10 lucruri impresionante despre visele tale

0
890

De Markham Reid. Foto: Guliver/Thinkstock. Adaptare: Casa de Traduceri

Oamenii de știință nu știu sigur de ce visăm.

Nimeni nu a spart „codul viselor” încă, spune dr. Patrick McNamara, cercetător de vise și profesor asociat de neurologie la Universitatea din Boston. Încă este un mister.

Dar oamenii de știință au descoperit multe alte fapte fascinante despre ce se întâmplă în țara lui Moș Ene.

De la tipul de persoane care visează alb-negru la cea mai bună cale spre un vis lucid, iată 10 realități fantastice despre fanteziile noastre nocturne.

Creezi un inventar emoțional

Oamenii simt aceleași emoții pe care le simt când sunt treji – frică, bucurie, ambivalență – și când visează mai târziu în timpul nopții, spune dr. Michael Grandner, director de cercetare a somnului și sănătății la Universitatea din Arizona.

Iată de ce e posibil să te trezești plângând sau râzând sau țipând.

Creierul tău sortează și stochează datele. Mintea ta vrea să țină minte cum te-ai simțit în timpul unei experiențe, ca să știe cum să reacționeze – sau cum să nu reacționeze – data viitoare când te confrunți cu un scenariu similar, spune Grandner.

Visele umede sunt mai frecvente decât recunosc bărbații

Optzeci și trei de procente dintre bărbați au experimentat poluțiile nocturne, sau „visele umede”, conform unui studiu al Universității din Indiana.

Unii cercetători consideră că există o probabilitate mai mare de apariție a unui vis umed dacă au trecut mai multe săptămâni de la ultimul orgasm. Aceasta deoarece corpul tău vrea să facă loc pentru provizii de spermă proaspătă.

Deși visele umede sunt mai frecvente la pubertate, cercetarea din Indiana sugerează că un bărbat mediu de 40 de ani are un astfel de vis cel puțin o dată la fiecare 5,5 săptămâni.

Visele sunt din ce în ce mai ciudate pe măsură ce noaptea înaintează

Visele pe care le ai chiar înainte să te trezești sunt mai ciudate decât cele pe care le ai mai devreme în timpul nopții, a constatat un studiu recent din Regatul Unit.

Când adormi pentru prima oară, visele îți ajută mintea să descompună ziua care tocmai a trecut, în încercarea de a o înțelege, spune Gardner.

Ulterior, mintea ta e liberă să hoinărească, sugerează cercetarea. Iată când lucrurile încep să devină ciudate – te transformi într-un șoim sau te pui pe bune cu Jennifer Lawrence sau câștigi alegerile în fața lui Donald Trump.

Doar unele persoane visează alb-negru

Cercetările britanice au indicat faptul că persoanele în vârstă – dar nu și tinerii – visează alb-negru aproximativ 25% din timp.

Oamenii de știință spun că expunerea generației mai în vârstă la televiziunea alb-negru poate explica de ce uneori le este greu să viseze în Technicolor.

„Străinii” cu care te întâlnești ar putea să nu fie atât de străini

Deși oamenii de știință nu au dovedit încă asta, unii cercetători consideră că străinii cu care te întâlnești în vis ar putea fi persoane cu care te-ai întâlnit în trecut.

Teoria: Chiar dacă nu-ți aduci aminte să-i fi văzut vreodată, ar putea fi persoane cu care te-ai întâlnit întâmplător pe stradă sau pe care le-ai văzut la televizor – și nu creații cu totul și cu totul noi.

O mai ții minte pe casiera care ți-a pus cumpărăturile în pungă acum 7 ani? Bineînțeles că nu – dar subconștientul tău probabil i-a înregistrat imaginea, pe care a reciclat-o acum în vis.

Unele din părțile corpului tău se transformă

Oamenii de știință nu știu sigur de ce se întâmplă asta, dar mintea majorității oamenilor are probleme în a recrea mâinile și fețele în stare de inconștiență, spune consultantul Men’s Health pentru somn dr. W. Chris Winter. 

Poate că lipsește un deget sau mâna este complet deformată. Trăsăturile feței sunt deseori aranjate ciudat, șterse sau pur și simplu absente atunci când te uiți de aproape la o persoană în vis, spune el.

Nu poți merge

Exact așa cum creierul are probleme cu recrearea mâinilor și fețelor, are probleme și cu recrearea senzației fizice asociate cu atingerea pământului cu picioarele, spune Dr. Winter.

Dacă te uiți în jos în vis, de obicei vei vedea că plutești sau zbori, spune el.

Îți poți controla visele

Îți poți antrena creierul să rămână conștient în timpul viselor – fără să te trezești. Acest fenomen poartă denumirea de vise lucide, spune Dr. Winter.

Cum poți face asta?  La fiecare două ore pe parcursul unei zile, întreabă-te dacă visezi, spune Dr. Winter.

Recomandă să ne uităm la imaginea noastră sau la mâini într-o oglindă – ambele vor părea ciudate în vis – când ne punem această întrebare. Apoi ne putem spune că nu visăm, aceasta este realitatea.

Sigur, sună ciudat. Dar această practică îți va antrena mintea să recunoască existența ta fizică.

Astfel, atunci când chiar ai un vis, creierul tău va începe să facă diferența între corporal și necorporal, explică Dr. Winter.

Și, după ce înveți să identifici că visezi, poți decide despre cine vrei să visezi, ce să faci, unde să mergi.

Poți avea „vis în vis”

Te trezești dintr-un vis și îți începi rutina de dimineață. Dar când întinzi mâna după cafea observi că brațul tău este de fapt o suliță metalică tip Terminator. Apoi te trezești cu adevărat.

Acest tip de „falsă trezire” este comun, sugerează cercetările realizate la Facultatea de Medicină și Chirurgie din Columbia. La fel de comune sunt și alte vise în vis, tip Inception – deși experții nu știu de ce le avem.

Te poți lupta cu coșmarurile

Poate că visezi în mod repetat că un monstru (sau fosta ta prietenă) te urmărește. Te trezești transpirat fleașcă. Ajunge! 

Când ești treaz, imaginează-ți aceeași scenă, dar creează un final liniștit sau inofensiv, sugerează McNamara. Poate că monstrul voia doar să-ți spună că ți-a găsit cheile pe jos.

Sau poate că fosta ta prietenă voia doar să-ți înapoieze tricoul preferat din liceu sau să-ți spună că și-a întâlnit iubirea vieții și se mută în Ecuador.

Această „terapie prin inversarea imaginii” poate ajuta la calmarea anxietății și poate îmbunătăți finalul viselor tale, spune McNamara.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here