Vitaminele B la control! La ce sunt bune și cum să le iei

0
1230

 De K. Aleisha Fetters. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Sam Kaplan.

Vitamina “B” sau “complexul de B-uri” fac parte dintr-o categorie de nutrimente menite să ajute la susținerea metabolismului, creșterea tonusului muscular, întărirea sistemului imunitar sau combaterea simptomelor stresului și a bolilor cardiovasculare.

Aceste nutrimente alimentează un corp sănătos. Dar ai grijă cum le iei!

1/ Ce reprezintă

Complexul de vitamine B este alcătuit dintr-o serie de opt nutrimente pe care trebuie să le ingerezi din alimentaţie ori din suplimente – organismul nu le poate produce singur. Printre numeroasele lor funcţii, cea esenţială este ajutorul oferit celulelor corpului să funcţioneze la capacitate optimă.

 

2/ De ce ai nevoie de ele

„Fără o cantitate suficientă de vitamine B, metabolismul încetinește, îngreunând procesul de transformare a alimentelor în energie“, spune dr. Andreas Mykoniatis, profesor aso–ciat de medicină la Universitatea Chicago. Dacă deficienţa de vitamine B este acută, simptomele pot include scăderea activităţii sistemului imunitar, anemie, erupţii cutanate cu mâncărimi și chiar depresie.

 

3/ Cum să consumi mai mult

„Dacă ai o dietă bogată în cărnuri slabe, ouă, lactate, legume verzi și cereale integrale, ești în regulă“, spune dr. Catherine Champagnes, director de evaluare dietetică și consiliere în nutriţie la Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington din Louisiana. „Băuturile energizante și cerealele fortifiate pot furniza vitamine B, dar ai grijă la consumul de cafeină și de zahăr în exces. Ah, și dacă ești vegan, ia un supliment de B12“, spune dr. Nirav Vakharia, specialist în medicină internă la Clinica Cleveland. Este dificil să îţi asiguri doza necesară fără să consumi carne și lactate.

În interiorul unui complex de B

Tiamină (B1)

Funcția: ajută sistemul ­nervos, metabolismul carbohidraților și producerea de ARN.

Sursa: mazăre, leguminoase, nuci, semințe, cereale integrale, lactate, ouă

Riboflavină (B2)

Funcția: menține funcționarea optimă a ­sistemului nervos.

Sursa: ouă, lactate, cărnuri slabe, legume cu frunze verzi, rădăcinoase, nuci.

Niacină (B3)

Funcția: transformă alimentele disponibile în energie cu ajutorul metabolismului.

Sursa: pește, ouă, lactate, carne, cereale integrale, amidonoase

Acid pantotenic (B5)

Funcția: alimentează metabolismul pentru a arde grăsimile și carbohidrații.

Sursa: avocado, legume cu frunze verzi, ouă, lactate, ciuperci, pui

Piridoxină (B6)

Funcția: ajută la facilitarea creșterii musculare și la producerea globulelor roșii.

Sursa: pui, pește, legume cu frunze verzi, cereale integrale, fasole, portocale

Biotină (B7)

Funcția: transformă carbohidrații, proteinele și grăsimea în depozite de energie.

Sursa: ciocolată amară, ouă, lactate, porc, cereale integrale, leguminoase

Acid folic (B9)

Funcția: contribuie la formarea de celule noi și previne bolile cauzate de mutațiile ADN.

Sursa: legume cu frunze verzi, linte, fasole, citrice

Cianocobalamină (B12)

Funcția: ajută creierul și sistemul circulator să funcționeze corect.

Sursa: crustacee, carne, pui, ouă, lactate, cereale integrale



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here