7 călătorii esențiale

0
823

De Peter Moore. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Travis Rathbone, Uwe Umstatter/OffsetGuliver/ThinkStock

Aveam 24 de ani când mi-am pierdut primul job adevărat. Nu aveam niciun ban pus deoparte, iar beneficiile oferite de angajator s-au epuizat rapid, așa că am făcut o chestie practică: mi-am rezervat un bilet de avion spre Nairobi. La trei săptămâni de la sosirea mea în Africa, am urcat pe vârful unui vulcan care tocmai erupsese, în apropierea graniţei dintre Congo și Rwanda, și am urinat în lavă. Experienţa s-a do­vedit a fi asemenea urinării în vânt. Lichidul galben s-a evaporat pe loc și m-a acoperit cu un abur dens de urină. Și tova­ră­șii mei de drum și-au descheiat șliţurile, iar în scurt timp nu mai puteam de râs, știind că niciunul dintre noi nu va uita vreodată acel moment.

Aș putea să-mi găsesc un alt loc de muncă, dar  nimic nu-mi va asigura asemenea experienţe. Călătoriile ne scot din rutină; încurajează formarea legăturilor, a partidelor de sex care depășesc limitele, dar ne asigură și alt gen de extaz. Într-o altă vacanţă, când am parcurs împreună cu prietenii mei un traseu în Munţii Stâncoși, am ajuns în vârful unei creste care dădea spre valea dinspre vârful Vail și am fost „răsfăţaţi“ cu o priveliște spectaculoasă a vârfurilor crestate ale lanţului muntos Gore; i-am zis „Gore-gasm“. Și a fost unul epic.

Amintirile din călătorii sunt bunurile mele cele mai valoroase. Nu, nu le pot depune într-un cont bancar. Însă eu reprezint esenţa tuturor călătoriilor mele, iar balanţa este una favorabilă. Am avut parte și de experienţe pozitive la locul de muncă, însă niciuna dintre ele nu se compară cu urmărirea hipopotamilor care făceau dragoste în râul nămolos care trecea pe lângă cortul meu în Kenya.

„Acest gen de experienţe te îmbogăţesc nu doar spiritual, dar îţi garantează și o formă de asigurare de sănătate“, spune Jim Petrick, profesor la departamentul de știinţe ale turismului și a recreării de la Universitatea Texas A&M. „Vacanţele ne aduc numeroase beneficii – în relaţii, pe plan educativ, în ceea ce privește starea noastră de sănătate“, mi-a zis el. „Medicii ar trebui să le prescrie.“

Îţi poţi completa singur „prescripţia“ de călătorie, iar asta va constitui cel mai bun medicament pe care îl vei lua vreodată. Următoarele șapte aventuri îţi pot defini viaţa și chiar au potenţialul de a te transforma într-un bărbat mai bun. Fă-ţi planuri.Altfel, riști să duci o existenţă banală.

1/ Evadare pe patru roţi

Înainte să-ţi găsești jumătatea, există de regulă o mașină la care ţii ca la ochii din cap. Și mai există și prietenii tăi. Aceștia din urmă poate nu-ţi vor fi alături pentru toată viaţa, dar pot supravieţui unei escapade pe patru roţi, pe care o vei ţine minte mereu, mai ales după ce vei fi subjugat de angajamente amoroase și credite bancare. „Atunci când ești cu o iubită“, menţionează Petrick, „adesea nu te comporţi în mod natural“. Altfel stau lucrurile în compania amicilor. „Poţi să tragi vânturi și să râgâi în voie“, spune el, iar acestea sunt doar două dintre beneficii. Cel mai important este că poţi fi tu însuţi, iar asta înseamnă adevărata libertate. Ar putea fi ultima ta șansă să te bucuri de independenţă înainte să te lași dominat de adevăratele responsabilităţi. Iată de ce acea mașină veche va rămâne preferata ta și poate că vei reface același traseu cu aceiași prieteni și peste 20 de ani.

 Bagă cheia în contact Nu este niciodată prea târziu să pornești la drum. Patru tipi care conduc în ture de patru ore pot lua micul dejun într-un capăt al ţării și cina în altul.

 

2/ Vacanţă cu mult sex

Poate că vei avea parte de partide senzaţionale sau chiar te vei îndrăgosti iremediabil de această fată. Nu vei ști, nu-i așa?, până când nu vei supune relaţia unui test. „Cercetările arată că, atunci când sunt în vacanţă, cuplurile fac mai mult sex, de calitate superioară, comparativ cu zilele obișnuite“, spune Petrick. În plus, o asemenea experienţă poate fi asemănată cu o minicăsnicie. Vei afla tot ce te interesează despre partenera ta. Poate să facă faţă unei nopţi petrecute în mașină? Este gata să-ţi ţină companie până la răsăritul soarelui, pe plajă? Altfel spus, poate să-ţi fie alături la bine și la rău? Dacă răspunsul este afirmativ, voi doi aţi putea conduce ceva mai mult decât o mașină. În caz contrar, măcar te-ai bucurat de sexul din vacanţă. În cort. În ploaie. (Va accepta să doarmă în cort, nu?)

