Cum duce hipertensiunea la accident vascular

0
321

De K. Aleisha Fetters. Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrație: George Myers

Dr. Daniel Lackland, profesor de neuroștiințe la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, îți arată cum hipertensiunea îți poate afecta creierul.

1/Crește presiunea

La fel cum un jet de apă țâșnește printr-un furtun subțire, tensiunea arterială crescută (140/90 mmHg sau mai mare) îți forțează arterele să se întindă mai mult decât o fac de obicei.

2/Apar rupturi minuscule

Sub această presiune, se formează rupturi minuscule în cel mai ascuns strat al arterelor tale. Corpul încearcă să repare daunele, implicând trombocitele, care formează cheaguri. Alte molecule, inclusiv colesterolul LDL (rău), reziduurile celulare și calciul, rămân blocate în interiorul peretelui arterial, formând placa de aterom.

3/Pereții arteriali devin rigizi

Sistemul tău imunitar distribuie leucocite specializate ca să distrugă placa, dar fără rezultate. În schimb, se unesc și formează așa-numitele celule spumoase, care accelerează inflamația. Celulele musculare netede de la nivelul arterelor tale formează un înveliș dur peste acel amestec, rigidizând mușchii arteriali. Asta îți crește și mai mult tensiunea arterială.

4/Se formează un cheag

În timp ce sângele circulă, pe lângă amestecul menționat la punctul anterior, bucăți din placă se desprind și plutesc prin fluxul tău sangvin, spre creier, unde un cheag se poate bloca într-o arteră cerebrală minusculă. Sângele și „marfa“ lui prețioasă, oxigenul, nu pot ajunge la celulele cerebrale alimentate de acea arteră, provocând un accident cerebral ischemic.

5/Celulele creierului mor

Fără oxigen, celulele tale cerebrale încep să moară în doar câteva minute. În funcție de zona cerebrală și numărul celulelor afectate, simptomele și complicațiile pot varia de la amețeală și migrene insuportabile la paralizie, comă și chiar moarte.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here