8 secrete pe care ți le ascunde spitalul

0
973

De Cindy Kuzma • Fotografie: Shutterstock

 

DACĂ AR FI SĂ JUDECĂM DUPĂ serialele despre doctori, cel mai scandalos secret păstrat între pereţii instituţiei este faptul că, între ei, angajaţii au o viaţă sexuală activă. În realitate însă, cele mai mari secrete din spitale nu sunt „legăturile primejdioase“, ci lucrurile care au un impact direct asupra ta. De exemplu, vezi persoana cu halat alb, de laborator, cu un clipboard în mână? Nu-i exclus ca mâinile care ţin acel clipboard să nu fi văzut o chiuvetă în ultimele ore, iar pe ecusonul prins de halat s-ar putea să nu scrie „doctor“.
Natura secretelor ar putea să varieze, însă toate sunt alimentate de aceiaşi factori: teama de scandal, pericolul proceselor, ego-urile profesionale. „Astfel de elemente ar putea să-i constrângă pe doctori să tacă atunci când apar greşeli ori este ignorat protocolul“, spune dr. Martin Makary, profesor asociat de chirurgie la Spitalul Johns Hopkins şi autorul cărţii Unaccountable: What Hospitals Won’t Tell You and How Transparency Can Revolutionize Health Care.
Nici măcar o cutie plină cu apăsătoare de limbă nu îi va face pe aceşti doctori să deschidă gura. De aceea, am rugat oameni din interiorul spitalelor să lumineze cele mai întunecate unghere ale secţiilor în care lucrează şi să ne spună ce au descoperit.

 

Secretul nr. 1
Medicul ori asistenta îţi pot încurca medicamentele
Fă o pauză înainte să înghiţi pastila. Ar putea avea doza greşită – sau ar putea fi medicamentul greşit. „Erorile de administrare a medicamentelor pot să omoare şi chiar omoară oameni“, susține dr. James Merlino, de la Clinica Cleveland. Partea cea mai înfricoșătoare: în 98% dintre cazuri, spitalele ascund aceste informații de pacienții lor, arată un studiu recent de la Universitatea Johns Hopkins.
PROTEJEAZĂ-TE „Medicamentele prescrise trebuie să fie aceleași atât în fișa de observație (cea în care medicii și asistentele notează tot ce ți se întâmplă pe perioada spitalizării), cât și în condica de medicamente a asistentelor. Aceste informații ajung la farmacia spitalului, de unde îți vor fi trimise pastilele“, spune dr. Oana Zărnescu, medic de familie.
Roagă medicul să-ți dea lista tuturor medicamentelor pe care le iei și să-ți explice la ce folosește fiecare. Apoi, de fiecare dată când ți se dă o pastilă, întreabă ce este și ce face – și verifică informația cu lista ta.
Suspectezi o greșeală? Roagă medicul să-ți arate fișa medicală. (Unele spitale au o politică destul de transparentă în acest sens.) Caută cuvinte-cheie cum ar fi „incident“ sau „managementul riscului“. „De regulă, acestea sunt coduri pentru erorile medicale“, spune dr. Sagar Nigwekar, coautorul cărții Top 5 Questions to Ask Your Doctor.

 

