SPECIALIȘTII NOȘTRI ȘTIU RĂSPUNSUL

0
425

Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Guliver/ThinkStock.

Sex

Am 37 de ani și nu mai am erecție când mă trezesc. E ceva în neregulă ?

„Ai o vârstă la care erecțiile matinale sunt din ce în ce mai rare“, explică dr. Tobias Köhler, profesor asociat în urologie la Școala de Medicină din cadrul Universității Illinois de Sud. „Cel mai probabil nu ai o problemă majoră dacă se întâmplă doar ocazional, dar dacă nu ai mai avut nicio erecție timp de trei luni, mergi la un control.“ În general, erecțiile matinale au loc în timpul fazei de somn REM, deci s-ar putea să îți lipsească acest semnal clasic, deoarece te trezești în altă etapă a somnului. De asemenea, stresul, antidepresivele și analgezicele opioide îți pot sabota erecția, precum și diabetul, ­hipertensiunea, bolile cardiovasculare și obezitatea. Îți poți face testul pentru testosteron. Niveluri scăzute de T (în general sub 300 ng/dL) pot cauza o diminuare a libidoului.

Relații

De când m-am mutat singur, simt că m-am distanțat de familie. Cum pot să reiau legătura cu ei?

Toți avem nevoie de un spațiu personal. După ce ai profitat de această libertate, cel mai probabil ai început să le simți lipsa alor tăi. Nu te preface că totul este în regulă. Accceptă că îți lipsesc cei dragi și vizitează-i sau sună-i, pur și simplu. În plus, studiile au demonstrat că suportul familiei crește longevitatea. Adulții de vârsta a treia (57-85 de ani) care au avut o relație extrem de strânsă cu familia au avut un risc de mortalitate de 6% în următorii cinci ani, în timp ce persoanele care nu au păstrat legătura cu rudele au avut riscul de 14%. Cercetătorii au descoperit că numărul prietenilor apropiați nu a contribuit la o longevitate mai mare. Patru factori aproape egali ca importanță pentru mortalitatea scăzută au fost starea civilă (calitatea căsătoriei nu prea a contat), mărimea rețelei sociale, implicarea în grupurile sociale și gradul de apropiere în relațiile interpersonale.

Nutriție

Lângă locul de muncă există un restaurant renumit care oferă supe. Ce ar trebui să comand?

În general, supele – mai ales asociate cu o salată care conține proteine – sunt o alegere ideală pentru sănătatea, condiția fizică și greutatea ta, deoarece îți vor oferi o senzație de sațietate fără foarte multe calorii. „Optează pentru o supă pe bază de pui, care conține multe legume, fasole și proteine“, spune dr. Barbara Rolls, profesor în nutriție la Universitatea Pennsylvania. „Este mult mai hrănitoare și mai sățioasă decât o supă cremă sau preparată dintr-un singur ingredient.“ Însă acordă atenție acestor aspecte: supa este deseori încărcată cu cantități surprinzătoare de sare și zahăr. Uită-te pe listele de informații nutriționale dacă suferi de vreo afecțiune precum hipertensiune, boli cardiovasculare ori diabet, și alege un produs conform recomandărilor primite de la medic.

De exemplu, supele de pui îți pot asigura 12 grame de proteine, o cantitate suficientă pentru o senzație de sațietate pe termen lung. Supele care conțin fibre (de la ceapă și celelalte legume) și ulei de măsline sunt foarte sățioase. Supa de linte este o variantă sănătoasă, care te ajută să arzi și grăsimi, deoarece furnizează vitamine A, B și C, precum și minerale (calciu, fier, potasiu), fibre și proteine. Și supa de năut este hrănitoare și plină de vitamine; năutul este sursă importantă de antioxidanți, fibre și o proteine vegetale de calitate.

Înțelepciune masculină

Mașina mea are nevoie de anvelope noi. Conduc 40.000 de kilometri pe an și am un buget limitat. Ce îmi recomandați?

„Cauciucurile care au venit pe mașină din fabrică pot fi un bun punct de pornire“, spune Richard Sherman, specialist în design de anvelope și în analiza defecțiunilor. Suspensia mașinii a fost proiectată pentru un anumit nivel de calitate și performanță a pneurilor, iar o valoare greșită poate cauza probleme. Deoarece conduci mai mult decât un consumator mediu, cumpără cauciucuri care să dureze trei ani ori 60.000 de kilometri. Dan Zielinski de la Asociația Americană a Producătorilor de Cauciucuri îți recomandă să vizitezi câteva magazine independente de pneuri, unde poți găsi mai multe opțiuni decât în cele cu o singură marcă. „Caută variante puțin mai bune decât cele originale și apoi alege-le pe cele care sunt cât mai apropiate de clasa A, în funcție de bugetul tău“, spune Sherman. Caută un punctaj de cel puțin 400 la uzură și clasa A pentru tracțiune și rezistență la temperatură. De asemenea, asigură-te că anvelopele sunt produse de maximum doi ani. Nu în ultimul rând, verifică anual echilibrul roților, rotește-le la fiecare 8.000-13.000 de kilometri și menține un nivel adecvat al presiunii.

