5 afecțiuni care nu există cu adevărat

0
419

De Kat Ashford pentru Prevention.com. Foto: 123RF. Adaptare: Casa de Traduceri

Există o mulțime de boli și afecțiuni pe lume, dar e posibil să ne plângem de lucruri care nu înseamnă absolut nimic. Iată câteva „diagnostice” des folosite – dar care sunt incorecte din punct de vedere medical.

Gripă la stomac

Gripa, prin definiție, se referă la un anumit virus (influenza) care afectează în principal sistemul respirator.

„Influenza produce febră de peste 38°C și nas înfundat sau răgușeală”, spune Dr. Jill Swartz, medic la GoHealth Urgent Care din Westchester, NY. „Acest virus va cauza extrem de rar vomă și diaree”.

Probabil că suferi de gastroenterită, care este cauzată de un alt virus (de exemplu norovirus), de o bacterie (de exemplu E.coli) sau de un parazit. Dacă spui că ai „viroză stomacală” sau „ceva la stomac” ești mai aproape de realitate.

Pneumonie ambulatorie

Un medic ar putea să-ți spună că suferi de această boală, dar e mai degrabă un diagnostic care le cuprinde pe toate, nu unul exact.

Ar putea însemna că ai o formă foarte ușoară de pneumonie care nu necesită spitalizare, sau ar putea însemna că suferi de tuse cronică și că te-ai simțit groaznic mai mult de o lună, fără ca doctorul să poată spune exact de ce, spune Swartz.

Dacă nu există nimic concludent, doctorii vor spune uneori despre pacienții lor că suferă de „pneumonie ambulatorie” și le vor administra un tratament pentru a vedea dacă funcționează, explică ea. „Dacă iei eritromicină și funcționează, perfect. Dacă nu, hai să vedem dacă găsim un alt motiv”.

Alergia la gluten

Dacă glutenul – proteinele din grâu, orz și ovăz – te fac să te simți groaznic, e posibil să se întâmple oricare din aceste trei lucruri, deși niciunul din ele nu este alergie la gluten.

„Boala celiacă, o afecțiune gravă, este o reacție imună la gluten – nu o alergie precum cea la alune”, spune Dr. Janna Tuck, alergolog și purtător de cuvânt al Colegiului American pentru Alergii, Astm și Imunologie.

Unele persoane au alergie la grâu, ceea ce înseamnă că pot dezvolta o reacție gravă (uneori chiar cu risc de deces) dacă mănâncă grâu, dar nu au nimic dacă mănâncă ovăz. Nu te situezi în niciuna din aceste tabere? Probabil că ai o sensibilitate la gluten, care înseamnă pur și simplu că te balonezi, ai dureri sau crampe stomacale atunci când mănânci ceva care conține gluten.

Cădere nervoasă

„E unul din termenii mei preferați”, spune Dr. Tamar Gur, Ph.D., psihiatru la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio. „Atunci când ne simțim copleșiți, ni se pare că ne pierdem mințile, dar asta nu e adevărat. Oamenii nu au căderi nervoase, așa cum e folosit acest termen de obicei”, spune ea.

Dacă auzi pe cineva că a fost internat pentru o „cădere nervoasă”, cel mai probabil înseamnă că suferă de un episod major al oricărei afecțiuni psihiatrice (anxietate, depresie, tulburarea bipolară, schizofrenie, etc.). Tratamentul poate fi de ajutor. 

Răceală la cap

Deși poți simți răceala ca și cum ar fi concentrată în cap sau în piept, „răceala la cap” nu este cu nimic diferită de o răceală obișnuită, care este provocată de un virus. (Același lucru este valabil și pentru „răceala în piept”).

Durerea de cap sau senzația de apăsare pot fi concentrate într-o anumită zonă a corpului, sau senzațiile pot fi un semn de sinuzită, care este o inflamație a sinusurilor.

„Simți că te apasă ceva în cap sau că ai capul plin de lichid?” spune Swartz. „Este mai degrabă un simptom, nu un diagnostic. Nu poți scrie niciodată „Diagnostic: răceală la cap”.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here