Cât de puternică e sperma ta?

1
3047

De Dan Crane. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustraţie: GuyCo

Dacă ai peste 35 de ani, e posibil să nu-ţi placă răspunsul. Însă știinţa ar putea ajuta bărbaţii care au amânat paternitatea. 

Când vine vorba de fertilitate și de paternitate, noi, bărbaţii, avem tendinţa să ne credem invincibili. La urma urmei, George Clooney se uită la gemeni la 50 și ceva de ani, nu? Și eu am amânat căsătoria. Aveam aproape 40 de ani când am făcut acest pas prima oară și 42 când m-am trezit divorţat. M-am însurat din nou după trei ani (ea avea 32 de ani) și am constatat repede că urma să devin părinte.

Rămăsesem surprinși, întrucât la 45 de ani știam că rolul de tată nu fusese pentru mine o hotărâre anticipată.

Avem un ceas biologic, iar cantitatea și calitatea spermei unui bărbat (împreună cu libidoul) scad odată cu înaintarea în vârstă. (Scuze, băieţi. Adevărul doare.) Și mai rău, multe studii asociază paternitatea la vârste înaintate cu complicaţii precum fertilitate scăzută, risc mai mare de avort spontan și o probabilitate crescută de autism și tulburare bipolară în cazul urmașului.

Ca un tip care suferă de îngrijorare cronică, mă situez undeva între Woody Allen și George Clooney. Așadar, am studiat aceste chestiuni. După divorţul meu chiar mi-am congelat sperma, ceva ce aș recomanda cu ardoare oricărui bărbat de 20-30 și chiar mai mulţi ani, dacă își permite asta. Extragerea spermei este o procedură mult mai ieftină și mai simplă decât extragerea ovulelor: am mers la un laborator, am intrat într-o cameră mică plină cu reviste porno vechi, mi-am făcut treaba într-un pahar, m-am spălat pe mâini și i-am înmânat bunătăţile unui tehnician medical. Asta a fost tot. Stocarea poate fi niţel mai costisitoare, însă poţi economisi dacă vei cumpăra pe o perioadă mai lungă. Este un preţ mic de plătit pentru liniștea ta sufletească.

Când eu și soţia mea am decis să facem un copil, am ales calea naturală. Dacă aveam să întâmpinăm greutăţi, puteam oricând să apelez la sperma colectată. Din fericire, am conceput folosind varianta „proaspătă, nu congelată“.

De ce ai nevoie de spermă puternică

Am auzit multe despre problemele de fertilitate ale bărbaţilor și femeilor în vârstă, însă mai puţin făcută publică e măsura în care dieta și sănătatea unui bărbat joacă un rol în acest sens, chiar și în tinereţe. Femeile sunt instruite în mod constant în legătură cu fumatul, alcoolul, dieta, vitaminele și exerciţiile fizice. De ce nu și bărbaţii? În cazul unui bărbat, obiceiurile anterioare concepţiei ar putea avea un impact profund asupra urmașilor săi. Cercetătorii știu că fumatul, nutriţia deficitară , lipsa activităţii și expunerea la toxinele din mediu afectează fertilitatea și, în unele cazuri, ar putea afecta sănătatea copiilor.

Vestea bună: schimbarea stilului de viaţă și a altor aspecte ar putea îmbunătăţi fertilitatea masculină. Baza acestor revelaţii o reprezintă un domeniu relativ nou de cercetare, cunoscut sub numele de epigeneză.

Epigeneza – un cuvânt care a ieșit la lumină în comunitatea știinţifică de-a lungul ultimului deceniu – este studiul modului în care expresia genică poate fi modificată datorită schimbărilor din stilul de viaţă.

În timp ce ADN-ul este în esenţă un cod determinat genetic, factorii epigenetici asigură instrucţiunile pentru acel cod. Gândește-te la gene ca la hardware și la epigeneză ca la firmware. În timp, mediul și comportamentul tău pot modifica, de fapt, acele instrucţiuni. Unii oameni de știinţă au sugerat, de asemenea, că am putea să le transmitem copiilor noștri (și chiar generaţiilor următoare) un ADN modificat din punct de vedere al epigenezei. Vestea bună e că multe dintre schimbările nocive rezultate din obiceiurile proaste pot fi, de asemenea, anulate prin modificări de comportament pozitive – un update pentru firmware, dacă vrei.

Testarea spermei 2.0

Departe de ochii lumii, într-un bungalow construit parcă de un meseriaș, în Pasadena, -California, se află sediul Episona, o companie de date epigenetice. Testul acesteia, în valoare de 495 dolari, numit Seed, ar putea înlocui în curând analiza spermei în diagnoza problemelor de fertilitate. De asemenea, ar putea fi utilizat și pentru a anticipa riscul de autism, schizofrenie și alte afecţiuni neurologice la copil.

Mai întâi, Episona trimite kitul de testare la adresa ta. După ce trimiţi probele la laborator, tehnicianul identifică anomaliile epigenetice în genele asociate cu infertilitatea.

La 44 de ani, cu părul grizonant și barbă, Alan Horsager, CEO al Episona, ar putea fi candidatul ideal pentru tehnologia Episona, dacă nu ar fi devenit recent tată pentru a doua oară. Anterior concepţiei, el a efectuat mai multe analize epigenetice pentru propria spermă mai mult din curiozitate. „Din fericire“, spune el, chiar dacă „analizele au indicat ceva probleme legate de vârstă“, nimic nu-l situa în categoria infertilităţii.

1
2
SHARE

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here