Treci la următorul nivel

0
398

De George Gurescu. Foto: Arena Platoș.

Deși snowboardingul a devenit foarte popular, puţini sunt cei care trec mai departe de stilul freestyle­ pe pârtiile din ţară. Acest sport e ca o formulă matematică, iar dacă nu te lași furat de virajele puternice și costumele ţipătoare, vei descoperi frumuseţea unor probe ca slalom, slopestyle sau boarder cross.

Slalom: viteză mare

În primul rând, trebuie să știi ce placă să alegi. Andy Fazekas, multiplu campion naţional și pionierul snowboardingului românesc, spune că „pentru pârtie trebuie să ai un board de slalom“ și nu unul de freeride. „Este ca și cum îţi iei un Enduro sau un Jeep și te dai pe autostradă; fiecare board are rolul lui“, continuă el. De exemplu, placa folosită în probele olimpice de slalom uriaș paralel (PGS) este foarte rigidă și e mai lungă cu 10-15 centimetri decât înălţimea sportivului.

La un slalom, viteza poate ajunge la 80 de kilometri pe oră și se merge foarte mult pe cant. Proba durează în jur de două minute, timp în care cei doi sportivi concurenţi coboară pe aceeași pârtie – din porţiuni diferite – și nu trebuie să rateze nicio poartă din traseu. E o probă specializată, a cărei tehnică o poţi învăţa doar de la un antrenor, așadar nu te baza pe clipurile de pe YouTube.

Un element-cheie în slalom este repartiţia greutăţii pe ambele picioare. Andy, care a concurat cel mai mult la această probă, spune că greutatea corpului trebuie repartizată pe toată lungimea cantului. „Este o chestie de fizică. În momentul în care o parte a cantului este mai apăsată, iar cealaltă este descărcată, intră în derapaj“, explică. În plus, sportivul nu trebuie să facă un unghi între linia umerilor și linia boardului. „În momentul în care trenul superior face un unghi faţă de board, trenul inferior tinde să vină după linia umerilor, ceea ce implică din nou un derapaj“, continuă Andy.

Slopestyle: sari peste obstacole

O probă care face mai ușoară trecerea de la amatori la profesioniști este slopestyle, din categoria snowboardingului freestyle, care a fost introdusă pentru prima oară la Olimpiada de la Soci. Practic, un snowboarder trebuie să parcurgă un traseu format din balustrade, pante, quarterpipe, rampe, timp în care execută diferite trick-uri.

De obicei, un traseu de slopestyle e format din două-patru linii, diferite ca dificultate, astfel că poţi să treci cu placa direct pe pârtie și să-ţi începi pregătirea într-un mediu competiţional. „Este o probă care, după părerea mea, face foarte bine legătura între nivelul de amatori și freestyle de performanţă, fără a fi o chestie periculoasă“, spune Andy. Poţi începe cu mișcările de bază, de la mers cu spatele și derapatul pe șine și slide-uri, până la întoarceri de 360 de grade.

Pentru slopestyle, ai nevoie de un board moale, un pic mai scurt, care să îţi permită rotaţii, și care poate fi folosit și la competiţiile halfpipe. Un alt avantaj al acestei probe este că fiecare traseu este construit diferit, așa că poţi face traseul tuturor winter park-urilor din ţară, fără să te plictisești.

Boardercross: combină sporturile

Boardercrossul este cea mai combativă probă olimpică a snowboardingului. Aceasta combină cel mai bine elementele din alte sporturi de aventură, ca motorcross sau BMX. E o întrecere între
patru-cinci­­­­ snowboarderi care pornesc simultan pe o pistă de până la 1,2 kilometri, dar nu una simplă, ci una cu multe curbe ascuţite, banchete de zăpadă, secţiuni abrupte și alte elemente care te ţin tot timpul în priză.

Ai nevoie de o placă foarte rigidă, trebuie să ai o viteză de reacţie bună și să fii mereu cu ochii în patru. Există pericolul să te ciocnești cu ceilalţi snowboarderi cu care te întreci. „În momentul în care cineva te atinge în aer, tu îţi pierzi direcţia și poţi să cazi pe coloană, în fund sau chiar în cap“, spune Andy Fazekas – riscul de accidentare este mare.

Într-o astfel de probă, contează foarte mult cine pleacă primul, altfel riști să te agaţe din spate și, adaugă el, trebuie să știi să absorbi hopurile: „Este invers big air-ului, cu cât îţi petreci mai puţin timp
în săritură și îţi menţii mai mult contactul cu zăpada, cu atât ești mai rapid“.

Echipamentul unui profesionist

Nimeni nu a câștigat o competiție doar datorită unui board. Andy Fazekas, unul dintre fondatorii parcului Arena Platoș Păltiniș, îți spune de ce trebuie să ții cont dacă vrei să dai tot ce-i mai bun din tine pe pârtie.

Mănușile sunt esențiale

Pentru snowboarding ai nevoie de mănuși speciale, din kevlar sau Gore-Tex. Acestea au zona de contact întărită și au protectoare de plastic înăuntru care blochează flexia sau extensia articulației mâinii, în cazul unui accident.

Alege un costum rezistent

Atunci când îți cumperi echipamentul, fii atent să nu te strângă, ca să nu pierzi din mobilitatea trupului, și asigură-te că este impermeabil, mai ales în zona fundului. Profesionist sau amator, în snowboarding cazi mereu.

Ceruiește placa

O placă neceruită se usucă și își pierde din proprietăți, așadar nu uita să o ceruiești chiar și în timpul verii. Andy îți recomandă să faci asta o dată pe săptămână.

Ascute canturile

Când simți zgârieturi pe laterala plăcii, e momentul să o duci la un specialist. Nu încerca să faci asta de unul singur, pentru că s-ar putea să greșești unghiul, iar ca să-ți corectezi placa „trebuie să o bagi pe mașină, și atunci se ia mult mai mult“, spune Andy.

Articol preluat din ediția de decembrie 2015-ianuarie 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here