10 conexiuni ciudate din corpul tău

0
904

De Kristen Domonell. Foto: 123RF. Adaptare: Casa de Traduceri

Părțile corpului tău sunt legate între ele în feluri pe care nu ți le-ai imaginat niciodată. De exemplu, știai că lungimea degetului tău arătător ar putea fi un indiciu secret despre lungimea penisului?

Deși majoritatea acestor corelații par ciudate, ți-ar putea fi util la un moment dat în viață să știi că ele există. Iată 10 conexiuni ciudate din corpul tău care ar putea să-ți salveze viața.

1. Ce spune VOCEA despre ÎNĂLȚIMEA ta:

Cercetătorii de la Universitatea din Washington spun că ascultătorii pot stabili cu exactitate înălțimea relativă a vorbitorilor doar dacă îi ascultă vorbind.

De vină este frecvența „rezonanței subglotice”, un sunet produs în căile respiratorii inferioare ale plămânilor și care devine progresiv mai grav pe măsură ce înălțimea crește.

Te-ai întrebat vreodată de ce prietenii tăi înalți au o voce atât de gravă? Acum știi.

2. Ce spun OCHII despre CREIERUL tău:

Vasele capilare din spatele ochilor ar putea dezvălui cât de sănătos este creierul tău, potrivit unui raport recent din Psychological Science.

Studiul arată că oamenii cu vene mai largi au scoruri mai slabe la testul IQ la vârsta mijlocie. Iată încă un motiv pentru a-ți face controalele oftalmologice anual.

3. Ce spune PIELEA despre TENSIUNEA ta:

Ridurile nu sunt doar un semn al vârstei – ar putea prevesti și probleme cardiace, spune un studiu din Journals of Gerontology.

Atunci când cercetătorii au împărțit persoanele în grupuri în funcție de riscul lor de afecțiuni cardiace și au analizat apoi tinerețea pielii lor, s-a demonstrat că persoanele cu cele mai puține riduri aveau tensiunea cea mai mică și riscul cel mai scăzut de afecțiuni cardiace.

4. Ce spune MÂNA despre PENISUL tău:

Te provocăm să nu te uiți la mână după ce citești asta: Bărbații cu arătătorul mai scurt decât inelarul au în general un penis mai mare, potrivit unor cercetători din Coreea.

Asta deoarece nivelul de testosteron la care sunt expuși fetușii controlează atât lungimea penisului, cât și lungimea degetelor, spun cercetătorii.

5. Ce spun DEGETELE despre RISCUL DE CANCER la care ești supus:

Deși un arătător mai lung ar putea să însemne ghinion, vezi mai sus de ce, iată și o parte bună: ar putea să fie un semn că ești expus unui risc mai scăzut de cancer de prostată, potrivit unui studiu din British Journal of Cancer.

Mai puțin testosteron în timpul vieții tale intrauterine ar putea ține cancerul de prostată la distanță mai târziu în viață.

6. Ce spun PICIOARELE despre ERECȚIA ta:

Suferi de sindromul picioarelor neliniștite? E posibil să ai probleme mai grave decât că nu poți sta locului, a demonstrat un studiu al Harvard Medical School.

Cercetătorii au descoperit că bărbații care au cel puțin cinci episoade de SPN pe lună prezintă o probabilitate cu 50 de procente mai mare să aibă disfuncție erectilă decât bărbații ale căror picioare stau locului fără probleme.

Ambele afecțiuni sunt legate de nivelul scăzut al dopaminei, substanța care provoacă senzația de bine, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă explicație.

7. Ce spun DINȚII despre MINTEA ta:

Cercetătorii din Journal of American Geriatrics sugerează că dacă ai o capacitate masticatorie bună, ai putea avea un risc mai mic de a dezvolta demență senilă.

Dar nu te îngrijora prea tare dacă nu mesteci prea ușor: Cercetătorii nu știu dacă declinul mental duce la o îngrijire defectuoasă a danturii și la scăderea forței masticatorii, dacă dificultățile de masticație afectează creierul sau dacă e pur și simplu o corelație aleatorie.

8. Ce spune PULSUL despre INIMA ta:

Flexibilitatea aortei va putea fi măsurată în scurt timp doar prin verificarea pulsului pe deget, potrivit unor cercetători de la Universitatea din Iowa.

Aorta este o arteră majoră care, dacă se rigidizează, crește riscul de deces din infarct sau accident vascular cerebral. Asta ar putea o veste bună – și mult mai confortabilă – deoarece în prezent medicii trebuie să verifice flexibilitatea aortei luând pulsul pe artera femurală în zona inghinală profundă.

9. Ce spune SOMNUL despre OCHII tăi:

Persoanele care suferă de apnee în somn sunt de două ori mai susceptibile să se îmbolnăvească de glaucom – o boală a ochilor care poate duce la orbire – în 5 ani, au constatat cercetătorii din Taiwan.

Dacă nu respiri normal, pierderea de oxigen produce leziuni ale nervului optic sau cauzează un nivel anormal al gazelor din sânge – ambele putând duce la glaucom.

10. Ce spun BUZELE despre MEMORIA ta:

Dacă ești unul din milioanele de oameni care fac herpes labial, acea erupție enervantă de pe buze ar putea să te expună unui risc mai mare de Alzheimer și demență senilă, potrivit unui studiu de la Universitatea Columbia.

Cercetătorii au monitorizat adulți cu vârste între 59 și 79 de ani timp de 8 ani și au descoperit că cei cu o mai mare încărcătură infecțioasă – respectiv cei care au fost expuși la un virus cu risc mai mare, precum virusul herpes simplex 1 și 2 – erau susceptibili să sufere de o afectare mai gravă a cogniției.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here