Ar trebui să te îngrijorezi?

0
556

De Brielle Gregory. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: The Voorhes.

Umflături, pete, culori ciudate – corpul tău poate fi derutant. Ce simptome merită atenție?

Era de mărimea unui ban pe gâtul meu. Umflătura a apărut ca o excrescenţă a pielii, dar după trei luni și-a mărit dimensiunea de patru ori; era dureros când întorceam capul. Având în vedere istoricul familial de cancer, eram sigură: acesta trebuia să fie sfârșitul.

Înainte de a-mi pune lucrurile în ordine, am mers la un cabinet privat. Aveam doar un chist infectat, ușor de extirpat. Ușurarea resimțită atunci și-a meritat banii. „Dar ce se întâmpla dacă persoana cu umflătura nu se ducea la clinică și se dovedea a fi cancer?“, întreabă dr. Alfred Sacchetti, șeful secției de urgențe din Centrul Medical Our Lady of Lourdes, New Jersey. E mai bine să fii foarte precaut, decât prea neglijent. Iată un ghid despre semnele care necesită o atenție sporită.

Arteră răsucită pe tâmplă

Fă-ți griji. Poate semnala o afecțiune numită arterită cu celule gigante (numită și arterită temporală, arterită craniană sau boala Horton), o inflamație a vaselor de sânge care poate provoca orbire în 20% dintre cazuri. Consultă un doctor. Îți va da steroizi pentru a reduce umflătura. Altfel, vasul se poate rupe, cauzând pierderea bruscă a vederii ori un accident vascular cerebral.

Vânătăi inexplicabile

Nu te impacienta – încă. „Semnele care apar după o noapte în oraș sunt deseori din cauza consumului de alcool, care poate dilata vasele de sânge și favoriza apariția echimozelor“, spune dr. James Zehnder, profesor de patologie la Stanford. Vânătăile pot apărea și dacă iei frecvent aspirină ori ibuprofen, ambele reduc coagularea sangvină. Dar dacă observi o tendință crescută de învinețire, gingii sângerânde și urină cu sânge, fă-ți analizele. Pot anunța leucemia.

Secreții nazale verzi sau galbene

Nu te impacienta. Mucusul apos care a fost transparent înainte să se coloreze e un simptom clasic al răcelii. „Foarte mulți oameni cred că e o infecție a sinusurilor“, spune dr. Wanda Filer, președinta Academiei Americane a Medicilor de Familie. „Dar secrețiile nazale verzi și galbene sunt celule moarte amestecate cu mucus.“ Dacă, totuși, curge mult timp ori cauzează durere facială, mergi la medic. Poate indica o infecție bacteriană.

Gambă umflată

Fă-ți griji. Poate fi o urmare a sedentarismului. ­Umflăturile neobișnuite pot prezice insufi­ciența cardiacă ori pot fi un semn că sângele tău nu circulă  cum trebuie; mergi la medic. Dacă ai doar un picior umflat, mergi la urgențe. „Nu te sprijini pe el“, spune dr. Martha Gulati, cardiolog în cadrul Universității ­Arizona. „Poți avea tromboză venoasă profundă (TVP), care poate fi letală.“ Acest cheag de sânge periculos se poate forma în timpul unei călătorii lungi cu mașina ori al unui zbor. Pentru a reduce riscul, ridică-te și plimbă-te la fiecare două-trei ore pe parcursul unei călătorii.

Unghie înnegrită

Fă-ți griji – doar dacă nu cumva ți-ai prins unghia în ușă sau alt obiect dur. O linie neagră pe unghia de la degetele mâinilor sau picioarelor este un motiv de îngrijorare; consultă un dermatolog. Poate fi melanom, formă letală de cancer de piele. Melanomul tinde să crească din unghie înspre exterior, cauzând o linie maro închis. „Dacă observi o nouă linie și e în creștere lentă, este îngrijorător“, spune dr. Joshua Zeichner, director de cercetare dermato-cosmetică și clinică la Spitalul Mount Sinai din New York. „Însă dacă înnegrirea apare brusc, peste noapte, nu e cancer.“

Căderea părului

Nu te impacienta – încă. Dacă te alegi cu acea chelie lucioasă în jurul vârstei de 40 de ani, dă vina pe moștenirea ­genetică. „Dacă se întâmplă la 20-30 de ani și calviția precoce nu se moștenește din familie, mergi la un control pentru cancer de prostată“, spune dr. Judd Moul, director la Centrul de Prostată din cadrul Universității Duke. Va fi necesar un tușeu rectal și/ori un test PSA (Antigen Specific Prostatic). Oamenii de știință cred că elementul de legătură dintre chelie și cancer sunt androgenii, hormonii implicați în căderea părului și apariția cancerului de prostată.

Cute pe lobul urechii

Fă-ți griji. Studiile sugerează că bărbații care prezintă cute diagonale pe lobul urechii sunt cu 30 de procente mai expuși riscului de a suferi de hipertensiune. Dacă această caracteristică e combinată cu începutul de chelie sau depozite grase de culoare gălbuie în jurul ochilor, riscul de infarct miocardic este mărit. „Mergi la ­doctor și evaluează-ți riscul cardiovascular“, spune dr. Gulati.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here