Sănătate

M-am angajat la o multinațională de câteva luni și îmi petrec foarte mult timp închis în birou. Câteodată mă cuprinde o stare de tristețe pe care nu o pot descrie. Sufăr cumva de depresie?

Schimbarea mediului de lucru te afectează la nivel psihic. Încearcă să ieși cât mai des în aer liber. Un studiu pe 6.108 adulți din National Health and Nutrition Examination Survey a descoperit că timpul petrecut în aer liber este reversul depresiei. Există trei posibile explicații: expunerea la lumina soarelui resetează ciclul circadian de somn/trezire și crește nivelurile de vitamina D; timpul petrecut în aer liber este deseori timp activ și activitatea fizică s-a dovedit că ameliorează stările profunde de tristețe; iar expunerea la mediul natural și spații verzi reduce stresul. Majoritatea participanților au petrecut mai mult timp în aer liber în timpul weekendului (circa jumătate dintre ei s-au plimbat între 30 de minute și două ore), decât în timpul săptămânii (un sfert au ieșit mai puțin de 30 de minute pe zi). Cei care au ales să-și petreacă weekendul în natură, între cinci și opt ore, erau mai puțin predispuși să sufere de episoade de depresie. Însă nu exclude nici vizita la un doctor pentru un diagnostic corect.

Fitness

M-am antrenat cu bicicleta pentru o cursă de 160 de kilometri. Cum aflu dacă sufăr de deshidratare cronică? 

Un studiu recent arată că, pe durata unui eveniment de ciclism de 164 de kilometri, bărbații pierd între cinci și 12 litri de fluide. Prin urmare, nu există un sfat universal pentru timpul adecvat de hidratare. „Caută semnalele deshidratării cronice“, spune Rob Pickels de la Centrul CU de Medicină și Performanță Sportivă: 1) Puls mărit. Dacă frecvența e mai mare cu 15-20 de bătăi pe minut decât de obicei, inima ta compensează pentru volumul redus de sânge. 2) Dezorientare. Dacă amețești când te ridici în picioare, sângele nu ajunge la creier suficient de repede. Volumul redus de sânge este de vină. 3) Piele lăsată. Ciupește-ți pielea de pe dosul palmei timp de câteva secunde. Dacă ești hidratat, își va reveni instantaneu. Dacă ești deshidratat, va dura mai mult. 4) Urină urât mirositoare. Dacă faci pipi închis la culoare și miroase precum o toaletă publică, bea mai multă apă.

Vecina ta de vizavi

Ai o întrebare despre sex, dragoste sau libido? Denisa Niță, experta noastră în relații, știe răspunsul.

Locuiesc cu părinții mei, pentru că vreau să strâng bani ca să-mi iau la un moment dat casă. Mă vor judeca femeile?

Depinde, printre altele, de vârsta pe care o ai. Din ce în ce mai mulți oameni stau cu părinții până la 30 de ani sau chiar mai mult. Și, deși nu recunosc, femeile își pun câteva semne de întrebare dacă ai peste 30 de ani și nu stai singur. Și nu numai pentru că se gândesc la salariu sau job, dar pentru că e inconfortabil. După maximum 18 ani, nu mai vrea nimeni să facă sex cu părinții dormind în camera de alături. Și nici să te îmbraci înainte să pleci din cameră nu-i prea plăcut. Dar dacă le explici situația, glumești pe tema asta și folosești un pic autoironia, cel mai probabil că nu vor ține cont.

Care e cea mai simplă metodă de a-i cere soției să poarte lenjerie sexy?

Probabil, cel mai ușor ar fi să i-o cumperi chiar tu. Întotdeauna este mai indicat să oferi decât să ceri, mai ales când e vorba de lucruri simple. Dacă te gândești că nu te-ai descurca la cumpărături, roagă o prietenă să te ajute. Gândește-te cu ce îți dorești să o vezi îmbrăcată și ce poartă ea de obicei, găsește o cale de mijloc. Va fi din start mai deschisă și mai entuziasmată să o poarte, dacă îi oferi o lenjerie cadou, decât dacă aveți o discuție despre asta. În felul ăsta îi oferi atenție, dar află și ce îți place. Poate gestul tău o va încuraja să experimenteze singură pe viitor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here