Află totul despre inflamația cronică

0
1924

De David McGlynn. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Ilustrație: SCIEPRO.

 

Creier

Studiile arată că inflamația de la nivelul creierului are un rol în apariția depresiei și a declinului cognitiv.

Inimă

Un sistem imunitar epuizat accelerează acumularea plăcii de aterom în artere. În timp, asta îți poate opri inima.

Abdomen

Grăsimea viscerală, cea care îți oferă „burta de bere“, secretă substanțe care provoacă inflamație în corp.

Articulații

Inflamația cronică poate duce la artrită reumatoidă, deoarece determină umflarea articulațiilor, proces care erodează cartilajul și osul.

Printre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial sunt bolile cardiovasculare, cancerul, accidentul vascular cerebral, complicațiile diabetului și boala Alzheimer. Însă trebuie să luăm în considerare și inflamația cronică, un mecanism nespecific de răspuns și apărare a organismului la o agresiune, pe care cercetările medicale încep să-l recunoască drept principala cauză pentru apariția acestor afecțiuni letale.

„Majoritatea bolilor majore se pare că au o componentă inflamatorie cronică“, spune specialistul în medicină integrativă dr. James Dillard.

De asemenea, s-a descoperit că acest proces intern silențios – în care propriul sistem imunitar al corpului se întoarce împotriva sa – este responsabil pentru unele dintre aceste tulburări care pur și simplu înrăutățesc calitatea vieții.

„Dovezile arată că artrita, anumite alergii și astmul au crescut la rate alarmante“, spune dr. Ski Chilton, profesor în psihologie și farmacologie la Centrul Medical Baptist Wake Forest, autorul cărții Inflammation Nation. Totodată, ascensiunea drastică a acestor tulburări sugerează că inflamația cronică este în creștere și că va alimenta din ce în ce mai multe boli grave.

În timp ce personalul medical încă încearcă să deslușească ce înseamnă inflamația cronică, un număr tot mai mare de studii informează despre procesul insuficient înțeles și oferă soluții pentru a combate efectele sale negative.

Cel mai probabil ești obișnuit cu inflamația acută. Semnalele includ roșeață, creșterea temperaturii locale, tumefierea unei gingii infectate ori a unei leziuni la deget. Aceste reacții sunt declanșate de avalanșa de celule albe din sânge (numite globule albe sau leucocite), convocate de corpul tău pentru a înconjura și proteja rana. De asemenea, inflamația acută apare la nivel intern atunci când ai o infecție, cum ar fi pneumonia. În acest caz, aceleași leucocite distrug bacteriile din țesuturi și din fluxul sangvin.

În ambele cazuri, febra și umflarea cauzate de inflamația acută sunt parte din lupta corpului tău împotriva agresorilor care cauzează infecția – acestea ajută la grăbirea procesului de vindecare.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here