Schiezi cât te țin picioarele

0
527
schi Austria

De Alec Pop. Foto: austria.info, ©TVB Paznaun-Ischgl

Dacă încă nu știi să schiezi, învaţă. Chiar merită. Este un sport genial. Libertatea pe care o simţi pe schiuri te scoate din rutina cotidiană și te umple de energie. Dacă deja schiezi, încearcă Austria. Este mult mai aproape și mult mai ieftină decât crezi.

Poţi începe cu zona Kappl– Ischgl-Galtür­­­. Este pentru toate gusturile. Pârtii bătute ca-n palmă, zone de off-piste superbe și party cât cuprinde. Este accesibilă și cu mașina, și cu avionul,
cel mai apropiat aeroport fiind München. Dacă preferi avionul și nu ai chef să cari schiurile după tine, ai nenumărate magazine de închiriat echipament, pentru toate gusturile și buzunarele. Totuși te sfătuiesc să-ţi iei clăparii de acasă, nimic nu se compară cu un clăpar format pe piciorul tău.

Dacă vrei să îţi îmbunătăţești tehnica, ia-ţi un monitor. Este bun, tânăr, vorbește engleză și îţi poate arăta zone mai puţin cunoscute. Dacă vrei să te dai off-piste, tocmirea unui monitor este chiar indicată. El știe cel mai bine care sunt zonele bune pentru nivelul tău de schi și dacă este pericol de avalanșă.

Ischgl este o staţiune impresionantă prin dimensiuni și diversitate, dar este și staţiunea care se aglomerează cel mai repede. În plin sezon, încearcă Kappl sau Galtür care, deși sunt mult mai mici, sunt mai puţin aglomerate, au pârtii care se menţin mai bine, iar plăcerea de a schia crește. Dar asta vei decide tu la faţa locului.

Eu am reușit să mă îndrăgostesc de cele trei staţiuni în aceeași măsură, fiecare are farmecul său aparte. Recunosc că înainte să mă întorc din vacanţa de schi de anul trecut am încercat să-mi gasesc un loc de muncă în Galtür pentru sezonul 2015-2016. Frumuseţea locului și pasiunea pentru schi m-au făcut să mă gândesc serios la un job de barman acolo.

Deja mi-am rezervat locul pentru iarna asta. Caută perioadele de low season din ianuarie și din martie, preţurile la cazare și schi ­pass-uri scad semnificativ. Combină-te cu mai mulţi prieteni într‑o singură mașină și mai faci o mică economie. Dacă stai în regim de demipensiune, nu o să-ţi vină să crezi cât de ieftin ieși.

Ischgl/Ia-ți o hartă cu tine ca să știi unde ești

schi austria

Ischgl este o staţiune enormă, un furnicar de pârtii, cabluri și turiști. Te poţi da câteva zile fără să repeţi pârtiile. Ai inclusiv Duty-Free Run, o pârtie care te duce până în Elveţia și care trece printre restaurante și magazine duty free. La Ischgl alegerile sunt infinite, nu contează cum te dai, ca nivel sau ca stil, vei găsi tot ce îţi dorești. Există chiar și o pistă deschisă seara special pentru săniuș. Și este o pistă luminată, lungă și întortocheată. Merită încercată.

  Ischgl în cifre

Altitudine domeniu schiabil 950 – 2.872 m

Lungime totală pârtii 238 km

Pârtii albastre 39 km

Pârtii roșii 150 km

Pârtii negre 34 km

Off-piste 15 km

Teleschiuri 45

Benzi rulante 4

Telecabine/gondole 7

Telescaune 25

Kappl/Ia-ți vitaminele, o să ai nevoie

schi austria

Deși am prins o zi cu vânt, ceaţă și ninsoare, m-am îndrăgostit de Lattenabfahrt, o pârtie roșie genială, lungă de opt kilometri, care, datorită ruperilor de ritm și de nivel, reușește să-ţi dea niște senzaţii minunate. Chiar ca schior avansat sau experimentat, după patru-cinci ture îţi vei simţi picioa­­rele plesnind, mai ales dacă te ambiţionezi să co­bori toţi cei opt kilometri fără oprire. Partea de jos a pârtiei trece printre casele oamenilor și este bine să fii atent la „trafic“ și la sănii.

  Kappl în cifre

Altitudine domeniu schiabil 1.200 – 2.690 m

Lungime totală pârtii 42 km

Pârtii albastre 10 km

Pârtii roșii 20 km

Pârtii negre 6 km

Off-piste 6 km

Teleschiuri 2

Benzi rulante 4

Telecabine/gondole 1

Telescaune 3

Galtür/Ia-ți copiii cu tine, au pârtiile lor

SONY DSC

Galtür-ul mi-a plăcut cel mai mult. Nu este muntele cel mai mare sau cu cele mai multe pârtii, dar peisajul este de nedescris. Pârtiile sunt late și este o combinaţie foarte bună de roșii cu negre. Te simţi ca pe autostradă într-o mașină sport. Muntele este „împărţit“ natural în zona pentru copii și cea pentru vitezomani.

Faţa dinspre staţiune are majoritatea pârtiilor albastre și a celor pentru copii. Aceștia din urmă sunt răsfăţaţi inclusiv cu un off-piste doar al lor.

 Galtür în cifre

Altitudine domeniu schiabil 1.600 – 2.297 m

Lungime totală pârtii 60 km

Pârtii albastre 6 km

Pârtii roșii 24 km

Pârtii negre 10 km

Off-piste 20 km

Teleschiuri 4

Benzi rulante 4

Telecabine/gondole 1

Telescaune 3

Apres Ski Forever

Ischgl chiar este împărăţia petrecerilor de după schi.

ski austria

Petrecerile încep pe pârtie. Ai concerte cu mii de spectatori, cu trupe și cântăreți cunoscuți chiar pe platou. Când se opresc cablurile, orașul te așteaptă cu zeci de Apres ski baruri. Cu muzică, bere austriacă foarte bună și, bineînțeles, cu cele două băuturi tradiționale, Stroh și Jagermeister, în cocktailuri care mai de care mai fanteziste.

Toate cele trei stațiuni sunt pline de restaurante de toate felurile, de la cele cu specific local până la fusion­ cuisine. Încearcă-le pe toate, nu o să fii de­zamăgit. Mâncarea locală este foarte bună și asemănătoare cu cea românească din zona de munte. Dacă ești gurmand, ca mine, încearcă și bucătăria modernă. Chiar merită.

Articol preluat din ediția de decembrie 2015-ianuarie 2016.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here