Tipul ăsta a făcut un duș rece ca gheața în fiecare zi, timp de o săptămână

0
1993
duș

Toată lumea ta se schimbă când te expui dușului de gheață!

Cel mai bine gândesc în duș. De fiecare dată când am de făcut ceva care mă solicită intelectual, întotdeauna îmi fac un duș lung înainte să încep.

Aș fi făcut asta și înainte să scriu acest articol, dar n-am putut – este o poveste despre dușurile reci, exact ce am experimentat eu pentru o săptămână întreagă.

Să faci un duș rece este considerat de toată lumea ca o formă de tortură, uneori îndurată de oameni în antrenamentele militare sau în închisoare. În episodul din Seinfeld “The Jimmy”, George Constanza spune că dușurile reci sunt „pentru persoane psihotice” atunci când cineva îi sugerează să facă el unul. Ce naiba, termenul de „duș rece” este sinonim cu „moartea libidoului.”

Cu toate acestea, există o mișcare mică dar entuziastă creată de oameni care laudă beneficiile dușurilor reci și au ceva argumente susținute științific.

Apa rece este folosită de mult timp ca tratament pentru inflamațiile musculare de către medicii sportivi și atleți. Alte beneficii fizice ale apei reci ca gheața ar include se pare scăderea în greutate și o piele mai frumoasă, dar sunt și dovezi că dușurile reci ajută și în plan mental.

Un studiu din Medical Hypotheses arată că dușurile reci pot fi folosite ca tratament pentru depresie.

Dușurile reci de dimineață cresc productivitatea, susține autorul unui articol din New York Times despre subiect), ideea fiind că dacă răspunzi unei provocări încă de la începutul zilei îți dă o stare mentală de succes pentru restul ei.

Și totuși, toate aceste argumente mă conving de un singur lucru: Dușurile fierbinți sunt extraordinare. Serios vorbind, cum altfel poți explica faptul că toată lumea le preferă în ciuda grămezii de dovezi care arată minunile făcute de cele reci?

Mi-am petrecut întreaga viață testând beneficiile dușurilor fierbinți, deci știu că sunt excelente. A venit momentul să văd ce beneficii aduc dușurile reci, așa că am decis să fac unul în fiecare dimineață, timp de o săptămână.

Mai exact, am făcut duș cu apă rece timp de două minute după un duș normal foarte scurt, de 30 de secunde. Iată ce s-a întâmplat.

  1. Mi-a crescut puterea de concentrare.

În timpului primului duș rece, număram în gând secundele până la două minute, dar cascada de apă ca gheața m-a deturnat undeva pe la secunda doi. Dacă dușurile fierbinți mă aruncă într-o stare de gândire profundă, cele reci îmi iau creierul de guler și-l aruncă într-un lac înghețat.

Când faci un duș rece, este imposibil să te gândești la altceva decât la „fac un duș rece”. Primele 15 secunde par o eternitate.

Dar când te obișnuiești cu faptul că ești acoperit de apă rece ca gheața, se întâmplă ceva interesant: Am început să mă concentrez pe câteva lucruri de bază, umane.

Umerii mei sunt ridicați, mi-am dat seama, e bine că sunt așa? I-am relaxat, scăpând de tensiunea musculară. Respir puternic și rapid. E necesar? Am început să respir mai profund și mai încet. Am devenit calm – înghețat, dar calm.

  1. Mi-am găsit motivația

După ce am estimat că cele două minute au trecut, am oprit dușul și m-am pregătit să-mi încep ziua. Și când zic “pregătit”, chiar așa e.

Am pus pe hârtie lista cu ce am de făcut la micul dejun. Mă simțeam excelent. Eram productiv. A durat doar două minute, dar devenisem deja un adept al dușurilor reci.

  1. Mi-am pus voința la încercare.

A doua zi a fost cam la fel, dar mi-am dat seama că privesc cu mai multă teamă de data aceasta ideea de a sări în duș. Tendința asta a continuat și în diminețile următoare.

Dacă știam cât de bine mă face să mă simt, de ce nu mă aruncam de bună voie sub stropii reci de apă? Toată experiența mi-a amintit de o zicală veche, atribuită mai multor autori: „Îmi place să scriu. Îmi place să fi scris.”

Nu-mi place să fac dușuri reci, îmi place însă felul în care mă simt după ce m-am uscat.

Săptămâna a fost un succes și mi-am dat asigurări că voi continua să fac dușuri reci dimineața. Oricum, ușor nu va fi.

Pe bune, ați făcut duș fierbinte? E cel mai bun.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here