Diabetul zaharat – 5 semne pe care probabil nu le știai

0
1611
Diabetul zaharat este o boală care te poate afecta din cap până în picioare și din păcate asta nu e o metaforă. Dar cu suficientă grijă, poți să nu ajungi acolo.
Diabetul zaharat este o boală care te poate afecta din cap până în picioare și din păcate asta nu e o metaforă. Dar cu suficientă grijă, poți să nu ajungi acolo.

Ai motive foarte bune să vrei să ții sub control glicemia, adică nivelul zahărului din sânge. Diabetul zaharat, boala care se manifestă prin valori mari ale glicemiei, poate avea o serie de consecințe somatice de care, mai mult ca sigur, ai vrea să stai departe: boli la rinichi, probleme cardiace sau chiar cancer.

Diabetul e definit din punct de vedere clinic printr-o concentrație a zahărului din sânge de peste 126 mg/ dl sau printr-o hemoglobină glicozilată (A1C) de peste 6.5. Complicațiile diabetului sunt o problemă foarte importantă și, din păcate, ele nu sunt prea ușor de depistat.

„Spre deosebire de alte boli cu simptome clare care se impun imediat atenției, cum ar fi de exemplu o fractură la picior, diabetul e o problemă medicală tăcută din multe puncte de vedere”, explică medicul Nestoras Mathioudakis, director clinic al secției de endocrinologie, diabet și boli metabolice de la Spitalul Johns Hopkins.

Din acest motiv ar fi de dorit să ai tu însuți grijă să afli care sunt simptomele diabetului, în special cele care nu sunt atât de mediatizate precum setea excesivă sau nevoia de a urina foarte frecvent. Iată deci câteva lucruri pe care ar fi bine să le știi.

1. Vederea

De-a lungul timpului, depozitele de zahăr din micile vase de sânge din spatele ochiului, cauzate de nivelul ridicat al glicemiei pe termen lung, pot dăuna celulelor. Corpul tău produce permanent noi vase de sânge pentru a compensa pierderea celor vechi, spune medicul endocrinolog Adrian Vella de la Clinica Mayo.

Sună bine, dar e și o problemă la mijloc: „Aceste vase sunt fragile și mai predispuse la a se sparge și a produce sângerări”, explică Vella mai departe. Pe termen lung, asta poate duce chiar la pierderea vederii. În plus, noile vase de sânge pot provoca desprinderea retinei, stratul acela subțire de țesut din spatele ochiului care controlează vederea. Dacă nu este tratată imediat, această problemă poate provoca orbirea, spune Dr. Mathioudakis.

Dacă observi că ai o vedere încețoșată sau un mic punct care se mișcă înainte și înapoi pe direcția privirii, pot fi indici de sângerare la nivel ocular. Ce ai de făcut atunci? Să mergi cât mai repede la doctor! Același sfat e valabil percepi un fel de perdea care acopera câmpul vizual sau o lumină fulgerătoare.

Din fericire, examenele oftalmologice pot surprinde ușor aceste probleme. Dacă sunt detectate suficient de devreme, tratamente cum ar fi cel cu laseru îi pot preveni accentuarea, spune medicul endocrinolog Alexander Turchin.

2.  Amorțeală în brațe și/ sau picioare

Atunci când micile vase de sânge care ajung la nervi sunt afectate, poți simți amorțeală sau furnicături în talpă, brațe sau palme. Dr. Vella spune că nervii cei mai lungi din corpi au cele mai mari „șanse” de a suferi din această cauză. Acești nervi sunt chiar cei care alimentează membrele și de aceea apar senzații ca cele descrise.

Dacă resimți amorțeală sau furnicături cronice sau dureri ascuțite în membre, vorbește cât mai repede cu un medic. Ai mare atenție și la bătături sau ulcerații care nu se vindecă. Dacă rămân netratate,  Dr. Mathioudakis spune că pot duce chiar până la amputare. Din acest motiv, cei care au diabet trebuie să aibă foarte mare grijă de tălpile lor.

3. Disfuncție erectilă

Pentru a avea o erecție, e nevoie de două lucruri: o bună circulație periferică precum și un puternic semnal nervos la nivel cerebral, precizează  Dr. Mathioudakis. Diabetul le afectează pe ambele.

Pe lângă probleme vasculare și nervoase, bărbații cu diabet au și alte caracteristici care afectează funcția sexuală, cum ar fi un nivel scăzut de testosteron, depresie sau anxietate, mai spune Dr. Mathioudakis.

Din păcate, medicamente precum Viagra nu funcționează prea bine în cazul celor care au diabet. Doctorii pot recomanda, în schimb, medicație injectabilă.

4. Stare de epuizare

Atunci când ai glicemia prea mare, rinichii sunt suprasolicitați pentru a filtra reziduurile din sânge. Asta poate fi cauza a numeroase probleme. Când micile vase de sânge ale rinichilor au de suferit, corpul nu mai poate filtra toxinele prea bine, spune Dr. Mathioudakis. Iar cu timpul rinichii pot claca. În acest caz, ajunge să fie nevoie de dializă sau transplant renal.

Difuncția renală se instalează treptat, de-a lungul mai multor ani și e destul de greu de depistat fără teste de sânge sau urină. Oboseala este însă un simptom preliminar. Mai târziu pot apărea si greață, mâncărimi, letargie sau stări de confuzie, spune Dr. Turchin. Chiar dacă dormi destul, te poți simți obosit, aparent fără motiv.

Deși controlul glicemiei poate restabili funcția renală dacă problema e descoperită rapid, o dată instalată lucrurile devin mai greu de controlat, spune  Dr. Mathioudakis.  „Tocmai de aceea e așa de important să aduci sub control nivelul zahărului de sânge cât mai repede  posibil după ce ești diagnosticat cu diabet”, mai spune el.

5. Durere sau senzație de strângere în piept 

„Persoanele cu diabet au un risc de patru ori mai mare de boli cardiovasculare”, spune Mathioudakis. Asta pentru că prea mult zahăr în vasele de sânge din jurul inimii contribuie la subțierea arterelor, ceea ce poate duce în cele din urmă la infarct.

Simptomele de boală coronariană arterială includ presiune sau senzație de „gheară în piept” pe centrul sau în stânga pieptului, adesea ca urmare a exercițiilor fizice sau a stresului emoțional. Atunci când arterele se blochează complet, pericolul de infarct este maxim.

 

***

Dr. Vella mai precizează și că cei cu diabet pot avea și alți factori de risc pentru probleme cardiace, cum ar fi colesterolul crescut, obezitatea sau un stil de viață sedentar.

Dar avem și vești bune! Multe dintre aceste simptome, cum ar fi afectarea vaselor mici de sânge din ochi sau rinichi, sunt reversibile. Momentul în care devii conștiente e esențial – cu cât mai repede, cu atât mai mari șansele să recuperezi. De obicei diagnosticul de diabet se întâmplă când deja pancreasul funcționează doar în proporție de 50% (pancreasul fiind organul care secretă insulină, un hormon care are rolul de a echilibra nivelul de zahăr din sânge).

SOURCEMen's Health
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here