6 modalități de a scăpa rapid de durerea de dinți

0
3802
Aceste mici trucuri îți pot fi de un real ajutor până reușești să ajungi la medicul stomatolog, așa că ar fi bine să nu le pierzi din vedere.
Aceste mici trucuri îți pot fi de un real ajutor până reușești să ajungi la medicul stomatolog, așa că ar fi bine să nu le pierzi din vedere.

Unele dureri sunt într-adevăr îngrozitoare dar o durere de dinți se află cu siguranță sus în topul celor care te fac să te sui pe pereți.  Și dacă nu ești un mare fan al mersului la dentist, durerea poate fi un coșmar și mai mare.

Totuși, stomatologul Bobbi Stanley, D.D.S., de la Stanley Dentistry îți recomandă să nu aștepți prea mult. Durerea este un indicator clar că ceva nu e în regulă cu dinții și măselele tale. (Citește aici despre 6 probleme serioase de sănătate pe care le poate depista dentistul).

Durerea e provocată în general de o inflamație a unuia sau mai multor dinți, explică Dr. Stanley. Inflamația poate fi efectul a numeroase probleme, cum ar fi carii, măsele de minte care încearca să iasă, fracturi dentare, probleme gingivale, abcese sau pierderea smalțului.

Leacurile băbești sau tratamentele homeopate nu pot rezolva problema de fond, deci îți pot oferi doar un remediu temporar, spune Dr. Stanley. Cu siguranță la un moment dat trebuie să îți faci timp și curaj pentru a merge la stomatolog. Dar până ajungi acolo, ar putea și metodele casnice să te ajute să nu te sui pe pereți de durere. Iată câteva dintre aceste metode.

  1. Analgezicele

Ăsta e cel mai simplu sfat, de care știe oricine pentru un motiv foarte bun: chiar funcționează! Antiinflamatoarele nesteroidiene cum ar fi ibuprofen sau naproxen sunt de folos pentru că reduc inflamația și, drept urmare, intensitatea durerii.

E foarte important să nu amâni prea mult programarea la doctor. Dacă mergi înainte cu analgezice, te-ai putea păcăli crezând că problema a dispărut. În realitate însă e posibil ca, din contră, să se înrăutățească fără tu să îți dai seama.

În plus, folosirea îndelungată a analgezicelor are numeroase efecte secundare, cum ar fi probleme la ficat, dureri de stomac sau erupții cutanate, ne spune stomatologul Neil Hadaegh, D.D.S. de la NH Dentistry Beverly Hills.

2. Unguent pe bază de benzocaina

Benzocaina sub formă de gel este un anestezic local. Acționează cel mai bine asupra gingiei din jurul dintelui cu probleme și nu chiar asupra dintelui, spune Dr. Stanley. Dar ai grijă să nu exagerezi! De asemenea, trebuie să ai în vedere că amorțeala gurii ar putea să facă mâncatul dificil (totuși, nici fără gel dar cu durere probabil că nu ai putea mânca prea bine). Altă problemă de care ar fi bine să ții seama mai ales dacă ești cu oameni prin preajmă este salivația excesivă.

3. Soluție caldă de sare

Pune o linguriță de sare într-o cană de apă fiartă. După ce ajunge la o temperatură pe care o poți suporta, fă gargară timp de 30 de secunde. Poți face asta de mai multe ori pe zi. Gargara cu sare elimină lichidul din gingii care ar putea fi de fapt cauza inflamației și deci a durerii, spune Dr. Stanley. Explicația este că sarea oprește procesul de distrugere celulară care produce inflamația „adevărată”.

4. Comprese reci

Înfășoară o pungă de gheață într-o cârpă curată și ține-o lângă obraz timp de 10 minute. Poți repeta după alte 10 minute. Gheața va reduce inflamația și va ajuta la amorțirea zonei respective, ceea ce te va face să resimți mai puțin durerea, continuă Dr. Stanley.

5. Un pliculeț rece de ceai de mentă

Pune plicul în apă fiartă, apoi stoarce-l și lasă-l o vreme la congelator. O dată ce s-a răcit suficient, pune-l pe gingia din jurul dintelui care te doare și ține-l acolo 20 de minute. Mentolul poate avea o contribuție importantă la scăderea senzației de durere.

6. Uleiul de cuișoare

Dr. Hadaegh recomandă o soluție pentru ca durerea să treacă (aproape) cât ai zice „pește”, adică în vreo 15 minute. Clătește-ți gura cu apă sau apă de gură, apoi pune câteva picături de ulei de cuișoare pe un tampon de vată și mușcă din el cu dintele care te doare. Ține-l acolo 15 minute. Cuișoarele conțin un anestezic natural numit eugenol care ar trebui să ajute până ce medicul dentist îți poate oferi adevărata soluție pe termen lung.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here