30 de sfaturi care te mențin în viață

0
2686

Un glonț e pe cale să-ți perforeze inima, iar șansele de supraviețuire nu sunt prea mari. Mă rog, ar putea fi dacă ai purta o vestă antiglonț (e puțin probabil), ți-ai undui corpul asemenea unui personaj din Matrix (și mai puțin probabil) ori ai privi calm cum mâna lui Dumnezeu coboară pe Pământ și prinde glonțul din zbor (imposibil).
Însă există o scăpare din acest scenariu desprins din filmele horror. De fapt, două. În primul rând, viteza cu care se mișcă potențialul glonț este foarte mică: semnifică, de fapt, factorul de risc pentru boli cardiace. Și în al doilea rând, te poți bizui pe cel puțin 30 de modalități să supraviețuiești atacului.
Am adunat o grămadă de strategii simple și eficiente care te vor ajuta să-ți protejezi sănătatea inimii. Nu e musai să le adopți integral, dar testează-le și încearcă să respecți măcar o parte dintre ele pe termen lung. Cine știe? E posibil să te fi ferit de un glonț chiar în acest moment.

1 Iubește-o mai des
Bărbații care fac sex o dată pe lună sau mai rar prezintă un risc cu 45% mai mare să dezvolte o boală cardiacă decât cei ce o fac de două sau trei ori pe săptămână, arată un studiu din American Journal of Cardiology. Sexul ar putea să-ți protejeze sistemul cardiovascular la fel de bine ca un antrenament, spun cercetătorii.

2 Mănâncă niște nuci
„Acestea conțin o cantitate mare de acid alfa-linoleic, un acid Omega-3 care reduce inflamațiile“, spune dr. Larry Santora, medic cardiolog în Orange, California. Cercetătorii de la Yale spun că îți poți îmbunătăți funcția vaselor sanguine dacă mănânci zilnic jumătate de ceașcă de miez de nucă.

3 Ia-ți pulsul
„Mâine dimineață, înainte să te ridici din pat, ia-ți pulsul. Apoi notează-ți valorile acestuia“, te sfătuiește dr. Pierre Theodore, chirurg cardiolog și vicepreședintele consiliului medical Grand Rounds. Bărbații sănătoși ar trebui să aibă în jur de 70 de bătăi pe minut (bpm). Dacă ai o valoare crescută mai mult de-o săptămână, sună-ți medicul.

4 Evită aerul poluat
Inhalarea particulelor de murdărie ultrafine poate să ducă la îngroșarea pereților arterelor carotide, ceea ce crește riscul de crize cardiace, spun cercetătorii de la Universitatea Washington. Cel mai ridicat nivel de particule este înregistrat iarna, la primele ore, arată un studiu publicat în Atmospheric Environment, aşa că mută seara alergarea în aer liber.

5 Consumă fasole
Schimbă cartofii pe leguminoase. Persoanele care au mâncat zilnic câte o ceaşcă de linte, fasole ori năut bogat în fibre şi-au redus cu 4 mmHg valoarea tensiunii arteriale (TA) sistolice în decursul a doar trei luni, arată un studiu din Archives of Internal Medicine. Adaugă fasole neagră în salate, găteşte supă de linte și prepară un chili cu fasole pestriță.

6 Reglează-ți tensiunea
Exercițiile care antrenează ­palmele și degetele îți pot reduce cu 10 procente tensiunea arterială, arată o analiză din Journal of Hypertension. Cercetătorii susțin că efortul îmbunătățește funcțiile vaselor sanguine. Încordează și relaxează pumnul timp de două minute. Ia o pauză de un minut. Repetă de patru ori cu fiecare mână.

7 Prepară omlete …
… și nu te gândi că prea multe ouă îți cresc nivelul de colesterol LDL (rău). Cercetări din Brazilia demonstrează legătura dintre consumul de ouă și arterele coronariene mai libere. Aceasta s-ar putea datora cantității de vitamine E, B12 și acid folic prezente în gălbenuș. Ca să limitezi numărul caloriilor ingerate, rezumă-te la două ouă pe zi.

8 Fă calcule
Alege un exercițiu pe care să-l faci săptămânal – o alergare de trei kilometri –, notează-ți timpul parcurs și rata bătăilor inimii. Sună-ți medicul dacă identifici schimbări majore – cum ar fi o rată a bătăilor inimii de 185 bpm în loc de 165 bpm. „Asta poate semnala o problemă, cum ar fi artere înfundate ori o inimă slăbită“, spune dr. Theodore.

9 Trage aer în piept
Opreşte-te şi respiră adânc şi prelungit. Ba chiar respiră de şase ori în 30 de secunde. Asta îți poate scădea tensiunea arterială sistolică cu 4 mmHg în doar câteva minute, arată un studiu publicat în Hypertension Research. Unele cercetări sugerează că exercițiul practicat în mod constant face ca efectele de scădere a tensiunii să persiste.

10 Scapă de oboseală
Nu-ți lăsa jobul să te omoare: oboseala asociată cu munca îți crește riscul de boli cardiace, arată o cercetare publicată în Psychosomatic Medicine. Ia o pauză: într-un studiu elvețian, bărbații care sufereau de oboseală și-au redus cu 57% simptomele după ce au făcut exerciții cardio de două sau trei ori pe săptămână.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here