Adevărul despre HGH

3
3313

De Laura Beil. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Maurizio Di Iorio.

Când au început să apară, anul trecut, în decembrie, zvonurile conform cărora jucătorul de fotbal american Peyton Manning a luat hormonul de creștere uman pentru a se recupera după accidentare, mulți tipi au avut două gânduri:

(1) „Peyton trișează? Refuz să cred așa ceva!“

(2) „La naiba, poate ar trebui să iau și eu.“

Manning este cea mai recentă vedetă acuzată că s-ar fi dopat cu HGH, după staruri ca Alex Rodriguez și Sylvester Stallone. Aparent, o mulțime de atleți și de celebrități practică această ilegalitate. „10 până la 15 bărbați din fiecare echipă NFL folosesc în prezent substanțe interzise“, a declarat un jucător pentru Milwaukee Journal Sentinel, iar un antrenor renumit din Los Angeles estimează că 20% dintre actori iau hormonul de creștere uman, conform The Hollywood Reporter.

În anul 2015, în România, au avut loc 13 încălcări ale reglementărilor anti-doping în care au fost implicați 12 sportivi și o persoană din cadrul personalului asistent al acestora. Dintre acestea, doar un caz în care au fost implicați hormoni.

În timp ce numai 45.000 de americani au o nevoie legitimă de HGH, conform unui studiu analizat de Associated Press, în 2013 au fost eliberate de două ori mai multe prescripții. Și mai există și HGH-ul fără rețetă.

„Multe dintre beneficiile pretinse ale HGH-ului nu sunt demonstrate, iar reputația sa de medicament folosit de trișori îi împiedică pe cercetători să-l studieze în mod legitim“, spune dr. Randall Urban, endocrinolog la spitalul Universității Texas. „Abuzul oferă conotații negative unui hormon care poate avea beneficii mari pentru anumite persoane.“ Cum ar fi milioanele de oameni cu leziuni cranio-cerebrale și articulare.

Pentru a separa faptele de ficțiune, am intervievat pacienți, doctori și cercetători pentru a înțelege diferența dintre beneficiile și promisiunile HGH-ului. Dar să vedem mai întâi ce este HGH și cum funcționează.

Noaptea, când dormi, glanda ta pituitară – o glandă sub forma unei boabe de mazăre aflată la baza creierului – începe să lucreze, eliberând HGH, o polipeptidă formată din 191 de aminoacizi. HGH circulă prin sânge și se atașează de receptori specifici de pe suprafața celulelor, care se găsesc în tot corpul, inclusiv în creier, unde sunt foarte denși în regiunile responsabile cu învățatul și memoria. De asemenea, se atașează și de țesutul adipos, ducând la eliberarea unei cantități de grăsime, și stimulează ficatul să producă un hormon numit factor de creştere de tip insulinic 1 (IGF-1), care favorizează creșterea osoasă, a cartilajului și a masei musculare. Nivelul de HGH fluctuează în timpul copilăriei și al adolescenței, dar, până la 40 de ani, vei produce jumătate din cantitatea de la 20 de ani.

Asociația Americană de Medicamente a aprobat în 1985 folosirea HGH-ului recombinat pentru un singur lucru: deficitul extrem, întâlnit în mare parte la cei 15.000 de copii cu risc de statură mai mică. Ulterior, a fost administrat pacienților cu HIV/SIDA care sufereau de pierdere musculară și persoanelor cu afecțiunea cunoscută drept sindromul de intestin scurt. Înainte de 1985, HGH trebuia să fie extras cu atenție din cadavre, o practică interzisă atunci când cercetătorii au realizat că procedura poate transmite pacienților o boală de creier similară celei a vacii nebune. La scurt timp, două companii au dezvoltat o metodă de a produce substanța fără risc de contaminare, prin  inserarea genei ce declanșează producerea hormonului de creștere în bacterii.

În 1990, pe fondul tensiunilor cu privire la dopajul din lumea sportului, parlamentarii americani au votat pentru restricții privind HGH‑ul. În acel moment, endocrinologii se temeau că un control al substanței și compararea sa cu steroizii și narcoticele vor stigmatiza miile de copii care aveau nevoie de hormon. Așa că, în schimb, Congresul SUA a stabilit limite fără precedent asupra prescripțiilor, făcând HGH-ul singurul medicament care nu poate fi prescris fără rețetă. Tocmai de aceea, fără îndoială, este cel mai restrictiv medicament legal din America. La fel cum se întâmplă în cazurile de prohibiție, piața s-a mutat underground.

Ce poate și ce nu poate să facă HGH? Să aruncăm o privire.

HGH și legea

Hormonul de creștere uman e probabil medicamentul legal cel mai restrictiv. Iată pentru ce poate fi folosit sau este interzis.

Prescripții legale
Deficiență de hormon de creștere la copii
Deficiență de hormon de creștere la adulți
Sindrom de intestin scurt la adulți
Atrofie musculară asociată cu HIV/SIDA

Studii clinice
Leziuni cerebrale
Ruptură de ligament încrucișat anterior (LIA)
… și altele 100+

Prescripții ilegale
Antiîmbătrânire
Performanță sportivă

3 COMMENTS

  1. […] De asemenea, se atașează și de țesutul adipos, ducând la eliberarea unei cantități de grăsime, și stimulează ficatul să producă un hormon numit factor de creştere de tip insulinic 1 (IGF-1), care favorizează creșterea osoasă, a cartilajului și a masei musculare. Nivelul de HGH  fluctuează în timpul copilăriei și al adolescenței, dar, până la 40 de ani, vei produce jumătate din cantitatea de la 20 de ani. – se explica pe site-ul Men’s Health Romania. […]

  2. HGH SAU HORMONUL DE CRESTERE ESTE O PEPTIDA (O PROTEINA) DEOSEBIT DE IMPORTANTA, CU EFECTE EXTRAORDINARE ASUPRA FIZICULUI SI PSIHICULUI, GENERATOR DE ENERGIE, VITALITATE, BUNA DISPOZITIE SI VIGOARE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here