Câștigă lupta cu virusurile

0
362

E posibil ca de Sărbători să primești mai multe „cadouri“ decât ți-ai dori. Poate ai un coleg la birou care îți va da o infecție cu rinovirus, iar tu vei alerga acasă ca să împărtășești darul cu cei din familie. Sau poate un străin va strănuta spre tine, donând niște gripă ambalată cu puțin mucus atât ție, cât și celorlalți fraieri care așteaptă să plătească berea la supermarket. Vei avea o senzație de căldură interioară, însă nu-i exclus ca starea asta să fie, de fapt, un început de febră.

Lăsând la o parte tusea și congestia, adevărata problemă e că aceste cadouri sunt în continuare transmise de la o persoană la alta. „Sistemul tău imunitar lansează un atac puternic ca să lupte cu virusurile“ , susține dr. David Agus, profesor de medicină la Universitatea California de Sud și autorul cărții The End of Illness. „Însă cele două săptămâni în care corpul luptă cu boala – timpul necesar ca să-ți revii după o răceală sau o gripă zdravănă – îți pot crește riscul ca pe termen îndelungat să dezvolți cancer, diabet sau o boală cardiacă.“

Probabil nici nu sperai să primești un cadou din partea noastră, dar oricum ți-am pregătit ceva: un plan personalizat care te va ajuta să rămâi sănătos și, dacă te îmbolnăvești, să te pui rapid pe picioare.

1   USTUROIUL
PENTRU: Remediu împotriva răcelii
CÂND: Înainte să te îmbolnăvești
Odată ce l-ai pus în gură, ­vârcolacii dispar din calea ta. Dar nu e singurul efect pe care îl are usturoiul. Într-un studiu publicat recent în Clinical Nutrition, persoanele care au luat zilnic un supliment cu usturoi timp de trei luni au avut cu 21% mai puține simptome ale răcelii comparativ cu cei care au urmat un tratament de tip placebo. „În plus, usturoiul poate să determine celulele NK și celulele T – ambele parte din prima linie de apărare a sistemului tău imunitar – să răspundă mai rapid și cu mai multă forță la atacul virusurilor“, susține autoarea studiului, dr. Susan Percival. Nu trebuie să mănânci un cățel întreg de usturoi. Mai bine ia zilnic un supliment care conține 2,6 grame de extract din plantă.

 

2   ANTIVIRALELE
PENTRU: Remediu antigripal
CÂND: La apariția primelor simptome
Gripa lovește în forță, ca la box. Prin urmare, dacă te trezești cu senzația că te-a lovit Bute, cere-i de urgență medicului tău să-ți prescrie medicamente antivirale precum Tamiflu sau Relenza. „Acestea își fac efectul cel mai bine în primele 24-48 de ore de la apariția simptomelor“, spune dr. Oana Zărnescu. Medicamentele din această clasă nu vor elimina toate simptomele bolii, însă vor ameliora severitatea lor și vor reduce timpul de recuperare cu una sau chiar două zile. Atenție: e posibil ca medicul să-ți recomande să alegi varianta medicamentelor eliberate fără prescripție, întrucât administrarea excesivă de antivirale poate să cauzeze rezistență la medicamente.

 

3   EXERCIȚIUL CARDIO
PENTRU: Remediu împotriva răcelii
CÂND: La începutul sezonului
Antrenamentele în care t­ranspiri mult îți întăresc ­sistemul imunitar. Un studiu de la Universitatea Appalachian arată că persoanele care au făcut sport cel puțin cinci zile pe săptămână și-au luat cu 43% mai puține zile de concediu medical din cauza răcelilor, față de colegii lor mai leneși. „Orice exercițiu intensifică circulația unor celule-cheie din sistemul imunitar“, susține conducătorul studiului, dr. David Nieman. Exercițiile cardio realizate în ritm constant sau antrenamentele în circuit sunt cele mai bune, întrucât perioadele de repaus din timpul programelor în intervale și din al celor de forță reduc din efectul antirăceală pe care îl are exercițiul fizic în general. Antrenează-te 30 de minute, de cinci ori pe săptămână.

 

4   ORGANIZEAZĂ-TE     
PENTRU: Remediu împotriva răcelii
CÂND: Înainte să te îmbolnăvești
Aduce puțină liniște înainte de furtună. „Stresul declan­șează producția hormonului cortizol, crescând riscul inflamațiilor și pregătindu-te pentru mai multe simptome severe în caz că răcești“, susține dr. Bruce Barrett, profesor de medicină la Universitatea din Wisconsin-Madison. Potrivit unui studiu britanic, infecțiile căilor respiratorii superioare ale persoanelor care s-au stresat în timpul unor evenimente au fost mai severe decât ale celor mai nepăsători. În loc să te deprimi din cauza programului foarte încărcat din timpul Sărbătorilor, mai bine creează-ți zilnic liste cu ce ai de făcut – asta te va scăpa de multe emoții negative. 

 

5   SĂPUNUL DE MÂINI
PENTRU: Remediu antigripal
CÂND: Înainte să te îmbolnăveștiChiar dacă nu ești chirurg, spală-te pe mâini ca și cum urmează să intri într-o operație: freacă mâinile cu săpun și apă caldă timp de 20 de secunde, apoi usucă-le alte 20 de secunde cu un prosop din hârtie sau unul din bumbac – nu folosi un uscător cu aer fierbinte, care nu face decât să înmulțească numărul bacteriilor. În privința frecvenței, e OK să ai un comportament obsesiv-compulsiv: un studiu din Preventive Medicine a arătat că persoanele care s-au spălat pe mâini de cel puțin cinci ori pe zi au fost cu 35% mai puțin predispuse să aibă gripă, comparativ cu cele care s-au spălat mai rar. Apropo, nu e musai să folosești un săpun antibacterian. Un produs simplu e la fel de bun. 

