Cât de obosit este ficatul tău?

0
1882

De Aimee Swartz. Adaptare de Oana Popa. Ilustrație: Sciepro.

Milioane de bărbați au probleme hepatice ascunse. Urmează sfaturile noastre și menține-ți ficatul sănătos.

Probabil ai mai auzit replica asta, chiar înainte de a-ți comanda încă ceva de băut: „Ficatul se regenerează singur!“ Așa este, ficatul tău este un organ vital fascinant, care transformă alimentele în nutrimente și filtrează toxinele din sânge, dar consumul de alcool în exces este doar unul dintre modurile în care îi poți veni de hac. O altă amenințare majoră este grăsimea.

Inițial, literatura de specialitate descria boala ficatului gras ca fiind apanajul băutorilor înrăiți, însă „lucrurile nu mai stau așa“, susține W. Ray Kim, profesor de medicină la Universitatea Stanford. În prezent, boala apare din ce în ce mai des la oamenii care nu consumă alcool în exces. În cazul lor, este vorba de boala ficatului gras non-alcoolic, în prezent, una dintre cele mai comune afecțiuni hepatice cronice.

E normal ca ficatul să conțină celule adipoase, dar lucrurile se schimbă odată ce proporția grăsimii ajunge la 10% sau chiar mai mult. Apare inflamația, iar textura poroasă a ficatului se poate rigidiza, pe măsură ce funcțiile acestuia intră în declin. Toate astea te pot lua prin surprindere. Ficatul poate funcționa în continuare, chiar și atunci când doar o fracțiune din țesutul acestuia a rămas sănătos. De aceea, pentru majoritatea celor care suferă de această afecțiune, pot să treacă ani până apar simptomele. Boala este adesea depistată din întâmplare.

În aproximativ 20% din cazuri, boala poate avansa într-o formă mai gravă: steatohepatita non-alcoolică. Și aceasta poate trece neobservată. Majoritatea bolnavilor au o stare generală bună și conștientizează simptomele – cum ar fi scăderea în greutate și oboseala – doar când ficatul este lezat grav, un proces care poate dura ani. Până atunci, boala se poate transforma în ciroză hepatică. „Pe măsură ce țesutul sănătos este înlocuit cu țesut lezat, ficatul va începe să cedeze“, spune dr. Kim. „Când un bolnav de steatohepatită face ciroză, procesul e ireversibil.“ Singura soluție este transplantul. Și mai grav este că steatohepatita a devenit una dintre cauzele principale de cancer hepatic. Vestea bună este că steatoza hepatică non-alcoolică și steatohepatita non-alcoolică sunt reversibile. Iată cum poți avea grijă de ficatul tău.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here