Secretul nr. 2
Fișa ta medicală nu este confidențială
Stai comod în patul de spital, dar ce se întâmplă cu informaţiile din fişa ta? Ar putea fi la dispoziţia tuturor. „O singură vizită la spital poate declanşa o avalanşă de informaţii care se răspândesc în rândul medicilor, specialiştilor, firmelor de asigurări, managerilor din farmacii, furnizorilor de servicii medicale, companiilor de facturare – ca să menţionăm doar câteva dintre ele“, spune Joel Winston, un avocat din New York specializat în legislaţia din sistemul medical. De ce este un lucru rău? „Dacă fişele tale medicale sunt ca o carte deschisă, creşte şi probabilitatea ca detaliile despre sănătatea ta să nimerească în mâinile unor oameni care ar putea să le folosească împotriva ta – angajatori, foste soţii“, susţine dr. Deborah Peel, fondatoarea şi preşedintele grupului Dreptul la Intimitate al Pacientului din Statele Unite.
PROTEJEAZĂ-TE Asigură-te că fișa ta medicală este văzută doar de medicii și asistentele care te îngrijesc“, te sfătuiește dr. Zărnescu. Ea nu trebuie lăsată nesupravegheată, iar în intervalul orar în care sunt permise vizite din afara spitalului fișa trebuie să stea în cabinetul asistentelor. „În spitalele universitare, fișa poate fi văzută și de studenți sau de către medici rezidenți, dar tot personalul medical are obligația de a păstra confidențialitatea datelor medicale și nu are voie să divulge vreo informație fără acordul tău“, adaugă medicul de familie.

 

Secretul nr. 3
Medicii stagiari arată la fel ca titularii
Nu există o modalitate universală prin care să poţi deosebi studenţii la medicină şi rezidenţii de doctorii dintr-o instituţie. În unele spitale, rezidenţii poartă halate albe mai scurte decât medicii seniori; în alte părţi este folosit codul culorilor pentru determinarea poziţiei. „De cele mai multe ori, poți stabili gradul profesional al medicului citind ecusonul de pe halat (dacă are ecuson) sau ce este scris pe parafa lui“, spune dr. Zărnescu. În lipsa unor elemente standard, un rezident poate fi confundat cu uşurinţă cu un medic titular. Însă medicii stagiari nu sunt autorizaţi, aşa că nu pot lua decizii în mod independent. În plus, adesea rezidenţii fac cu rândul în diferite departamente o dată la câteva luni, aşa că poţi să-ţi faci o relaţie, după care s-o pierzi.
PROTEJEAZĂ-TE Fii vigilent. Aruncă rapid un ochi pe ecuson ca să stabileşti care e poziţia personalului. Dacă te simţi inconfortabil că te va vedea un student ori dacă nu îţi e clar ce scrie pe cardul de acces, este OK să spui: „Nu v-am mai văzut. Care este rolul dumneavoastră în echipa care are grijă de mine?“, spune dr. David Mayer, vicepreşedinte al departamentului pentru calitate și siguranță MedStar Health, un sistem de sănătate din Maryland şi Washington. Notează numele doctorului şi caută-l când ai nelămuriri. Singura dată când poţi să ceri să te examineze şeful secției este înainte să te programezi pentru operaţie. Rezidenţii ar putea fi mai puţin pregătiţi să sublinieze clar riscurile şi beneficiile.

 

Secretul nr. 4
Butonul de apel nu e perceput ca urgenţă
Pentru tine, butonul de apel este unul de urgență, însă pentru asistenta ta este doar un apel în plus. Și până să vină ajutoarele, s-ar putea să ai suficient timp să vezi jumătate de episod din serialul preferat. Un studiu din 2012, efectuat la Universitatea Michigan din Flint, care a analizat patru spitale, arată că pacienții au așteptat până la 18 minute ca o asistentă ori altă persoană calificată de pe etaj să răspundă unui apel.
PROTEJEAZĂ-TE Imediat cum ajungi în spital, află când se schimbă turele asistentelor (în unele spitale, schimbarea se face la fiecare opt ore, în altele la 12) și care este orarul meselor. Atunci se fac cele mai multe apeluri, arată un studiu din Journal of Nursing Care Quality. Apoi, planifică-ți solicitările care nu sunt urgente, cum ar fi reglarea patului, ca să eviți momentele aglomerate.
Află şi cum funcționează echipa de urgențe a spitalului. „Aceasta poate include, pe lângă doctor și asistentă, un specialist anestezist sau alte categorii – evident, toți ar trebui să poată ajunge rapid lângă patul tău“, spune dr. Zărnescu. Regula principală este ca tu (sau un membru al familiei) să nu eziți să ceri ajutor de urgență, dacă unul dintre simptomele sau semnele tale vitale s-a modificat sau pur și simplu nu te simți bine. Tot nu te-ai lămurit? Înainte de a te interna, află care este gradul spitalului. Unele asigură urgențe majore, în timp ce altele nu au dotarea necesară pentru acest lucru.

