Cei 7 prieteni ascunși ai cancerului

0
456

PE LISTA FACTORILOR CARCINOGENI, SOARELE ESTE prezent pe primele locuri. E mare, strălucește și parcă simți cum razele produc mutațiile ADN-ului. Dacă nu ar fi cremele de protecție, practic ne-am prăji cu toții și am face o crustă maronie.

Apoi, mai sunt și ucigașii ascunși, aceia care se strecoară în viața ta odată cu venirea verii. Știi grătarul din curte pe care îl folosești în fiecare an? Ar trebui să te mai gândești când mănânci friptura, căci poate fi plină de substanțe cancerigene denumite nitrozamine. Și, în timp ce faci asta, aruncă farfuriile și paharele din polistiren (conțin stiren) și stai departe de cartofii prăjiți (au acrilamidă). Dar indiferent ce faci, încearcă să nu îți pătezi tricoul cu ketchup sau muștar, căci anumiți detergenți pot fi foarte duri cu pielea ta, nu numai cu petele.

Aproape că începi să tânjești după iarnă, nu? Dar nu trebuie să te grăbești. Alți dușmani ai sănătății nu țin cont de anotimp, deoarece fiecare zi e „vârf de sezon“ pentru ei. Așa că fii vânător și nu pradă. Cu ajutorul acestui ghid poți scăpa de unele substanțe periculoase care pândesc din umbră și te vei bucura de zilele de vară și de razele soarelui.

 

Detergentul de rufe
1,4 dioxan
Detergentul tău înlătură petele, dar poate lăsa în urmă un ­compus toxic. În 2011, un studiu a demonstrat că 1,4 dioxanul se găsește în detergentul de rufe. Nu s-a dovedit că substanța poate produce cancer la oameni, dar a declanșat tumori nazale și ­hepatice în cazul șoarecilor de laborator. „Mai rău e că nu vei regăsi 1,4 dioxanul pe eticheta detergentului, deoarece e o impuritate, nu un ingredient“, spune Sonya Lunder, specialist la Environmental Working Group.

■ PROTEJEAZĂ-ȚI CELULELE
Alege un detergent „verde“ dintre produsele bio sau învață să citești printre rânduri: polietilena, polietilen glicol, PEG, polioxietilena sau cuvinte care conțin „oxinol“ ori „etil“ sunt semne că dioxanul e ascuns în compoziție.

 

Cămășile care nu se șifonează
Formaldehidă
Formaldehida ajută țesăturile să arate bine și intră în compoziția cămășilor care nu necesită călcare. Dar, din păcate, nu sunt numai vești bune. „Există dovezi că formaldehida produce cancere nazale și respiratorii la oameni“, susține Sonya Lunder. Orice formă a sa îți crește riscul, iar sursele multiple se cumulează. Și încă nu s-a descoperit un nivel minim sigur de expunere.

■ PROTEJEAZĂ-ȚI CELULELE Redu contactul pielii cu această substanță revenind la cămășile care se șifonează. Dacă totuși ești adeptul materialelor care nu trebuie călcate, spală-ți cămășile înainte de a le îmbrăca prima oară. O spălare poate elimina până la 60% din formaldehidă, conform California Environmental Protection Agency.

 

Cartofii prăjiți, chipsurile, pâinea
Acrilamida
Acrilamida se regăsește în cartofi prăjiți, chipsuri, pâine sau gogoși. „Atunci când anumite alimente bogate în carbohidrați sunt preparate la temperaturi înalte, aminoacidul asparagină reacționează cu glucidele și formează acrilamida“, explică Timothy Fennell, medic toxicolog. Răspunsul organismului la acrilamidă poate duce la mutații ale ADN-ului care, în anumite cazuri, cresc riscul de cancer.

■ PROTEJEAZĂ-ȚI CELULELE Fă-ți o strategie în bucătărie. „Optează pentru temperaturi mai scăzute și timp mai scurt de preparare“, spune dr. Fennell. Și spală bine alimentele: ține cartofii în apă două ore înainte să-i gătești – astfel, vei reduce la jumătate nivelul de acrilamidă, afirmă cercetătorii britanici.

 

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here