Ce prostii fac bărbații pentru a slăbi

0
1787

De Eric Spitznagel. Adaptare de Oana Popa. Ilustrație de Michael Byers.

Am verificat dacă cinci tratamente pentru slăbire rapidă merită cu adevărat încercate.

De secole, oamenii sunt în căutarea unor metode de slăbire rapidă. De la William Cuceritorul, care a încercat o dietă bazată pe lichide, după ce s-a îngrășat atât de tare încât nu mai putea să urce pe cal, până la Lordul Byron, care făcea sport îmbrăcat gros, pentru a elimina prin transpirație kilogramele în plus, bărbații au fost întotdeauna atrași de rețetele-minune pentru slăbire rapidă. „Acestea conferă atât ideea de risc, cât și cea de control“, spune Sander -Gilman, autorul cărții Fat Boys and Obesity.

Există cu adevărat metode rapide de pierdere în greutate care dau rezultate? Câteodată, da. Totuși, așa cum spune dr. David Katz, directorul Centrului de cercetare și prevenție Yale-Griffin, „consumul de cocaină în exces va duce la scăderea în greutate, dar nu înseamnă că e o idee bună“. Oamenii nu mai consumă viermi intestinali, nici nu mai folosesc curele cu vibrații, totuși, iată cinci metode nebunești de slăbire, pe care unii bărbați le-au încercat recent.

1/ Înghețarea grăsimii în exces

Inspirați de paniculita temporară – gropițele din obraji ce apar la copii după ce gustă acadele înghețate –, în 2008, cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au creat criolipoliza.

În prima ședință de o oră (poate fi nevoie de mai multe ședințe, iar costurile nu sunt mici deloc), grăsimea din zona cu probleme a pacientului este presată între două plăci de răcire conectate la un tub de vacuum. Dermatologul Mathew Avram susține că înghețarea celulelor stimulează apoptoza (moartea programată a celulelor). Potrivit dr. Avram, „după două-trei luni, corpul elimină celulele adipoase afectate“. Nu este clar dacă acestea se relochează în altă zonă a corpului sau scapi pur și simplu de ele când mergi la toaletă.

Dr. Avram citează studii care arată cum criolipoliza poate determina o reducere cu 22% a grosimii stratului adipos. Totuși, această reducere are loc doar în zona tratată, cum ar fi colăceii din talie sau excesul de grăsime de pe fund.

Funcționează? Nu este o procedură invazivă și este avizată medical. Cu toate acestea, pierderea în greutate în urma acestei proceduri este „minoră, în cel mai bun caz“, spune dr. Michael Roizen de la Cleveland Clinic Wellness Institute. „În privința grăsimii care-ți pune sănătatea în pericol, această metodă este inutilă.“ În plus, dr. Katz atrage atenția asupra riscului de infecție. „Închipuie-ți că este un fel de degerătură, dar pe interior și produsă intenționat“, spune el. „Reziduurile celulare subminează barierele interne, care împiedică bacteriile să ajungă în anumite zone din corp.“ În plus, te poți îngrășa la loc: cercetătorii UCLA au descoperit cum criolipoliza poate duce la „hiperplazia paradoxală a adipocitelor“, adică o creștere în greutate în zona tratată, în cazul unui procent mic de pacienți.

2/ Balonul gastric

Știi senzația aceea neplăcută de burtă plină, în urma unei mese copioase? Aceasta este ideea din spatele balonului gastric. Un balon de silicon îți este introdus în stomac, cu ajutorul unui tub endoscopic – sau înghiți o pilulă conectată la un cateter de dimensiuni mici. Apoi, balonul este umflat până aproape de dimensiunea unui grepfrut.

„Este ca și cum ai mânca o masă copioasă de sărbători, iar senzația de burtă plină rămâne mereu“, spune dr. Vladimir Kushnir, specialist în endoscopie la Washington University, din -St. Louis. Efectele adverse temporare pot fi: greață, vomă, crampe și disconfort abdominal. Totuși, după ce organismul pacientului se obișnuiește cu balonul, nu există prea multe restricții: fără rugby sau kickboxing sau alt sport în care riști să încasezi lovituri în abdomen.

Funcționează? Această procedură nu este pentru cei ce vor să scape de câteva kilograme, ci este destinată pacienților care trebuie să slăbească peste 10 kilograme. Dr. Kushnir spune că, de regulă, pacienții pierd în jur de 25% din greutatea în exces. „În cazuri rare, unii pacienți ajung să slăbească peste 20 de kilograme“, spune el. Nu este vorba de o formulă magică, avertizează medicul, ci de o unealtă venită în sprijinul eforturilor de slăbire.

Dr. Christine Ren-Fielding, profesor, șefa secției de chirurgie gastrică din cadrul NYU Langone Medical Center, spune că balonul gastric este mai mult un catalizator al procesului de slăbire.

Dr. Katz este mai sceptic: „Balonul poate cauza atrofierea peretelui gastric sau chiar rupturi ale stomacului“. Balonul este îndepărtat după șase luni, iar pacienții sunt încurajați să continue consultațiile la nutriționist, pentru a menține stilul de viață sănătos deprins. Totuși, la fel ca și în cazul altor metode de slăbit, succesul ține de capacitatea persoanei de a menține un aport caloric scăzut.

3/ Țigările electronice

Programele de slăbire, ca Slissie și Vapor Diet, promit să elimine senzația de foame, cu ajutorul vaporilor cu arome artificiale. Există peste 450 de mărci de țigări electronice, cu arome diverse, de la lemn dulce la cheesecake, pizza sau brandul Cherry by Katy Perry. Programul Vapor Diet costă aproximativ 100 de dolari inițial, iar reumplerea rezervelor de arome costă 65 de dolari pe lună.

Funcționează? Cercetătorii neozeelandezi care au studiat recent problema au ajuns la o concluzie nu prea concludentă: poate că da. Marewa Glover, profesor de sănătate publică la Massey University, spune că țigările electronice îi pot ajuta pe fumătorii care s-au lăsat recent să nu se îngrașe, însă este nevoie de mai multe cercetări în acest sens. „Riscurile pe termen lung asociate țigărilor electronice sunt încă sub observație“, spune ea. „E adevărat că sunt mult mai sigure decât țigările obișnuite. Pentru cei care ezită să se lase de fumat, de teamă că se vor îngrășa, observațiile noastre arată că țigările electronice i-ar putea ajuta.“

Totuși, evitarea kilogramelor în plus, când te lași de fumat, nu este același lucru cu slăbirea propriu-zisă. „Este vorba aici de fumători care aleg o opțiune mai puțin periculoasă. Nimeni nu recomandă nefumătorilor să se apuce de țigări electronice“, spune Glover. În plus, inhalarea acestor vapori poate avea consecințe grave asupra sănătății. Cercetătorii de la UC San Diego au descoperit că vaporii din țigările electronice pot fi toxici pentru celulele de la suprafața organelor interne, cauzând leziuni ale ADN-ului ce ar putea duce la cancer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here