 

Secretul nr. 5
Asistenta ta are grijă de alţi 12 pacienți
Asistentele se află în prima linie pe câmpul de luptă din sistemul de asistență medicală. Drept rezultat, ele constituie cea mai mare parte din costurile forței de muncă dintr-un spital – „aşa că, în urma disponibilizărilor, o asistentă poate avea grijă de un număr mult mai mare de pacienți“, spune Matthew McHugh, cercetător la Școala de Asistență medicală de la Universitatea din Pennsylvania. Consecințele sunt mai grave decât timpul pe care îl petreci în aşteptarea analgezicelor: pacienții internați pe etajele cu personal insuficient au un risc mai mare cu 2% să moară atunci când asistentele lor sunt suprasolicitate, arată un studiu publicat în New England Journal of Medicine.
PROTEJEAZĂ-TE „Înainte de a te interna, află care este gradul spitalului și dacă au probleme cu personalul. Pentru a nu încărca și mai mult activitățile asistentelor, apelează la ajutorul infirmierelor pentru probleme ce nu sunt medicale (te pot ajuta să mergi la toaletă, să-ți schimbi pijamaua sau să-ți ridici patul)“, spune dr. Oana Zărnescu.

 

Secretul nr. 6
Mâinile medicului tău ar putea fi murdare
Nimeni nu se așteaptă să se îmbolnăvească într-un spital. Cu toate acestea, unul din 20 de pacienți dezvoltă o infecție ce poate fi pusă pe seama igienei precare din spitale, raportează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Un factor important: în 60% dintre cazuri, personalul din aceste instituții nu respectă normele de spălare a mâinilor, arată o recenzie publicată în Infection Control and Hospital Epidemiology. Vizitele la chiuvetă au loc mai des după contactul cu un pacient decât înaintea evenimentului, iar medicii se spală pe mâini mai rar decât asistentele.
PROTEJEAZĂ-TE În afară de cazurile când vezi cum medicul tău își curăță palmele, roagă-l să treacă pe la chiuvetă sau cel puțin să aplice puțin gel dezinfectant. „Poate nu ai curajul, dar merită să faci o infecție din cauză că te jenezi?“, spune Adam Higman, vicepreședinte la Soyring Consulting, o firmă specializată în asistență medicală și spitale. Dacă nu te simți deloc confortabil, încearcă o abordare amuzantă: „Spune-i: «Știu că veți vrea să vă spălați pe mâini după ce mă atingeți – ați putea să faceți asta și înainte?»“, sugerează dr. Gillespie. Și după ce medicul tău îți respectă cerința, nu uita să-i mulțumești.

 

Secretul nr. 7
Aşteptarea în secţiile de urgenţă este din ce în ce mai problematică
Principiul cererii şi ofertei nu se aplică în camera de gardă. Statisticile arată că, la nivel mondial, numărul vizitelor a crescut cu o treime din 1999 până în 2009, iar multe spitale cu secţii de urgenţă au fost închise între 1998 şi 2008. Nu e surprinzător că timpul de aşteptare a crescut cu 25 de procente, fiind asociat cu o rată crescută a spitalizărilor şi deceselor.
PROTEJEAZĂ-TE În cazul unei urgenţe medicale, cea mai apro-piată secţie de urgenţă este şi cea mai bună. „În primul rând, spune-i medicului care sunt principalele simptome – dificultăţi de respiraţie, vărsături incontrolabile, un atac de apoplexie –, altfel rişti să ţi se amâne consultul“, spune dr. Darria Long Gillespie, specialist în medicină de urgenţă. Pentru alt gen de intervenții, cum ar fi o tăietură adâncă ori o fractură osoasă, mergi la un spital pe care l-ai ales în prealabil. Și aici ar trebui să găseşti doctori certificaţi în medicină de urgenţă, dar şi specialişti pentru alte posibile probleme, cum ar fi boli cardiace ori diabet. Ori alege o instituţie unde ai mai fost tratat, astfel ca personalul să aibă acces rapid la fişa ta medicală.