  Totul contează Introdu pe GPS localitatea în care a copilărit ea, apoi cea în care ai copilărit tu. Faceţi o baie în râul care traversează orașul ei natal; urcaţi vârful colinei unde ai sărutat o tipă pentru prima oară. Așa se împletește trecutul cu prezentul.

 

3/ Destinaţii în străinătate

Când i-am povestit lui Petrick despre apetitul meu pentru zborurile spre orașe necunoscute, unde am ocazia să încerc mâncăruri ciudate, mi-a dat o explicaţie: „Ești un călător curios, însetat de noutate și de asumarea riscurilor“. Vara trecută am combinat cele două calităţi pe o farfurie în Nisa, Franţa, unde am mâncat vită crudă cu un ou crud spart peste bucata de carne. Experienţe ciudate te așteaptă în orice capitală a lumii, de la limba pe care nu o vorbești la o reţea de metrou care te duce unde nu știai că vrei să ajungi. Potrivit unei recenzii din revista Trends in Cognitive Sciences, acesta este exact genul de explorare care ar putea încetini contractarea creierului cauzată de înaintarea în vârstă și de declinul cognitiv. Așadar, dacă te comporţi ca un prost în străinătate, te poţi întoarce acasă cu un creier întinerit.

 Vorbește, vorbește, vorbește Pregătește-te ascultând un curs audio de limbă franceză/germană/spaniolă etc. Dacă poţi vorbi cu localnicii în limba lor – nu este musai s-o știi la perfecţie! –, le vei câștiga simpatia. Este un lucru valabil în special în Italia. Un italian recunoscător este asemenea unui naș care nu cere niciodată să fie răsplătit.

 

4/ Adunarea generală

Sunteţi doar tu și soţia. Sau tu și a doua soţie. Sau tu, singur. Sau tu și partenerul tău pentru că da, ţi-ai dat seama că ești gay. Oricum, copiii tăi, acum căsătoriţi și pe la casele lor, nu te mai vizitează la fel de des precum ţi-ai dori. Cheltuie-le averea (dacă există) pe o vacanţă prelungită la mare ori la munte, pe malul unui lac cu o vedere care îţi taie respiraţia. Fă rezervarea din iulie până în octombrie, apoi menţionează, printre altele, că ai casa la dispoziţie pentru câteva săptămâni și că toată lumea este invitată. Gratuit. „Adunarea unui grup mare este o adevărată oportunitate să te descoperi pe tine“, spune psihologul David Hauser de la Institutul Familiei din cadrul Universităţii Northwestern. Cu atât mai bine dacă ai fraţi pe care îi poţi tolera. „Te-au cunoscut în toate etapele vieţii tale“, spune Hauser, „așa că te pot ajuta să treci și prin cea în care te afli“. Consideră că faci terapie la mare. Ieftin!

 Închiriază o vilă Introdu destinaţia pe airbnb.com. Vei găsi o gamă variată de case spaţioase și, în plus, vei simţi că faci parte dintr-un cartier.

 

5/ Porţia de adrenalină

Viaţa obișnuită te poate călca pe nervi. Soluţia: adaugă adrenalină cu o destinaţie exotică. Vai, ţi-e frică de riscuri. „Fără riscuri nu faci progrese“, spune Richard Bangs, cofondator al agenţiei de turism Mountain Travel Sobek. „Este cadrul ideal în care apar ideile noi și în care faci descoperiri.“ India este una dintre opţiunile situate la mare distanţă – o ţară sălbatică, frumoasă și aproape ireală, atât din punctul de vedere al peisajului, cât și al filosofiei de viaţă. Însă la fel de palpitantă poate fi și o tură prin Bucegi, la Babele. Ori un traseu prin Munţii Piatra Craiului în care să-ţi răsplătești orele lucrate la sală. Poţi deveni din nou „bărbat“ dacă trăiești o aventură care ţi-a dat fiori când
erai un puști.

Întoarcerea la sălbăticie Dacă le vei propune prietenilor să te însoţească într-o aventură, 99% dintre ei vor spune că sunt prea ocupaţi la birou, că îi dor genunchii sau că au de antrenat echipa de fotbal a copilului și nu pot veni sub nicio formă. Însă nu-i exclus ca procentul temerarilor rămași, care acceptă asemenea provocări, să trăiască mai mult decât restul, așa că vei avea tovarăși de drum pentru tot restul vieţii tale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here