Secretul unei lovituri KO

0
1398

De George Gurescu. Foto: Alex Gâlmeanu. Pictorial realizat la Respect Gym.

Trebuie să cunoști punctele slabe ale adversarului, să-i ghicești viitoarea mișcare și să știi cum să-l iei prin surprindere. Pentru Benjamin Adegbuyi asta înseamnă mii de ore de practică, nervi de oțel și un antrenament aspru. Cum a reușit să ajungă unul dintre cei mai buni luptători de kickboxing din lume? Află chiar de la el.

În vârstă de 31 de ani acum, Benjamin Adegbuyi a reușit în doar câțiva ani să urce pe primele locuri în promoțiile de kickboxing din lume, remarcându-se prin loviturile sale puternice și victoriile prin KO. „Este un sport și trebuie tratat ca atare. Nu e nimic personal, aici nu sunt nervi și nu e bătaie de stradă“, spune Benjamin – sau Benny, pe scurt – despre kickboxing.

Ca sportiv de performanță, a început destul de târziu. Primul său meci a fost o gală de SUPERKOMBAT, în martie 2011, când s-a bătut cu bosniacul Dženan Poturak. Victoria – la care puţini se așteptau – a sosit încă din prima rundă, după ce l-a pus la pământ pe adversar. „Asta mi-a dat putere maximă. Voiam să mai trăiesc acel sentiment, pentru că era ceva diferit de ce făceam în sala de antrenamente, în viaţa de zi cu zi“, își amintește sportivul.

Deoarece îmbină mișcări din box și arte marţiale, Benny vede kickboxingul ca unul dintre cele mai complexe sporturi. E un joc de echilibristică, în care forţa pumnilor se îmbină cu viteza unei lovituri de picior, iar fiecare atac de pe ring ascunde sute de ore de antrenament. E un sport periculos, dar e atât de periculos pe cât sunt toate celelalte sporturi, crede el. De-a lungul ultimilor cinci ani, nu a avut decât o operaţie de menisc, o intervenţie ușoară, însă „dacă știi să te protejezi, să îţi tratezi accidentările de fiecare dată după meci, nu e periculos“. În plus, adaugă Benny, „la noi sunt niște reguli, dacă îţi iei un KO sau ai pierdut un meci mai urât, în care n-ai fost conștient, e bine să lași puţin creierul să facă pauză“.

MH_Benny_Adegbuyi_20151209_0266

Cele mai dificile momente din cariera sa au fost însă cele în care a pierdut un meci. După trei-patru luni de antrenament, victoria este acea răsplată pentru sacrificiile pe care le-ai făcut, „este bucuria a ceea ce-ai făcut tu pe tot parcursul pregătirii“, dar după o înfrângere „ai impresia că pică cerul pe tine“. Avantajul său? A învăţat să se ridice înapoi în picioare, iar din cele trei înfrângeri prin KO, de două ori a reușit să-și ia revanșa.

Următorul pe listă este olandezul Rico Verhoeven, campionul mondial la categoria grea în promoţia GLORY, cu care s-a confruntat de două ori, în iunie și decembrie 2015. În primul meci a pornit în forţă încă de la startul arbitrului, „am avut o strategie să ne batem de la început și să vedem care pică“. După două reprize câștigate de Benny, a intervenit însă oboseala, iar Rico și-a luat revanșa și-a câștigat.

În Amsterdam, la cea de-a doua întâlnire, a schimbat strategia și a preferat să-l lase pe Rico să-și consume energia în primele runde: „Să ajung cumva să îl obosesc pe el și în a treia, a patra și a cincea rundă să reușesc să trag maxim și să duc meciul“. Însă această tactică nu a mers, Benny nu era obișnuit să aibă o atitudine atât de defensivă și a pierdut.

În kickboxing, un sportiv nu trebuie să se lase doborât de înfrângerile suferite. Din contră, trebuie să înveţe cât mai mult din ele; după ce se calmează apele și trece perioada de repaus, printre primele lucruri pe care Benny le face în sala de antrenament este să-și anali­zeze prestaţia. „Ne adunăm tot staff‑ul (eu, preparatorul fizic, antrenorul principal Alin Panaite) și analizăm meciul. Ne uităm la video, unde am greșit, ce am făcut, ce nu am făcut bine, ce trebuia să mai facem. Văzând chestiile astea, reușești să îmbunătăţești anumite lucruri“, povestește sportivul.

Odată identificate greșelile, se trece în sala de antrenament, unde se repetă și se corectează loviturile până când sunt executate perfect. „Dacă lucrezi foarte mult anumite lucruri, creezi automatisme, iar subconștientul tău va reacţiona fără ca tu să te gândești «băi, trebuie să fac lovitura asta acum»“, adaugă el.

Pentru fiecare meci în parte, Benny se antrenează în jur de trei luni, iar de fiecare dată urmărește aceleași principii: dobândirea forţei, creșterea rezistenţei, mărirea vitezei și simularea mediului competiţional.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here