6 killeri din spitale

0
1882

De Sorina Vasile. Foto: Guliver/GettyImages.

Cele mai întâlnite infecții nosocomiale sunt pneumoniile, infecţiile postoperatorii, cele urinare, septicemiile şi infecţiile gastro-intestinale. Autoritățile americane, care documentează problema de zeci de ani, spun că o treime dintre infecțiile nosocomiale pot fi evitate.

În Occident, toți microbii din spitale sunt dați în urmărire generală. Se fac dezinfectări serioase, iar personalul medical își ia măsuri de precauție pentru fiecare pacient în parte. România nu dă mare importanță lucrurilor ăstora. De multe ori, medicii noștri nici nu raportează infecțiile nosocomiale de frică să nu fie sancționați. Unii pacienți sunt tratați neoficial.

O echipă de jurnaliști a descoperit de curând că un furnizor important de substanțe dezinfectante își dilua produsele. Ele au fost acum retrase de pe piață, dar sunt nereguli și la altele. Și, ca și cum asta nu ar fi suficient de nasol, bacteriile românești sunt printre cele mai greu de omorât din Europa.

Țara noastră e cu roșu peste tot în hărțile rezistenței la antibiotice. Se întâmplă pentru că luăm medicamentele astea fără noimă. Conform unui studiu al Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor, suntem pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după Grecia.

Am făcut o listă cu șase dintre cele mai întâlnite bacterii care cutreieră spitalele românești. Ăștia sunt killerii despre care trebuie să știi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here