Accidente pe plaja

0
446

Unde e distractie, mai mult ca sigur apar si mici necazuri – doar asa, ca sa-ti strice cheful. “Filmul” tau perfect regizat, cu soare, plaja, frappé, apa si bikini, e ocazional intrerupt de cite o piscatura de meduza, o mahmureala sau o insolatie ucigatoare. Iata cum le poti face fata onorabil, inainte de a ajunge la doctor.

Carcel in apa

Apare dupa o miscare brusca, la nivelul unei grupe musculare, declansat de contactul brusc cu apa rece.

Prevenire

“Inainte de a pleca la mare, suplimenteaza-ti alimentatia cu minerale – calciu, magneziu, potasiu”, te sfatuieste dr. Zarnescu. Intra treptat in apa, pentru a te obisnui cu temperatura scazuta.

Primul ajutor

Inoata imediat catre mal, eventual in pluta. Aplica apoi un unguent – Fastum, Neuriplege – si maseaza zona respectiva. Continua cu masaj si in zilele urmatoare si reia treptat miscarea, atit cit iti permite durerea.

Taietura in scoica/ciob

“Pentru oprirea singerarii, apasa pe rana cu ajutorul unei comprese, apoi aplica un pansament steril”, sugereaza medicul Oana Zarnescu.

Primul ajutor

Spala zona cu apa rece din abundenta, apoi dezinfecteaza rana cu alcool iodat – Betadine solutie. Si fuga la doctor pentru rapel antitetanic.

Arsura solara

Mai bine o previi, decit sa arati tot concediul precum un rac fiert. Ia in considerare ca radiatiile care produc arsuri trec prin 30 de cm de apa – este indicata o crema rezistenta la apa, cu factor de protectie SPF minim 15. Cu o saptamina-doua inainte de a pleca la mare, urmeaza o cura cu supliment de beta-caroten.

Primul ajutor

Pune compresecu apa rece si unguente de tip Bepanthen, Urgodermil sau sprayuri cu apa termala.

Insolatie

Crede-ne pe cuvint, daca faci insolatie, o sa-ti dai si singur seama – frisoane, febra, dureri de cap, stari de voma.

Primul ajutor

Hidratare, aspirina, comprese cu apa rece si interdictie la soare si holbat la gagicile de pe plaja – altfel, nu o sa scapi toata vara de durerea de cap.

Ciupituri

Un meduz si o meduza stau pe plaja buza-n buza – meduzele fac multe victime la mare. Nici tintarii nu se lasa usor impresionati.

Primul ajutor

Aplica o mixtura mentolata, otet aromat sau Urgodermil, pentru intepaturi de insecte.

Diaree

Dumnezeule, orice – insolatie, taietura in scoica, meduze in slip -, doar asta nu! Consuma alimente proaspat preparate, spala fructele si legumele, desi nu e un obicei de-al tau.

Primul ajutor

Hidratare – consum suplimentar de lichide, fara zahar, ceai de menta, regim alimentar (supa, piine prajita, grisine, orez fiert, brinza de vaci proaspata – toate cu adaos de sare), Smecta (3 plicuri/zi, dizolvate in apa). Daca nu faci fata situatiei cu acest regim, mergi la doctor, poate fi ceva serios.

Mahmureala

A trait-o oricine, macar o data in viata.

Primul ajutor

Hidratare cu lichide dulci. Daca iti e greata, ia o tableta de Metoclopramid. Pentru dureri de cap, aspirina, iar pentru arsuri stomacale – Dicarbocalm (1-3 tablete/zi).

Concluzia medicului

Trusa de prim ajutor: pansamente, leucoplast, Betadine solutie (dezinfectant), aspirina, Smecta, mixtura mentolata.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here