Ce afecțiuni poate ascunde o banală durere de cap. 4 semne alarmante

0
2195
durere de cap

Una dintre cele mai frecvente dureri de care avem parte sunt durerile de cap. Orice persoană s-a confruntat cu ele de nenumărate ori, iar pentru unele persoane migrenele sunt un lucru obișnuit. Durerile de cap apar pe neașteptate și îți pot afecta starea de spirit, capacitatea de concentrare, dar și nivelul de energie.

De cele mai multe ori, o banală durere de cap nu înseamnă nimic grav și poate fi ameliorată cu ajutorul unui analgezic. De fapt, durerile de cap sunt considerate atât de banale încât, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt subestimate inclusiv de medici, ceea ce îngreunează diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni grave care le pot cauza. Iată care sunt semnele de îngrijorare în cazul durerilor de cap și când ar trebui să mergi la medicul specialist:

Dureri severe de cap, însoțite de greață și vedere încețoșată

O durere severă, care nu cedează la pastile, și este însoțită și de alte simptome alarmante, precum vedere încețoșată, discurs incoerent, dureri extinse în zona cefei, greață, vărsături sau stări de leșin, poate semnala existența unei afecțiuni mult mai grave, precum un anevrism cerebral. Acesta apare atunci când un vas de sânge din creier își mărește volumul și riscă să se rupă, ceea ce poate cauza hemoragie la nivelul creierului și, ulterior, un accident vascular cerebral.

Un anevrism poate chiar să fie fatal atunci când se rupe, iar rapiditatea cu care este diagnosticat este vitală, în astfel de cazuri. Dacă citești acest articol despre cum se manifestă un anevrism, care sunt cauzele și principalii săi factori de risc, vei afla ce poți face pentru a te proteja de o astfel de problemă de sănătate, dar și cum poate fi tratat.

Durere progresivă de cap, cu amorțeli și o stare de slăbiciune a organismului

Inima pompează sânge spre creier prin intermediul arterelor, apoi sângele se întoarce la inimă prin intermediul sinusurilor cerebrale venoase. Uneori, aceste sinusuri se pot înfunda, ceea ce duce la apariția unei afecțiuni numite tromboză cerebrală venoasă. Această afecțiune cauzează acumulări de sânge în creier și în jurul lui și este principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale.

Potrivit OMS, durerea de cap este primul simptom al trombozei cerebrale venoase și este descrisă drept o durere acută, înțepătoare, pe o singură parte a capului, care poate fi însoțită de dificultăți în vorbire, dar și de sensibilitate la lumină și la sunete puternice. Ulterior, poate apărea o senzație de amorțeală pe partea dureroasă a capului, care coboară apoi spre umăr și mâini. De asemenea, organismul va fi slăbit și pot apărea stări frecvente de somnolență și dificultăți de concentrare.

Durerile după o lovitură la cap

Orice lovitură la nivelul capului care cauzează apoi dureri trebuie supusă unor investigații medicale. Chiar și un impact ușor la cap poate avea consecințe grave, iar primul semn este apariția unei dureri care se înrăutățește și nu dă semne de ameliorare. O contuzie la nivelul capului poate semnala o sângerare intracraniană, care necesită atenție medicală.

În unele cazuri, sângerările intracraniene de mici dimensiuni se vindecă de la sine, dar trebuie ținute întotdeauna sub atenția neurologului. Atunci când sângerarea nu se oprește, neurologul poate decide să intervină pe cale chirurgicală. Cel mai mare risc în cazul hemoragiei intracraniene este reprezentat de creșterea presiunii la nivelul creierului, problemă care va compresa celulele și poate afecta funcționarea normală a creierului. Inflamarea la nivelul creierului poate fi extrem de gravă, iar riscul este mare, chiar și în cazul intervenției chirurgicale.

Durerile de cap care durează zile întregi

Migrenele, acele dureri de cap care durează între 3 zile și o săptămână, sunt mai des întâlnite în cazul bărbaților și, potrivit Harvard Health, ele afectează între 6 și 8% dintre bărbații cu vârste între 40 și 84 de ani. Pe lângă disconfortul cauzat, migrenele cresc riscul de infarct cu 42%, motiv pentru care ar trebui tratate de medicul specialist. Neurologii cred că migrenele sunt cauzate de schimbări la nivelul circulației intracraniene și a activității celulelor nervoase, iar riscul de a te confrunta cu această afecțiune cresc dacă ai în familie un istoric al migrenelor.

Aproximativ 70% dintre cei care suferă de dureri de cap intense și prelungite au în familie cel puțin un caz similar. Deși apar pe neașteptate, migrenele sunt declanșate, de cele mai multe ori, de un anumit factor. Stresul, oboseala, schimbările climatice, zgomotele sau mirosurile puternice, consumul de alcool și emoțiile foarte puternice pot declanșa frecvent dureri de cap care durează zile întregi.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:g-stockstudio

(P) Articol realizat împreună cu Doc

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here