 

Secretul nr. 8
Mâncarea din spitale poate fi la fel de proastă ca fast food-ul
Meniurile din spitale au avut mereu o reputaţie proastă din cauza gustului. Acum ar putea constitui o problemă şi din punct de vedere nutriţional. „Dacă eşti internat din cauza unei boli cardiace ori a complicaţiilor diabetului, toate felurile din meniu ar trebui să fie sănătoase“, susţine dr. Lenard Lesser, de la Institutul de Cercetări al Fundaţiei Medicale Palo Alto. Realitatea este că meniurile pacienţilor conţin adesea multă sare, dulciuri, conservanți, potrivit Comitetului Medical pentru o Medicină Responsabilă din SUA.
PROTEJEAZĂ-TE Stai cu ochii pe ofertele mai sănătoase – ciorbe, supe, legume coapte, fasole şi orez – şi roagă infirmiera să includă aceste feluri în meniurile tale. „Nu refuza ofertele rudelor și prietenilor de a te vizita și a-ți aduce mâncare sănătoasă (gătită și nu cumpărată de la fast food-ul din curtea spitalului). În frigiderul din salon poți ține fructe, iaurt și brânză de vaci“, spune dr. Oana Zărnescu. Dacă ai nelămuriri cu privire la dieta ta , unele spitale au medici specialiști nutriționiști și poți apela la sfaturile lor.

 

3 lucruri pe care n-ar trebui să le ascunzi de doctor
Pacientul perfect nu are neapărat un istoric medical curat. El este, pur şi simplu, sincer
IEI SUPLIMENTE
Mai mulţi factori, printre care efectele secundare şi alte medicamente pe care le administrezi, pot influenţa decizia medicului tău când scrie prescripţia medicală. Însă, de prea multe ori, doctorul nu află că pacientul ia suplimente alimentare. Peste o treime dintre oameni nu-şi anunţă medicul că le folosesc, arată un studiu recent de la Harvard. „Ca să eviţi neplăcerile, adu flaconul cu suplimente la consultul medical“, spune dr. Reid Blackwelder, preşedintele Academiei Americane a Medicilor de Familie.

NU POŢI SĂ-L RIDICI
Un penis care nu vrea să stea ridicat poate fi un semnal de alarmă pentru probleme medicale serioase, cum ar fi boli de inimă ori diabet. „Vorbeşte deschis cu medicul tău şi roagă-l să-ţi recomande un tratament“, spune dr. Blackwelder. Spune-i: „Am probleme cu erecţia. Ce pot să fac?“ Odată ce afli că există soluţii pentru problema ta, îţi va fi mai uşor să divulgi detalii – când a început problema, dacă ai erecții matinale, dacă eşti deprimat.

NU-ŢI IEI PASTILELE
Peste jumătate dintre adulți nu-şi iau pastilele ţinând cont de recomandările medicale – chiar dacă 87% dintre ei le consideră cruciale pentru sănătate, potrivit Consiliului Naţional al Informaţiei şi Educaţiei Pacienţilor din SUA. Dacă faci parte din această categorie, recunoaşte-ţi vina şi explică: pastilele sunt prea mari, ai avut efecte secundare nedorite – orice. Ca să-ţi diminueze disconfortul, doctorul îţi poate prescrie alte medicamente ori poate să jongleze cu dozajul, ca să vină în întâmpinarea nevoilor tale.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here