Sânii la bărbați. Scapă de ei!

0
6074

De Lou Schuler. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Travis Rathbone.

Cu capul ras, corpul suplu și umerii lați, Kevin Larrabee, specialist în îmbunătățirea performanțelor sportive, arată ca mulți profesioniști din lumea fitnessului. La locul său de muncă de la Mike Boyle Strength & Conditioning din Boston, bărbatul în vârstă de 30 de ani se potrivește perfect cu imaginea sălii. Însă, pe vremea când era doar un adolescent, Larrabee s-a făcut remarcat într-un mod mai puțin plăcut. În primul rând, era un supraponderal de 95 de kilograme. Și se mai confrunta cu o problemă: sâni excesiv de mari.

„Am crezut că am pieptul unui copil gras“, spune Larrabee. Așa că, la 15 ani, a hotărât să dea jos kilogramele în plus. A renunțat la junk food și a îmbrățișat o dietă mai sănătoasă, redusă în calorii. S-a antrenat la sală destul de mult. În trei luni a ajuns la 80 de kilograme. Dar tot avea acei sâni cu aspect feminin.

Ceea ce nu știa Larrabee era faptul că afecțiunea de care suferea, ginecomastia – cunoscută drept sâni de bărbați ori glande mamare – este provocată de țesutul mamar, un produs secundar al exploziei hormonale care lovește băieții la pubertate. De asemenea, nu știa faptul că 50% dintre semenii săi au suferit de ginecomastie la un moment dat, dar la o mare parte dintre ei a regresat în timp, ajungând la niveluri imperceptibile.

„Știam că e ceva în neregulă cu mine, dar tot ce puteam face în acei ani era să încerc să pierd și mai mult în greutate“, își amintește el. „Făcusem tot ce era de făcut cu informațiile de care dispuneam.“

„Corpul tău nu este întotdeauna un reglator hormonal perfect“, spune dr. Adrian Lo, chirurg plastician din Philadelphia, specializat în ginecomastie. De fapt, dezechilibrul hormonal este principala cauză a formării de țesut în exces: testiculele tale produc estrogen și testosteron, dar în timpul pubertății nu dispui de o cantitate suficient de mare de testosteron liber (hormonul care construiește masă musculară) pentru a contracara nivelul de estrogen. Acest dezechilibru favorizează apariția țesutului glandular. „În timpul pubertății, mulți băieți se confruntă cu sâni crescuți excesiv“, explică dr. Lo. „În general, pe măsură ce depășesc vârsta pubertății, acel țesut se diminuează până ajunge să nu mai fie observabil.“ Totuși, în cazul unora, sânii nu se retrag; până la 60 de procente se confruntă cu asta la un moment dat în viață. Unii tipi suferă de ginecomastie pubertară care nu dispare niciodată, în timp ce alții dezvoltă sâni din cauza medicamentelor (vezi textul „Medicamentele sânilor“ de pe pagina următoare). Mai sunt și bărbații care au grăsime corporală în exces, care duce la mărirea țesutului mamar, cauzând afecțiunea de temut.

Un tip cu o acumulare în exces a grăsimii la nivelul regiunii mamare suferă de pseudoginecomastie. Asta putem vedea la bărbații supraponderali. Antrenamentul ori pierderea în greutatea pot ajuta la eliminarea acestor sâni. Dacă suferi de ginecomastie în adevăratul sens al cuvântului, exercițiile sau dietele nu te pot ajuta. „Odată ce o ai, rămâi cu ea“, spune dr. Lo.

„O poți combate doar pe cale chirurgicală.“ El efectuează patru-cinci proceduri pe săptămână. „Bărbații pe care îi operez sunt destul de supli“, spune el. „Dar majoritatea celor cu ginecomastie pot apela la intervenția chirurgicală, chiar dacă nu au o greutate optimă.“ O fărâmă de țesut mamar de mărimea unei monede poate fi suficientă pentru a face moale și pufoasă areola. Apoi bărbatul trebuie să decidă dacă îl deranjează atât de mult încât să o elimine.

Larrabee simțea un disconfort. Pe tot parcursul tinereții sale a încercat să-și acopere pieptul cu tricouri largi și jachete sport. Tot ce câștiga la jobul său part-time era cheltuit pe creme și spray-uri de reducere mamară. „Pierdeam sute de dolari pe chestii de genul ăsta“, spunea el. În sala de fitness, își construia antrenamentele în jurul exercițiilor pentru piept. Evita orice context în care era nevoit să-și dea tricoul jos. Însă, în ciuda eforturilor sale, oamenii au observat.

Într-un final, în timpul facultății, Larrabee a căutat pe Internet „grăsime la nivelul sânilor“ și a aflat că operația era unica lui opțiune. După ce și-a convins părinții să-l ajute cu banii, în 2007, a făcut operația, în timpul vacanței de Crăciun. Prima dată când și-a văzut noul piept a fost un moment emoționant. Era ca și cum ar fi privit un nou corp. „Era de necrezut!“, spune el. „Aveam un piept plat! Abia așteptam să vină vara.“

Asemenea implanturilor de sâni, sunt rare cazurile când intervenția de ginecomastie este acoperită de vreo asigurare. În România costă între 2.000 și 8.000 de lei. Dar pentru Larrabee suma cheltuită fusese un chilipir. „La sfârșitul zilei, a fost un miracol care a funcționat“, spune el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here