La pescuit: mulinează ca un profesionist

0
462

Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrație: Guy Shields.

În majoritatea poveștilor despre captura care scapă în ultimul moment, peștele este vinovatul.În realitate, ai fost prost echipat pentru a face față situației. Lanseta și mulineta ideale te ajută să scoți monstrul pe uscat și totodată să-i ții piept. —WILL SNYDER

Flexibilitate și forţă

„O caracteristică a lansetei o reprezintă flexibilitatea, care poate fi mică, medie sau mare“, spune Todd Kuhn, cercetător la NASA și fost pescar profesionist. Un băț de undiță cu flexibilitate mare se poate arcui suficient încât vârful să atingă mânerul. Dar pentru că mișcarea este intensă, ar putea fi dificil să arunci lanseta bine. Pe de altă parte, un băț rigid se va îndoi doar la vârf, ceea ce poate împiedica rotirea linguriței în apă. Așadar, alege varianta medie; vei arunca momeala ca un expert, iar aceasta se va mișca asemenea unei prăzi naturale. O altă caracteristică, numită „forță“, variază de la intensitate mică la mare și se referă la „munca“ pe care trebuie să o depui ca să agăţi peștele. „Și în acest caz alege varianta de mijloc“, recomandă Kuhn. Poţi prinde peștele folosindu-ți doar încheietura mâinii chiar dacă folosești o momeală mai grea.

Inelele

Te ajută să ghidezi guta de la mulinetă până la vârful lansetei. Pot fi confecţionate dintr-o multitudine de materiale, inclusiv ceramică, silicon și aliaj de nichel cu titan. Cumpără-le pe cele din titan: „Au suprafaţa cea mai netedă, iar o frecare mai mică înseamnă o aruncare mai lungă“, spune Jerry Gibbs, fost editor la revista de pescuit Outdoor Life. Un alt avantaj al inelelor din titan este că sunt suficient de puternice încât să nu se rupă sau să se îndoaie când agăți un pește uriaș.

Coada și mânerul

Cele mai puternice și mai durabile cozi de mulinetă sunt realizate fie din grafit, fie din fibră de sticlă. „La cele din grafit, vei simți fiecare înțepătură, lucru care te va determina să tragi cârligul înainte ca peștele să-l înghită“, spune Gibbs. Așadar, alege fibra de sticlă – este mai puțin sensibilă, datorită proprietății de a atenua vibrațiile în mod natural. Adaugă un mâner din plută, care este mai potrivit decât varianta din spumă, și vei simți perfect peștele. Dar fii atent: unele mânere din plută sunt făcute din materiale compozite; în timp, substanța de umplere se va deteriora, lăsându-te cu o priză neuniformă, neconfortabilă. Pluta ieftină are găuri, nuanțe și texturi diferite.

Mulineta

Vânzătorii ar vrea să crezi că o mulinetă de calitate înseamnă numai numărul de bile din rulmentul interior. Nu mușca momeala. „Ușurința cu care se învârte“, explică Kuhn, „este dictată mai mult de modul de prelucrare a părților aflate în mișcare“. Pe scurt, o mulinetă bună are toleranță mică: se va roti cu aceeași fluiditate indiferent de viteza cu care o învârți. Verifică asta la magazin: evită orice ar putea bloca mișcarea în timp ce schimbi viteza de retragere. Acum rotește mânerul ca și cum ai arunca; atunci când întorci mânerul, ar trebui să pocnească rapid la locul său. A, și pescuitul solicită foarte mult mulineta, așa că evită plasticul. Asigură-te că cele mai importante componente sunt din metal ori dintr-un aliaj.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here