Adevărul despre vară

0
226

MAMA TA TE-A ÎNVĂȚAT CUM SĂ AI GRIJĂ DE TINE. EXPERȚII NOȘTRI SPUN CĂ EA NU AVEA MEREU DREPTATE

Nu-ți face bine să intri și să ieși dintr-o încăpere cu aer condiționat
VERDICT Fals

„Schimbările bruște de temperatură nu te fac mai vulnerabil în fața răcelilor“, spune dr. Michael Seidman, specialist în otologie și neutotologie în Michigan.
ADEVĂRATA AMENINȚARE

Aerul condiționat din clădiri n-o sa-ți facă rău, pe cînd diverse zone din respectivele clădiri ar putea. Unele virusuri pot supraviețui zile întregi pe suprafețe precum clanțele ușilor. Spală-te pe mîini în mod regulat și plimbă-te după bunul plac.

Dacă ți-a rămas apă într-o ureche, sprijină-te pe un picior și apleacă-ți capul pe partea cu urechea „inundată“
VERDICT Fals

„Canalul auditiv e nu e drept, ci curbat. Așa că nu contează de cîte ori îți scuturi capul, pentru că manevra asta pur și simplu nu e suficientă să te scape de apa rămasă în urechea ta“, spune dr. Seidman.
MIȘCAREA POTRIVITĂ
Apleacă-ți capul astfel încît urechea cu apă în ea să fie poziționată spre sol. Așază-ți vîrful degetului arătător în punctul în formă de ceașcă de la baza urechii, iar apoi poziționează-ți degetul mare în spatele urechii, pe cartilagiul care se află deasupra lobului urechii. Prinde bine și apoi începe să tragi ușor de ureche, pentru a-ți îndrepta canalul auditiv și pentru a da afară apa rămasă.

Focul de tabără sau cel provenit de la grătar este periculos
VERDICT Adevărat

„Particulele de funingine din fumul degajat de astfel de focuri este nociv pentru plămînii tăi“, spune dr. A. James Mamary, specialist în pneumologie.
CUM  TE PROTEJEZI
Așază-te în direcția opusă celei din care bate vîntul și nu vei păți nimic.

Nu bea apă de la furtun. Locul este plin de germeni
VERDICT Parțial adevărat

„Nu există tipuri de germeni care să se dezvolte într-un furtun de grădină“, spune dr. Charles Gerba, profesor de Științele Mediului la Universitatea din Arizona.
Cu toate astea, este foarte posibil ca furtunul să fi stat în diverse excremente de animale.
ABȚINE-TE
Mai bine îți ții gura la distanță de furtunul cu care uzi grădina. De fapt, du-te în casă dacă ți-e sete. Cîțiva pași pînă la o sursă sigură de apă n-or să te omoare, ba dimpotrivă, o să-ți îmbunătățească condiția fizică și o sa facă ca gustul apei o să ți se pară și mai bun.

Să întri în apa mării cu o rană deschisă, pentru că apa sărată are un efect vindecător
VERDICT Fals

Apa mării e plină de bacterii, care pot intra în rana ta și cauza mîncărimi și, nu în cel mai bun caz, chiar febră.

CURĂȚĂ RAPID
Scuipă pe ea. (Adică pune niște salivă pe ea, pentru că asta era, de fapt, ideea!) „Unele dintre enzimele digestive existente în salivă au calitatea de a curăța rănile și de a distruge microorganismele“, spune dr. Adnan Nasir, specialist dermatolog și profesor la Universitatea North Carolina. Aplică apoi un bandaj care să reziste la apă, pentru a bloca bacteriile.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here