6 simptome pe care nu le poti ignora

0
249

Cei mai mari inamici ai sanatatii tale se ata uneori chiar sub nasul tau. De cele mai multe ori, barbatii impart problemele medicale in trei categorii. Ranile deschise cer o vizita la Spitalul de Urgenta, scuipatul singelui implica un telefon la doctorul de familie, iar ce e mai putin important decit atit este tratat cu o doza mare de “Rezista, doar esti barbat!”.

Si de multe ori ajungem sa le dam dreptate, mai ales in cazurile cind durerile minore pot fi tratate cu aspirina sau cu un briceag sterilizat, asta daca nu cumva e vorba de rani pe care doar timpul le vindeca. Insa exista si situatii care la prima vedere par inofensive (singerari nazale, dureri de genunchi, aparitia unui cos), dar care, in fapt, prevestesc probleme mult mai grave de sanatate. Ar fi bine sa stii cind trebuie sa-ti faci griji si cind nu. Iar de acum iti va fi si mai simplu, caci am identificat sase situatii de categorie usoara care incearca sa te atentioneze ca s-ar putea sa ai de-a face cu o boala.

Punctul nevralgic – singerari nazale

De obicei ignoram momentele cind ne curge singe din nas, pentru ca ne inchipuim ca stim care sint cauzele acestora: atmosfera uscata, sutatul nasului intr-un mod violent sau lovitura primita de la o fosta iubita furioasa. Dar singerarile neanuntate sint si unul dintre putinele indicii ale tensiunii arteriale crescute, o afectiune de care sufera 8% dintre barbatii cu virste cuprinse intre 20 si 34 de ani. Daca nu-ti verifici anual tensiunea, atunci ia ca indicator aceste tuxuri nazale.

“Singele izbucneste pe nas deoarece capilarele de acolo au mici fisuri, iar tensiunea arteriala crescuta forteaza singele sa iasa pe acolo”, explica dr. Mehmet Oz, profesor de chirurgie cardiovasculara la Universitatea Columbia. Asa ca daca nu gasesti nici un motiv pentru care acum stai cu batista la nas si cu mina in sus, programeaza-te la doctor si masoara-ti tensiunea (sau cumpara un aparat de masurare a tensiunii arteriale si fa asta cu mina ta).

Intre 12/6 cm Hg si 13/8 cm Hg putem vorbi de o stare de pre-hipertensiune. Iar daca ai 14/9 cm Hg sau mai mult, atunci esti hipertensiv si ai nevoie de medicatie corespunzatoare pentru a rezolva problema. Indiferent de nivelul tensiunii, incearca sa-ti incepi ziua prin a consuma o portie de terci de ovaz peste care ai presarat seminte de in. Un studiu publicat de curind in revista Hypertension a aratat ca acidul linolenic (un acid gras continut de semintele de in) este asociat unor niveluri scazute ale tensiunii arteriale.

Un alt studiu, aparut in Journal of Hypertension,arata ca oamenii care maninca o cantitate considerabila de fibre au o presiune sistolica si diastolica cu pina la trei unitati mai scazute.

Punctul nevralgic – dureri de genunchi

Dupa ce ai facut un efort intens, e normal ca genunchii tai sa scirtiie, sa simti ciupituri sau junghiuri. “Dar daca durerea se prelungeste mai mult de doua ore, s-ar putea sa fii pasibil de osteoartrita”, spune dr. Virginia Kraus, profesor asociat la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Duke (Carolina de Nord). Ea spune ca trebuie, mai intii, sa vezi daca nu cumva suprasolicitarea e de vina pentru asta. Aloca mai putin timp exercitiilor si vezi cum se comporta genunchii.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here