lungul nervului trigemen până la un ganglion, iar în acest loc poate rămâne „ascuns“.

 

3 / Atacul anticorpilor

Organismul tău știe că a fost atacat. Celulele infectate alertează ganglionii limfatici care vor mobiliza globulele albe ale sângelui (denumite limfocite), în scopul neutralizării chimice a virusului. Din păcate, în acest caz, limfocitele sunt mai degrabă neputincioase, căci tot ce pot face e să rețină virusul, dar nu îl pot distruge.

MH1114_FOB_BODYSCIENCE

4 / Stresul acționează

Când ești stresat, corpul tău eliberează cortizon, care determină o reacție de tip „luptă sau fugi“. Asta nu e rău în cazul în care trebuie să te lupți cu șeful tău sau să concurezi împotriva cuiva. Dar îți slăbește sistemul imunitar. Armata de limfocite va fi redusă și, cu toate astea, va trebui să țină piept herpesului.

 

5 / Buzele explodează

Virusul va observa că nu mai e înconjurat și va acționa. Va călători înapoi de-a lungul termi-na-țiilor nervoase pentru a lansa un atac asupra buzelor tale. Vei simți o arsură la nivelul buzei și vor apărea veziculele herpetice. Sistemul tău imunitar va avea nevoie de 7-14 zile pentru a trimite virusul înapoi de-a lungul nervului.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here