Asigură-te că ești diagnosticat corect

0
560

De Sorina Vasile. Foto: Guliver/GettyImages.

Încrederea în medic și în recomandările sale sunt esențiale atunci când te îmbolnăvești. Cum faci ca să te asiguri că primești tratamentul corect?

Erorile medicale și deficiențele din sistemul de sănătate au fost aduse în discuție abia recent în societatea românească. Culpa medicală există însă de când lumea, nu e nici rară și nici prezentă doar în țările sărace. Un studiu publicat anul trecut în British Medical Journal plasează greșelile doctorilor ca fiind a treia cauză de deces în America. În Europa, între 8 și 12% din pacienții internați în spitalele din Uniunea Europeană sunt afectați de această situație.

Medicii nu sunt încurajați să vorbească despre greșelile lor și nu știu cum să le gestioneze. Cercetătorii europeni spun că peste 80% dintre ei au sentimente de vinovăție și frică, iar mai mult de jumătate își iau măsuri de precauție inutile, care fac mai mult rău decât bine.

Atul Gawande este unul dintre puținii doctori care vorbesc în spațiul public despre eroarea medicală și modurile în care aceasta poate fi prevenită. Gawande este profesor de chirurgie la Harvard și scrie articole în New York -Times despre problemele medicinei moderne. Una dintre cărțile lui, The Checklist Manifesto, militează pentru existența unor formulare asemănătore celor care li se dau piloților înainte de decolare: o listă pe care o poți bifa pe măsură ce treci prin toți pașii necesari unei activități cât mai sigure.

În mai multe țări, acest gen de măsuri preventive și protocoalele terapeutice sunt deja implementate pentru a minimiza riscurile asupra pacienților. În România însă, nu toți specialiștii au protocoale pe care sunt obligați să le respecte.

În aceste condiții, cum poți fi sigur că primești tratamentul de care ai nevoie? Am făcut o listă cu câteva din drepturile pacienților, care te ajută să urmărești procesul terapeutic și să depistezi eventuale nereguli.

Uite ce e obligat să facă medicul tău atunci când îi ceri ajutorul:

1/ Îți comunică clar diagnosticul și prognosticul bolii de care suferi.

2/ Spune ce procedură medicală va folosi în cazul tău, îți explică în termeni cât mai simpli ce presupune, care sunt efectele adverse și riscurile.

3/ Prezintă, atunci când îi ceri, alternativele metodei de tratament alese de el, cu beneficiile și riscurile acesteia.

4/ Te previne cu privire la ce se poate întâmpla atunci când nu respecți recomandările medicale.

5/ Explică în mod clar care sunt consecințele refuzului de a efectua tratamentul.

6/ La externare, îți dă un bilet cu diagnosticul, tratamentul și rezultatele investigațiilor

Medicii nu respectă întotdeauna aceste puncte. Uneori sunt grăbiți, alteori evită să vorbească despre prognostic și efecte adverse, pentru că au fost învățați că explicațiile suplimentare generează anxietate și înrăutățesc simptomele pacienților.

Ce poți face ca pacient:

1/ Încearcă să-ți înțelegi medicul, fii respectuos chiar dacă ți se pare că se poartă urât.

2/ Cere-i ferm informațiile din lista de mai sus. Încearcă să găsești împreună cu el cea mai bună soluție pentru problemele tale.

3/ Dacă ești slab de înger, îți poți ruga doctorul să explice toate lucrurile de mai sus unei persoane apropiate, o rudă sau un prieten.

4/ Spune-i ce alte afecțiuni medicale ai avut, ce alergii sau reacții adverse la medicamente.

5/ Citește informații medicale suplimentare doar de pe site-uri de încredere precum -National Institutes of Health (NIH), Medline, National Health Service etc.

6/ Păstrează rezultatul investigațiilor și biletul de externare. Îți vor folosi în caz că vrei să mergi la alt medic.

O nouă opinie medicală e necesară și urgentă atunci când nu te simți mai bine, deși ai terminat tratamentul și ai respectat indicațiile doctorului. Caută a doua opinie și atunci când, cu toate insistențele, nu ți se comunică diagnosticul și nu ți se explică în ce constă tratamentul și care sunt efectele lui adverse.

Nu uita, acest drept este stipulat prin lege. În caz de eroare medicală cu consecințe grave, adresează-te Colegiului Medicilor, Comisiei de Malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică sau direct instanței de judecată.

Articol preluat din ediția de februarie 2017.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here