 

6   VITAMINA D     
PENTRU: Remediu antigripal
CÂND: Înainte să te îmbolnăvești
Vitamina D este o armă puternică împotriva gripei. Dacă nivelul de vitamina D din organismul tău este diminuat, sistemul imunitar va lupta mai greu împotriva infecțiilor. Iar motivul îl reprezintă numărul scăzut de catelicidină din sânge (o substanță care omoară virusurile), susțin cercetătorii spanioli. În perioada octombrie-martie, când ești expus la mai puțină lumină solară, organismul tău nu are resursele necesare să producă suficientă vitamina D pe cont propriu. „Așa că, pe durata lunilor reci, completează-ți dieta cu o porție zilnică de 600 până la 2.000 UI de vitamina D3 (sau ia doza recomandată de medicul tău)“, spune autorul studiului, dr. Victor Martinez-Taboada.

 

7   MIEREA 
PENTRU: Remediu împotriva răcelii
CÂND: În timp ce ești bolnav
Cel mai bun sirop antirăceală e „fabricat“ de albine. Mie­rea ameliorează tusea mult mai eficient decât ingredientul activ din cele mai multe medicamente antirăceală eliberate fără prescripție, arată un studiu de la Universitatea Penn State. „Nervii care țin tusea sub control ar putea interacționa cu regiuni din creier ce detectează gustul dulce, susține autorul studiului“, dr. Ian Paul. Astfel, gustul mierii poate calma partea din creier care te face să tușești. Acest aliment atenuează și iritațiile din gât. Înghite două linguri de miere o dată la patru-cinci ore pe durata zilei și cu jumătate de oră înainte să mergi la culcare.

 

8  DROPSURILE CU ZINC
PENTRU: Remediu împotriva răcelii
CÂND: În timp ce ești bolnav
Ia boala prin surprindere. Dropsurile cu zinc pot reduce durata răcelilor, arată un studiu canadian recent. Imediat cum ai senzația de iritație în gât – adesea primul semn al răcelii – începe să sugi dropsuri cu zinc. Cercetătorii din Finlanda susțin că, sub această formă, zincul e cel mai eficient în lupta împotriva răcelii. Poți să iei 75 de miligrame pe zi, dar nu exagera. Ia câte un drops la fiecare câteva ore, timp de câteva zile. (Administrarea regulată timp de șase săptămâni sau mai mult poate să afecteze sistemul nervos.)

 

9   CEAIUL FIERBINTE
PENTRU: Remediu împotriva răcelii
CÂND: În timp ce ești bolnavAdoptă un ritual britanic – bea ceaiul de la ora 5 p.m. De ce? Potrivit unui studiu britanic persoanele răcite care au băut pe îndelete un ceai fierbinte (în circa 10 minute) au ameliorat semnificativ simptomele bolii: tuse, gât inflamat, nas înfundat și strănut. „Băuturile calde calmează mucoasele din nas, gură și gât, reducând iritațiile“, susține dr. Agus. Ca să previi apariția inflamațiilor, ceaiul ar trebui să fie foarte cald, dar nu fierbinte. Adaugă miere și lămâie: gustul dulce și aciditatea pot stimula secreția de salivă, iar asta va curăța gâtul și sinusurile, susțin cercetătorii britanici.

 

10  IRIGAREA SINUSURILOR
PENTRU: Remediu antigripal
CÂND:  În timp ce ești bolnav
Păstrează-ți nasul curat. Când pacienții cu gripă și-au introdus soluție salină în nări de trei ori pe zi, timp de opt zile, s-au însănătoșit cu două zile mai rapid, a arătat un studiu efectuat în China. Motivul? Irigarea nazală ar putea să îndepărteze virusul, precum și moleculele inflamatorii. Folosește o soluție salină precum serul fiziologic. Dar fii atent: au fost raportate două decese din cauza irigării cu recipiente contaminate cu amoeba. Folosește numai apă distilată sau apă fiartă și răcită. Când ai terminat, curăță vasul irigator cu același tip de apă, apoi lasă-l să se răcească la aer.

 

11  SOMNUL  
PENTRU: Remediu antigripal
CÂND: Înainte să te îmbolnăvești
Declară război gripei cu o bătaie cu perne. „Dacă dormi suficient de mult în mod constant, vaccinul antigripal ar putea fi mai eficient“, susține dr. Aric Prather, de la Uni­ver­sitatea din California. Somnul ajută la menținerea nivelurilor de celule B și T, care activează sistemul imunitar când primești vaccinul. Ca să dormi mai bine, ia-ți un umidificator și pornește-l pe timpul nopții. Aerul cu umiditate crescută luptă împotriva inflama­țiilor din sinusuri și poate să distrugă particulele virusului gripal din aer, potrivit unui studiu de la Harvard. Nivelul de umiditate din dormitor trebuie să fie între 40 și 60 de procente.

 

Text de Page Greenfield. Adaptare de Irina Mereacre • Foto: Kyle Cassidy, Collin Dunn, Marco Arment; Shutterstock

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here