6 inovații moderne în medicină care vor schimba paradigma în sănătate

0
1009

De Macaela MacKenzie pentru Women’s Health SUA. Foto: 123RF.Adaptare: Casa de Traduceri

Grație științei, știm acum mai multe despre sănătate decât am știut vreodată.

Aparent, paradigma se schimbă acum foarte des în medicină, dar iată șase din cele mai fascinante inovații. Ele ar putea deveni standard în foarte scurt timp.

1. Transplantul de fecale

Desigur, sună oribil, dar pastilele din fecale pot face orice, de la reducerea obezității până la tratamentul sindromului de colon iritabil sau al infecțiilor urinare, și chiar până la combaterea unor afecțiuni grave, precum maladia Parkinson sau scleroza multiplă.

Ideea este aceea de a recupera bacteriile intestinale sănătoase din scaunele unor persoane sănătoase și de a returna aceste bacterii în organismele de unde lipsesc. Dacă stai bine să te gândești, are sens – pastilele din fecale sunt practic cel mai bun probiotic.

Și nu te poți pune cu cifrele: În utilizarea sa actuală, bacterioterapia fecală are o rată de succes de aproape 90%.

2. Salvatorul părului

Nu există o parte bună a cancerului, iar faptul că îți cade părul în timpul chimioterapiei nu te va face să te simți deloc mai bine.

Dar, în timp ce cercetătorii din întreaga lume se străduiesc din răsputeri să găsească un tratament pentru această boală devastatoare, există cel puțin un nou tratament aprobat de FDA care reduce semnificativ pierderea părului în cazul pacienților care fac chimioterapie.

Sistemul de răcire DigniCap de la Dignitana acționează prin răcirea scalpului – ceea ce reduce fluxul sanguin în zona respectivă – astfel încât mai puține substanțe vor afecta foliculii piloși în timpul terapiei. Am scăpat de un efect secundar, mai rămâne să scăpăm și de boală.

3. Radiera pentru bărbia dublă

Din fericire, oamenii de știință au descoperit soluția pentru problema bărbiei duble. Kybella, un medicament aprobat de FDA anul trecut, promite să-ți topească literalmente bărbia dublă.

Injecția produce dizolvarea și topirea celulelor de grăsime de sub piele, astfel încât să scapi instantaneu de gâtul de curcan.

4. Prezervativul care combate SIDA

Visăm la un viitor în care prezervativele nu se vor limita doar la a ne proteja pasiv de boli cu transmitere sexuală și de sarcini nedorite. Și, datorită unor progrese științifice incredibile, acest viitor nu se va mai lăsa mult așteptat.

Împreună cu prezervativele care își schimbă culoarea pentru a te avertiza de prezența unei boli cu transmitere sexuală, cercetătorii încearcă în prezent să dezvolte un prezervativ care să conțină antioxidanți care să combată SIDA.

Prietenul din cauciuc cu hidrogel va fi îmbunătățit cu antioxidanți pe bază de plante care combat virusul SIDA, astfel încât, chiar dacă prezervativul se rupe, tu vei fi în continuare protejat.

5. Plasturele cu analgezice

În viitorul apropiat, nu va mai fi nevoie să înghiți o pastilă ori de câte ori te doare capul.

Cercetătorii au dezvoltat primul plasture cu analgezice, care livrează ibuprofen prin piele într-o doză constantă, timp de până la 12 ore.

Celălalt avantaj major al plasturelui este acela că livrează medicamentul într-o anumită zonă – prin urmare, dacă te doare umărul după un antrenament dificil la sală, vei putea să-ți lipești un plasture direct pe zona afectată, pentru o ameliorare rapidă a durerii.

Se preconizează că plasturele va intra pe piață în următorii 2-3 ani.

6. Ochiul bionic

Tehnologia și dezvoltările din protetică seamănă foarte mult cu ce vedem prin filmele SF. Dar aceste organe bionice încep să fie din ce în ce mai prezente în realitate.

O astfel de invenție pe care abia așteptăm să o vedem este implantul de retină din Second Sight. Scopul său este să readucă vederea persoanelor nevăzătoare prin restabilirea conexiunii dintre retină și cortexul vizual din creier.

Studiile pe subiecți umani sunt programate să înceapă la anul.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here