Misiunea care îți va salva viața

0
326

De Ben Court și Bob Drury • Fotografii de Jeff Riedel

 

Se află de 11 ani în cea mai lungă perioadă de război din istoria ei. Ca să continue lupta, armata se bazează tot mai mult pe forţele pentru operaţiuni speciale.

De altfel, doar în 2011 Comandamentul de Operaţiuni Speciale (SOCOM), care supraveghează unităţi din Flota Militară a SUA, Aviaţia Militară, Flota Maritimă și Armată, a trimis 13.000 de bărbaţi în 75 de ţări.

Soldatul tipic înrolat în cadrul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale are, de regulă, 29 de ani (34 în cazul ofiţerilor), este însurat și părinte a cel puţin doi copii. A dobândit o experienţă de cel puţin opt ani în armată și câștigă în jur de 70.000 $ pe an. Apropo, până acum a făcut vreo 40.000 de flotări. (Iar tu îți faci griji că te doare spatele de la abdomene?) Are plecări anuale care durează între șase și opt luni. Misiunile lui pot să varieze de la acțiuni derulate la lăsarea întunericului, cum a fost raidul care s-a soldat cu uciderea lui Osama bin Laden (duzini de astfel de razii sunt conduse în fiecare noapte), până la acțiuni de stabilitate în sate, care implică sarcini cum ar fi construirea școlilor sau instruirea polițiștilor.

Bătăliile sunt istovitoare, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic; și totuși, este extrem de important să ai soldați cu experiență de luptă. Așa cum a declarat pentru Men’s Health un căpitan din legiunea Beretele Verzi, care a preferat să-și păstreze anonimatul*: „Vrei să ai în echipă tipi mai în vârstă, dar să nu fie prea obosiți“. De aceea, SOCOM a inițiat un program de performanță, care este adaptat de fiecare unitate militară. Scopul: să crească eficacitatea de luptă a soldaților sănătoși și să-i recupereze cât mai rapid, în totalitate chiar, pe cei răniți. Antrenarea unui soldat din forțele speciale costă aproximativ 250.000 $, așa că armata nu-și permite să piardă băieții din cauza rănilor care se dezvoltă în urma anilor petrecuți în lupte și a antrenamentelor fizice învechite. Programul reprezintă o cercetare pentru minte-corp-suflet și tratează soldații de elită ca pe atleții profesioniști. Iată de ce antrenorii de fitness civili, nutriționiștii și specialiștii în acupunctură lucrează cu psihologii militari, experții în substanțe explozive și sergenții de instrucție. 

Desigur, miza de pe câmpul de luptă o întrece pe cea de pe terenul de sport: rata de sinucidere în cadrul personalului activ militar este mai mare ca oricând, iar la începutul lui 2009, pentru prima oară în istorie, numărul celor care s-au omorât a fost mai mare decât al celor căzuți în luptă. Așa cum scrie veteranul Flotei Maritime, Karl Marlantes, în What It Is Like to Go to War: „Luptătorii trebuie să-și vindece sufletul pentru că munca lor implică omorârea oamenilor. Luptătorii au legătură cu eternitatea“. Ca să înțeleagă cum militarii se reinventează ca luptători moderni și ca să învețe de la acești bărbați cum să fie și violenți, și sensibili, Men’s Health a discutat cu militari din forțele speciale și a identificat aptitudini pe care le poți folosi zilnic, chiar dacă singura luptă în care te angajezi este cea din domeniul carierei.

*Mulți dintre militarii din forțele speciale vor să-și păstreze anonimatul. Din acest motiv în material s-au folosit nume și fotografii care le protejează identitatea.

 

1
2
3
4
5
6
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here