Consumul de marijuana îți poate tripla șansele de a muri din cauza hipertensiunii arteriale

0
1125

Efectele marijuanei asupra sănătății sunt departe de a fi concludente, dar un studiu nou susține că iarba ar putea avea efecte negative asupra inimii: consumul de marijuana poate crește riscul de a muri din cauza hipertensiunii, sugerează cercetătorii de la Universitatea de Stat din Georgia.

În cadrul studiului, oamenii de știință au intervievat 1200 de participanți cu privire la obiceiurile lor legate de marijuana și i-au urmărit timp de 20 de ani. După ce au fost luați în calcul factori precum indicele de masă corporală (IMC) și problemele cardiace deja existente, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă marijuana sunt de cel puțin trei ori mai predispuși să moară din cauza hipertensiunii arteriale decât cei care nu au încercat drogul niciodată. În plus, pentru fiecare an de consum de marijuana, riscul crește cu patru la sută.

Cercetătorii spun că asta înseamnă că efectele marijuanei asupra inimii ar putea fi mai grave chiar și decât efectele negative provocate de fumatul țigărilor.

Componenta activă din marijuana, tetrahidrocanabinol (THC), ar putea sta la baza unora dintre aceste riscuri, susțin cercetătorii. THC acționează asupra sistemului endocanabinoid, sistemul responsabil pentru reglarea funcțiilor inimii, și poate provoca o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială este periculoasă pentru că forțează inima să pompeze într-un ritm mai accelerat față de obicei pentru a propulsa sângele prin corp. Acest lucru poate afecta vasele de sânge, ceea ce crește probabilitatea acumulării de placă. Iar asta poate spori riscul apariției unor probleme precum atacul de cord.

Desigur, studiul nu poate dovedi definitiv că marijuana este responsabilă pentru creșterea numărului de decese provocate de hipertensiune. Și are limitele sale, în primul rând pentru că cercetătorii au presupus că utilizarea de marijuana a continuat de când participanții au spus că au încercat drogul, dar aceștia nu i-au testat de mai multe ori pe parcursul studiului pentru a confirma asta.

În plus, studiul s-a concentrat pe consumul în scop recreativ, așa că nu e clar dacă aceleași efecte s-ar aplica și în cazul utilizării în scopuri medicinale – și cercetătorii țin să sublinieze că „nu dispută posibilele beneficii medicinale ale formulărilor standardizate de canabis“. Aceștia susțin că fumatul în scopuri recreative ar trebui abordat cu prudență și că trebuie studiat în continuare.

Adaptare: Casa de Traduceri

Foto via Flickr

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here