Cea mai bună cale către un somn bun

0
2447

Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Craig Cutler 

Studii recente confirmă cât de important e să dormi bine, dar tu ești în plină luptă cu salteaua. Iată ce trebuie să știi.

Nu e exagerare: somnul e crucial pentru imunitate, performanţă atletică, memorie, studiu, menţinerea greutăţii și a eficienţei. Iar studii recente arată că ceea ce contează cel mai mult nu e cantitatea, ci calitatea, în special timpul pe care îl petreci noapte de noapte într-o fază de somn fortifiantă, numită N3. Ești gata să te trezești, în sfârșit, plin de viaţă? Citește în continuare.

6 reguli pentru un somn reconfortant

Somnul profund, odihnitor, nu vine de la sine. Trebuie să se alinieze diferiţi factori din interiorul și din exteriorul corpului. Iată ce să faci și ce nu. De Brian Fiske

Nu face asta

Judeci calitatea somnului în funcţie de durată

Doar pentru că nu ai dormit opt ore nu înseamnă neapărat că nu te-ai odihnit bine. Fii obiectiv: cum te-ai simţit dimineaţa, la trezire? Ai fost somnoros pe durata zilei ori plin de energie? Dacă te simţi vioi, probabil calitatea somnului a fost mai bună decât crezi.

Zăbovești prea mult în pat

Dacă de regulă ­dormi, să zicem, șase ore, înseamnă că atât trebuie să stai în pat. Să stai întins opt ore doar pentru că toată lumea spune că trebuie să dormi atât înseamnă să-ţi alimentezi frustrarea și să-ţi înveţi creierul că e în regulă să stai treaz în pat. Rezervă-ţi dormitorul pentru somn și, desigur, pentru sex.

Înghiţi somnifere ca pe bomboane

Medicamentele prescrise ajută în cazul insomniei cronice, însă pot perturba capacitatea de memorare, afectând calitatea somnului. Suplimentele însă pot acţiona fără asemenea efecte. Încearcă melatonina (în doze de 3-5 mg); L-teanina, un compus din ceaiul verde; și GABA, un neurotransmiţător care reglează dispoziţia.

Fă asta

Trezește-te la aceeași oră zilnic

„Așa te vei simţi gata de somn la aceeași oră în fiecare seară“, spune Adam Bramoweth, expert în somn la VA Pittsburgh ­Healthcare System. Secretul e să fii consecvent. Nu te poţi ridica din pat? Ceasul Pavlok Shock Clock (130 dolari, pavlok.com) te va „electrocuta“ până la trezire. Stabilește puterea șocului electric cu aplicaţia aferentă.

Personalizează datele

Brăţările de fitness ușurează acest lucru. Un studiu arată că dispozitivele Fitbit mai noi sunt aproape la fel de precise ca testele de laborator în care s-au monitorizat frecvenţa cardiacă și mișcarea în timpul somnului. Combină informaţiile cu propriile observaţii (temperatura camerei, nivelul de zgomot) ca să-ţi găsești reţeta.

Stabilește-ţi mai multe ţeluri 

Un studiu din Sleep Science and Practice asociază stabilirea unui ţel cu o calitate a somnului mai bună la adulţii mai vârstnici. Dacă te lași purtat de val, poate fi motivul pentru care nu te poţi deconecta. Stabilește‑ţi ţeluri precise. Fă un moodboard (cu poze) pe un perete și vezi dacă somnul tău a devenit mai profund și mai puţin agitat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here