Nu există Wi-Fi în Paradis

0
839

 De Clint Carter. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Gregg Segal.

Adirondack este cel mai mare parc din SUA și reprezintă cea mai mare zonă protejată din nordul New York-ului. Are o suprafaţă de aproape șase milioane de hectare și adăpostește căprioare, urși, elani și vidre. Eu stau în New York, care are peste opt milioane de locuitori, și mulţi dintre ei sunt o prezenţă constantă în viaţa mea prin intermediul telefonul sau calculatorul meu.

Se pare că animalele au un avantaj aici, fiind înconjurate de liniște. M-am tot întrebat: aș putea să renunţ la ecran pentru natură? Dar tu ai putea?

Relaţia mea cu solitudinea este complicată. Am simţit întotdeauna că o perioadă de singurătate mi-ar prinde bine, dar gândul de a mă deconecta mă neliniștește. Asta nu e ceva neobișnuit în cazul bărbaţilor, mai ales după informaţiile descoperite de oamenii de știinţă de la Universitatea din Virginia. Ei au lipit pe voluntari niște electrozi și i-au trimis, pe rând, într-o cameră de dimensiunea unei debarale. (Întâmplător, cam asta e și mărimea apartamentului meu.)

Cercetătorii le-au spus că vor petrece 15 minute singuri, fără să facă nimic. În caz de plictiseală, participanţii la studiu își puteau induce un ușor impuls electric.

Anterior experimentului, toţi au fost electrocutaţi o dată pentru testare. Femeile au primit un impuls electric de 2,3 miliamperi; bărbaţii, de 4 miliamperi. A fost dureros. Mulţi au afirmat că ar plăti pentru a evita o altă electrocutare. Totuși, este puţin ciudat faptul că, atunci când au fost lăsaţi singuri cu propriile gânduri, două treimi dintre bărbaţi s-au grăbit să se electrocuteze cel puţin o dată. Un tip a făcut-o chiar de 190 de ori. Cercetătorii l-au numit un „deviant“ și i-au șters datele din analiza lor.

Dar îl pot înţelege pe acest bărbat. Sunt la fel de vinovat ca și ceilalţi de faptul că am mereu atenţia îndreptată către ceva. În general, fac asta prin utilizarea Internetului. Imediat cum termin ziua de muncă și închid calculatorul, îmi verific e-mailul pe telefon. Când ies în oraș cu un amic, intru pe Instagram de îndată ce se duce la toaletă sau începe să vorbească despre noul lui hobby plictisitor. Și mă număr printre cele 53 de procente ale utilizatorilor de telefoane mobile care simt un disconfort real atunci când pierd semnalul ori își uită acasă gadgetul, conform unui sondaj realizat de AT&T și Center for Internet Technology and Addiction.

Același sondaj a arătat că mai mult de 60% dintre noi dormim cu dispozitivele electronice la îndemână. Și eu fac parte dintre ei: dimineaţa, deblochez telefonul înainte de a deschide ochii. Deseori, primul lucru pe care îl văd – înainte de lumina care intră pe geam ori partenera care doarme lângă mine – este ecranul telefonului meu.

Evident, mă confrunt cu o problemă. Sunt șanse mari ca și tu să te afli în aceeași situaţie.

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here