Alungă cele mai negre temeri

0
372

Dacă-i vei întreba pe bărbați despre neliniștile lor de ordin medical, s-ar putea să intri în panică.Dar oare nu cumva ne facem griji pentru alte problemedecît cele reale?

“Neînfricat”:e un cuvânt care se potrivește perfect pe tricoul acela cu care ieși seara la bar, dar totul e numai o chestiune de bravadă. Însă noi știm ce e în sufletul tău.

Există zeci de mesaje adresate redacției, în scris sau pe forumul de pe site, cu privire la neliniștile de ordin medical ale bărbaților. Dar deși majoritatea vă temeți cam de aceleași maladii, s-ar putea ca acestea să nu fie cele mai periculoase pentru sănătatea ta. Să luăm cancerul testicular și paralizia, de exemplu. Sînt două afecțiuni care îi sperie de moarte pe bărbați. Din păcate, ar trebui să fii mai preocupat de chestiuni mult mai “pămîntești”, cum ar fi cancerul pulmonar, diabetul, infarctul și atacul cerebral. Care e explicația acestei interpretări greșite? Se pare că atunci cînd te confrunți cu perspectiva de a-ți petrece ultimii ani din viață paralizat, ai tendința să consideri riscurile prezente mult mai puțin periculoase. Iată care sînt cele mai temute maladii, cît de mare e riscul să contractezi una și care sînt adevărații inamici “din umbră”.

Cancer testicular

Riscul real: Chestia asta poate fi numită și “efectul Lance Armstrong”. Cititorii revistei noastre se tem că într-o bună (vorba vine…) dimineață își vor pipăi testiculele și vor descoperi un nodul. Și totuși, numai 5% din bărbații diagnosticați cu cancer testicular vor muri din această cauză. Prin urmare, maladia e considerată una de risc scăzut, avînd o rată de vindecare de peste 90%.

Ce trebuie să faci: Examinează-ți testiculele o dată pe lună, imediat după ce ai făcut duș. Prinde-l pe fiecare între degetul mare și arătător și palpează-l ușor. Dacă dai peste o umflătură neobișnuită, consultă-ți medicul. Detectarea timpurie a nodulilor salvează foarte multe vieți omenești. Nu e cazul să fii tu excepția care confirmă regula.

Un pericol și mai mare: În anul 2008, sute de mii de bărbați din întreaga lume vor muri de cancer la prostată. Riscul de a fi diagnosticat cu așa ceva este de 1 la 6. Vîrsta medie la care se pune un asemenea diagnostic este 68 de ani, dar “semințele răului” pot fi plantate de-a lungul mai multor decade. Totuși, șansele tale se pot îmbunătăți, dacă mănînci cantități suficiente de legume crucifere (varză, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, napi). Acestea conțin glucosinolat, care ajută ficatul să producă enzime ce distrug substanțele cancerigene.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here